Δεν μειώνεται ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο στην παρούσα φάση, δηλώνει ο Σπ. Λιβανός

Με ειδικό καθεστώς για την αγροδιατροφή ο νέος Αναπτυξιακός

Ειδικό καθεστώς για τον αγροδιατροφικό τομέα θα περιλαμβάνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που θα είναι θεματικός και αναμένεται να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, κατά τη διάρκεια των εργασιών του AgriBusiness Forum 2021.

Όπως εξήγησε, το υπουργείο Ανάπτυξης δίνει έμφαση στον τομέα της αγροδιατροφής και με ακόμη δύο νομοσχέδια, το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και τον Νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις. Επιπλέον, σημείωσε ότι στο πρόγραμμα επενδύσεων στόχος είναι η δημιουργία clusters στον αγροδιατροφικό τομέα, προαναγγέλλοντας σχετικές δράσεις στο νέο ΕΣΠΑ.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, συζητήθηκαν αρκετά θέματα που άπτονται των αγροδιατροφικών συστημάτων και των προκλήσεων ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, υπό το πρίσμα της νέας ΚΑΠ 2021-2027 και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Στην 4η Συνεδρία, με θέμα «ΚΑΠ 2021-2027 στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας» συμμετείχε και ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ο οποίος υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεργιών στον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα.

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι τράπεζες

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της χώρας όσον αφορά το Στρατηγικό της Σχέδιο, ενώ κάλεσε «το τραπεζικό σύστημα να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να εμπιστευτεί τον ελληνικό αγροτικό κόσμο». Τέλος, μίλησε και για τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να μειωθεί ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο.