Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για την παραγωγή φρούτων και λαχανικών το 2022 – Ποια παράγονται περισσότερο

Στην ΕΕ το 2022, σε έκταση 20 εκατ. στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης, συγκομίστηκαν 59,8 εκατομμύρια τόνοι φρέσκων λαχανικών και φρούτων, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Τα τρία πιο συχνά καλλιεργούμενα φρέσκα λαχανικά –από άποψη ποσότητας– ήταν οι ντομάτες (15,4 εκατομμύρια τόνοι συγκομιδής), τα κρεμμύδια (6,2 εκατομμύρια τόνοι) και τα καρότα (4,4 εκατομμύρια τόνοι).

Το 2022, η ΕΕ παρήγαγε 14,7 εκατομμύρια τόνους φρούτων φρούτων (12,6 εκατομμύρια τόνους μήλα και 2,1 εκατομμύρια τόνους αχλάδια), 10,5 εκατομμύρια τόνους εσπεριδοειδών, 6,3 εκατομμύρια τόνους πυρηνόκαρπα (όπως ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, κεράσια, και δαμάσκηνα), 2,6 εκατομμύρια τόνοι υποτροπικών και τροπικών φρούτων (όπως σύκα, ακτινίδια, αβοκάντο και μπανάνες), 1,1 εκατομμύρια τόνοι ξηρών καρπών και 0,7 εκατομμύρια τόνοι μούρα.

Οι κύριοι παραγωγοί νωπών λαχανικών

Η παραγωγή ορισμένων νωπών λαχανικών συγκεντρώθηκε σε συγκεκριμένες χώρες της ΕΕ. Για παράδειγμα, η Ιταλία αντιπροσώπευε το 40% των ντοματών που συγκομίστηκαν στην ΕΕ το 2022, ακολουθούμενη από την Ισπανία (24%) και την Πορτογαλία (9%).

 
Η Ολλανδία ήταν ο πρώτος παραγωγός κρεμμυδιών, με σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) των συγκομιδών κρεμμυδιών της ΕΕ, μπροστά από την Ισπανία (20%) και τη Γαλλία (12%). Κορυφαίοι παραγωγοί καρότων ήταν η Γερμανία (18% του συνόλου της ΕΕ), η Γαλλία (15%) και η Πολωνία (14%).
 
Η Ιταλία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Γαλλία ήταν οι κύριοι παραγωγοί φρούτων, μούρων και ξηρών καρπών (με εξαίρεση τα εσπεριδοειδή, τα σταφύλια και τις φράουλες) στην ΕΕ, αν και για ορισμένα συγκεκριμένα φρούτα, άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ήταν επίσης βασικοί παραγωγοί.
 

Οι κύριοι παραγωγοί μήλων της ΕΕ το 2022 ήταν η Πολωνία (34%), η Ιταλία (18%) και η Γαλλία (14%).

Όσον αφορά τα ροδάκινα, 3 χώρες αντιπροσώπευαν πάνω από το 90% της παραγωγής ροδάκινου: η Ιταλία (34%), η Ελλάδα (33%) και η Ισπανία (24%), αφήνοντας τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να συνεισφέρουν μόλις το 9%.

Η Ιταλία (25%), η Ολλανδία (17%) και το Βέλγιο (17%) ήταν οι κύριοι παραγωγοί αχλαδιών.