Δεν διαφωνεί με τον μειωμένο ΦΠΑ στα εφόδια η Κομισιόν

Κανένα ζήτημα με την επαναφορά στο 13%, δηλώνει στην «ΥΧ» ανώτατη κοινοτική πηγή

Κατηγορηματικά διαψεύδουν από την Κομισιόν τη φημολογία περί πιέσεων των δανειστών για επαναφορά των γεωργικών εφοδίων στον ΦΠΑ 24%. Ανώτατη κοινοτική πηγή, με την οποία συνομίλησε η «ΥΧ», διαβεβαιώνει ότι η απόφαση να μειωθεί ο συντελεστής στο 13% λήφθηκε από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση και μεταφέρει την εκτίμηση των τεχνικών κλιμακίων ότι πρόκειται για μέτρο που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της εισπραξιμότητας του εν λόγω φόρου, αλλά και στη μείωση της γραφειοκρατίας σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης.

Η ίδια πηγή δηλώνει, επίσης, άγνοια για τα σενάρια περί ενστάσεων των θεσμών, σε ό,τι αφορά την απαλλαγή των αγροτών από τον φόρο μεταβίβασης για συναλλαγές που αφορούν αγροτεμάχια.

«Οι θεσμοί ήταν ενήμεροι για την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να επανέλθει ο ΦΠΑ των αγροτικών εισροών στον συντελεστή 13% και, μάλιστα, έδωσαν τη σύμφωνη γνώμη τους», δηλώνει στην «ΥΧ» υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Εκτιμήθηκε πως, με τον τρόπο αυτόν, θα βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ μέσω του σημαντικού περιορισμού των αναγκών επιστροφής φόρου. Θεωρούμε ότι από τα πρώτα στοιχεία οι εκτιμήσεις μας επιβεβαιώνονται», προσθέτει το ίδιο στέλεχος.

Φόρος μεταβίβασης

Ο συνομιλητής μας είναι, επίσης, κατηγορηματικός ότι το ζήτημα της απαλλαγής των αγροτών από τον φόρο μεταβίβασης σε καμία φάση των συζητήσεων δεν απασχόλησε τους θεσμούς. «Δεν τέθηκε καν αυτό το θέμα στο τραπέζι και, απ’ όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, δεν υπάρχει κάποια καταγεγραμμένη διαφωνία επί τούτου από τους εταίρους», υπογραμμίζει.

Οι δηλώσεις αυτές φαίνεται να επιβεβαιώνουν την επιχειρηματολογία του υπουργείου Οικονομικών, η πολιτική ηγεσία του οποίου, όπως είχε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ η «ΥΧ», από την πρώτη στιγμή υποστηρίζει ότι η διάταξη για επιστροφή του ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων στο 13% είχε λάβει το «πράσινο φως» των θεσμών.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκος Αντώνογλου, είχε διαψεύσει κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ημερίδας των ΣΕΠΥ, ΕΣΥΦ και ΣΠΕΛ (Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου) ότι «υπάρχουν πιέσεις από τους θεσμούς για την ανάκληση του μέτρου», συμπληρώνοντας ότι «εάν κι εφόσον τεθεί τέτοιο ζήτημα, η ελληνική κυβέρνηση έχει ισχυρά επιχειρήματα για να το αντικρούσει».

Έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές δεν αποκλείουν η ανακίνηση του θέματος να συνδέεται με άλλες σκοπιμότητες στο πλαίσιο του γνωστού μοτίβου των «δοκιμαστικών διαρροών» που προηγείται σχεδόν κάθε αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση, μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκαθαρίσει εάν, εκτός από καπνός, υπάρχει και… φωτιά γύρω από τον ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων.

Έως 31 Οκτωβρίου

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2017 για να υποβάλουν τις αιτήσεις επιστροφής του ΦΠΑ που επιβαρύνει τις εισροές τους. Η επιστροφή υπολογίζεται με κατ’ αποκοπή συντελεστή 6% στο συνολικό ποσό που προέρχεται από παράδοση αγροτικών προϊόντων από δική τους αγροτική εκμετάλλευση ή παροχή αγροτικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο της αγροτικής τους εκμετάλλευσης, που πραγματοποιούν προς άλλο υποκείμενο στον φόρο, εκτός των αγροτών του ειδικού καθεστώτος, καθώς και από απόσυρση αγροτικών προϊόντων.