Αυτό το άρθρο είναι 14 μηνών

Δεν αρκούν οι διαχειριστικές αλλαγές της ΚΑΠ

02/03/2024
2' διάβασμα
den-arkoun-oi-diacheiristikes-allages-tis-kap-290417

Περισσότερες από 500 ήταν οι προτάσεις τροποποίησης της ΚΑΠ που κατέθεσαν οι υπουργοί Γεωργίας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της προηγούμενης Δευτέρας. Μέσα σε αυτές, βέβαια, και οι 19 του Έλληνα υπουργού.

Το σκηνικό, φυσικά, αναμενόμενο. Με χιλιάδες αγρότες σε πολλές χώρες μέλη να βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και τις ευρωεκλογές να καταφθάνουν, οι πολιτικοί προσπαθούν να χρεώσουν κάθε αρνητικό στην ΕΕ και να πιστωθούν οι ίδιοι ή το κόμμα τους κάθε θετικό.

Να σημειωθεί ότι πολλές από τις 500 προτάσεις είχαν προαναγγελθεί από την ίδια την Κομισιόν στο πλαίσιο των λεγόμενων προσπαθειών απλούστευσης της ΚΑΠ. Η πρόταση του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ να εξαιρεθούν από ελέγχους όσοι έχουν έως 100 στρέμματα είναι γνωστή, για παράδειγμα. Επίσης γνωστή είναι και η πρόταση για παρακράτηση έως 2% των ενισχύσεων που λαμβάνουν σήμερα οι δικαιούχοι υπέρ μέτρων για το κλίμα.

Ο επίτροπος Γεωργίας, μάλιστα, σε συνέντευξή του στην «ΥΧ», όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα, είχε δηλώσει ότι χρειάζεται ένα ειδικό Ταμείο με νέους πόρους, τουλάχιστον δεκαπλάσιους των σημερινών, για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση.

Όμως, τα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι τις ημέρες αυτές από τους Ευρωπαίους αγρότες ήταν περισσότερα. «Κάθε δεύτερη ημέρα αυτοκτονεί ένας Γάλλος αγρότης λόγω οικονομικών αδιεξόδων», τόνισαν στον πρόεδρο Μακρόν οι παραγωγοί της χώρας του.

«Κάθε ημέρα αποχωρούν 1.000 αγρότες από το επάγγελμά τους», δήλωσε ο επίτροπος Βοϊτσεχόφσκι σε δημοσιογράφο, όταν εκείνος του είπε ότι η ΕΕ καλομαθαίνει τους αγρότες της.

Οι Ισπανοί αγρότες οπωροκηπευτικών συνεχίζουν να καίνε τουρκικές και μαροκινές σημαίες, διότι τα προϊόντα εκείνων των χωρών κατακλύζουν την ευρωπαϊκή αγορά, παρότι έχουν σοβαρά προβλήματα ποιοτικών προδιαγραφών.

Η ίδια η Επιτροπή εξήγγειλε προχθές διαβουλεύσεις με τους παραγωγούς για τη λειτουργία των αγορών, τον ρόλο των αλυσίδων λιανικής και την περιορισμένη, από ό,τι φαίνεται, αποτελεσματικότητα των μέτρων της Οδηγίας για τις Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές.

Ίσως για όλα αυτά, το παράδειγμα της Γαλλίας, η οποία ετοιμάζει νέα νομοθεσία με βάση την οποία η τιμή παραγωγού δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από το κόστος που αυτός αντιμετωπίζει, να πρέπει να μελετηθεί σοβαρά και στη χώρα μας. Στη χώρα μας, που η λειτουργία ενός αξιόπιστου συστήματος ελέγχου στα σύνορα ή τις αγορές συνεχίζει να αποτελεί ζητούμενο.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: