Δεν ικανοποιούν τους αγρότες οι εξαγγελίες για την ακρίβεια

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας εξήγγειλε προχθές ο πρωθυπουργός. Μέτρα που, όπως εξειδίκευσε ο αρμόδιος υπουργός, αφορούν δράσεις σε τέσσερις τομείς, ένας εκ των οποίων είναι η διακίνηση των νωπών.

Την ίδια ημέρα, σε κατάστημα της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής στο κέντρο της Αθήνας, η εικόνα ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική, καθώς:

✱ Η τιμή ενός κιλού χύμα πορτοκαλιών από το Μάλεμε Χανίων ήταν 1,47 ευρώ, προϊόν το οποίο πωλείται από τον παραγωγό της περιοχής στο τοπικό συσκευαστήριο ανάλογα με την ποιότητα από 30 έως 43 λεπτά παραδοτέο, δηλαδή με το κόστος συγκομιδής να επιβαρύνει τον αγρότη.

✱ Παρόμοια εικόνα παρουσίαζαν και τα μήλα, καθώς ένα κιλό μήλων Τριπόλεως διατίθεντο στο ίδιο κατάστημα στα 2,52 ευρώ, ενώ την περίοδο που διανύουμε φεύγουν από τον αγρότη στην τιμή των 0,7 έως 1 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα του προϊόντος.

✱ Η δικαιολογία ότι οι τιμές αυτές οφείλονται στο κόστος μεταφοράς μάλλον δεν ευσταθεί, καθώς στο ίδιο κατάστημα ο ανανάς έξτρα ποιότητας πωλείτο προς 1,58 ευρώ το κιλό και είχε προέλευση όχι τα Χανιά ή την Τρίπολη, αλλά την άλλη άκρη του κόσμου, το Εκουαδόρ.

Το μεγάλο ερώτημα, λοιπόν, είναι το εάν και κατά πόσο οι προχθεσινές διευκρινίσεις του αρμόδιου υπουργού αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της μεγάλης απόκλισης της τιμής παραγωγού και καταναλωτή και την ουσία της ακρίβειας. Και η απάντηση είναι μάλλον όχι!

Αυτή η αδικία που αισθάνεται ο αγρότης δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Είναι, κατά τη γνώμη Γερμανών αναλυτών τις ημέρες αυτές, η πραγματική αιτία που έβγαλε 100.000 τρακτέρ στους δρόμους της Γερμανίας, καθώς οι αγρότες, πιεζόμενοι από τις αλυσίδες λιανικής και τις βιομηχανίες, δεν αποδέχονται και μία ταυτόχρονη αύξηση φόρου καυσίμων.

Και είναι αυτά, μαζί βέβαια με τον πληθωρισμό των εφοδίων, για τα οποία πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις από το διυπουργικό κλιμάκιο που περιοδεύει στη Θεσσαλία τις ημέρες αυτές.