Δεδομένη η μείωση στα οινοστάφυλα Μεσσηνίας

Δεδομένη θεωρείται η μείωση της παραγωγής στα οινοστάφυλα, καθώς, όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και Οινοποιός, Βαγγέλης Ξυγκώρος, «αυτό το γνωρίζουμε από τον Μάιο, που είχαμε τον περονόσπορο, και μετά ακολούθησε το δεκαήμερο του καύσωνα».

Όπως σημειώνει, «οι ζημιές είναι σίγουρα πάνω από το 50% και μάλλον μιλάμε για όλο τον αμπελώνα της Πελοποννήσου». Σύμφωνα με τον ίδιο, «με δεδομένο ότι η Ιταλία, που έχει παρόμοια προβλήματα, έρχεται και παίρνει από την Ελλάδα κάποιες ποσότητες, αυτό σημαίνει ότι η μείωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της Μεσσηνίας και τα χαρακτηριστικά της, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας επισημαίνει ότι «η περιοχή βγάζει προϊόντα υψηλών προδιαγραφών, που όμως δεν προέρχονται από ελληνικές ποικιλίες.

Φυσικά, όλοι μας χρησιμοποιούμε τις εμβληματικές ποικιλίες της Νεμέας και του Μοσχοφίλερου. Η Μεσσηνία δεν έχει ΠΟΠ σταφύλι και αυτό αποτελεί πρόβλημα, αλλά κοιτάμε με προσοχή τη λύση με το Φιλέρι. Έχει όμως υψηλή ποιότητα, που καλύπτει όλες τις προτιμήσεις».

Σε ό,τι αφορά τη διάθεση του μεσσηνιακού οίνου, τόνισε την «ανάγκη όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό να προτιμούν τα μεσσηνιακά προϊόντα και φυσικά το μεσσηνιακό κρασί, δίνοντας έτσι μία πρόσθετη ώθηση αφού στην περιοχή η καλοκαιρινή περίοδος είναι μακράς διάρκειας».