Δεκέμβριο ξεκινά τις αγορές καπνού στα Σκόπια η Μισσιριάν

Δεκέμβριο ξεκινά τις αγορές καπνού στα Σκόπια η Μισσιριάν

Nτεμπούτο στην αγορά καπνού των Σκοπίων πραγματοποιεί και επίσημα τη φετινή χρονιά η Μισσιριάν ΑΕ, με τις πρώτες παραλαβές προϊόντος από τους ντόπιους παραγωγούς να πραγματοποιούνται στα τέλη του χρόνου.

Η εταιρεία -που, εκτός από την Ελλάδα, έχει παρουσία και στη Βουλγαρία- ίδρυσε τον Νοέμβριο του 2017 στη γειτονική χώρα θυγατρική με την επωνυμία Missirian DOEL, ενώ αμέσως μετά εξασφάλισε από το υπουργείο Γεωργίας και την Κρατική Υπηρεσία Επιθεώρησης Γεωργίας τις απαραίτητες άδειες για τη σύναψη συμβολαίων με καλλιεργητές. Σύμφωνα με πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στα Σκόπια, υπογράφηκαν συμβάσεις με συνολικά 2.638 καπνοπαραγωγούς και τον Δεκέμβριο θα γίνουν οι πρώτες αγορές, με σκοπό την επεξεργασία και την εισαγωγή τους.

Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, η δραστηριοποίηση της Μισσιριάν στα Σκόπια έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τις ενώσεις καπνού της χώρας, οι οποίες εκτιμούν ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων αγοράς καπνού θα αποβεί προς όφελος των καπνοπαραγωγών και θα συμβάλει στο να αναστραφεί η τάση συρρίκνωσης της καλλιέργειας που έχει παρατηρηθεί στις περιοχές Strumica και Radovis. Οι παραγωγοί πιέζουν, ώστε να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 20% οι τιμές για τη συγκομιδή του 2018, επικαλούμενοι το υψηλότερο κόστος πετρελαίου, λιπασμάτων και άρδευσης, αλλά και την καλύτερη ποιότητα της φετινής παραγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη φετινή σεζόν αγοράστηκαν περί τους 23.000 τόνους ακατέργαστου καπνού στα Σκόπια με μέση τιμή 3,53 ευρώ (217 δηνάρια), με τους καλλιεργητές ωστόσο να πιέζουν. Η δε κυβέρνηση Zάεφ έχει εξαγγείλει και πρόγραμμα επιδοτήσεων, προκειμένου να στηρίξει το εισόδημα των καλλιεργητών.