Ελαιόλαδο: «Δεν πέρασαν οι αυξήσεις στο ράφι σε Γερμανία και Ιταλία», δηλώνει εξαγωγέας στην «ΥΧ»

Σταθεροποιητικές τάσεις στις τιμές ελαιολάδου

Υποτονική χαρακτηρίζεται η αγορά ελαιολάδου το τελευταίο διάστημα, αφού φαίνεται να απουσιάζει το έντονο ενδιαφέρον των αγοραστών για πράξεις. Σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρεται, η κατανάλωση είναι εκείνη που δεν προχωρά, αφήνοντας ελαιόλαδα ακόμη στις αποθήκες των Ιταλών μεταπωλητών, όπως και στις ελληνικές τυποποιητικές εταιρείες.

Από την άλλη, οι υψηλές θερμοκρασίες δείχνουν να συγκρατούν τον δάκο ενόψει και της νέας ελαιοκομικής περιόδου.

Με την τιμή των 3,60 ευρώ/κιλό, χαμηλότερη κατά περίπου 5 λεπτά από την πράξη που πραγματοποίησε προ εικοσαημέρου, διέθεσε πρόσφατα σε ιταλική εταιρεία δύο βυτία ο Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης από τη Λακωνία.

Οι τιμές έχουν κατέβει λίγο, όμως από πλευράς Ιταλίας έχουν σταματήσει να ενδιαφέρονται για ελαιόλαδο, σχολίασε μεταξύ άλλων ο πρόεδρός του, Ιωάννης Λάγγης, χαρακτηρίζοντας ασύμφορες τις τιμές κάτω των 3-3,50 ευρώ, που επικράτησαν κατά τη χειμερινή περίοδο. Για την οργάνωση, οι ποσότητες που μένουν πίσω είναι ελάχιστες, όμως, στην περιοχή υπάρχουν συνεταιρισμοί που έχουν και περισσότερα αποθέματα και προσπαθούν να τα πουλήσουν χωρίς να συναντούν το απαιτούμενο αγοραστικό ενδιαφέρον, εξήγησε.

Η απουσία του ιταλικού ενδιαφέροντος αναφέρεται και από άλλους συνεταιριστές της περιοχής, που εκτιμούν, ωστόσο, ότι θα προκύψει ζήτηση για τα πολύ καλά ελαιόλαδα του Δήμου Μονεμβασίας ίσως και τέλος Ιουλίου ή μέσα στον Αύγουστο, αφού υπολογίζονται λίγα ακόμη πίσω, γύρω στα 60 βυτία. Για την περιοχή, η επόμενη παραγωγή αναμένεται καλή ποιοτικά, εάν δεν προκύψουν ανατροπές, καθώς και ο καύσωνας λειτουργεί κατασταλτικά με τον δάκο.

Ωστόσο, δεν αναμένονται μεγάλες ποσότητες.

Μεταξύ 3,45-3,50 ευρώ οι τιμές παράδοσης στην Ιταλία

Την εικόνα της υποτονικής αγοράς, εδώ και έναν με ενάμιση μήνα περίπου, επιβεβαιώνει στην «ΥΧ» και μεγάλος εξαγωγέας, εξτρίσιμου μάλιστα ελαιολάδου σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και στην Ιταλία. «Εάν προχωρούσε η κατανάλωση, θα προχωρούσε και η αγορά» ανέφερε, μεταφέροντας ότι στην Ιταλία εταιρείες που κάνουν μεταπώληση για τυποποιητές έχουν ακόμη ποσότητες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προχωρά η κατανάλωση.

«Λογικά, αυτήν τη στιγμή θα έπρεπε να υπάρχει μία κίνηση από εκείνους που κάνουν αγορές για να είναι εντάξει τον Αύγουστο. Δυστυχώς, όμως, αγορές δεν γίνονται», συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι και οι παραδόσεις που γίνονται στην Ιταλία είναι λίγες κάθε βδομάδα, με τις τιμές παράδοσης γι’ αυτές της τελευταίας εβδομάδας να κυμαίνονται στα 3,45-3,50 ευρώ.

Ο ίδιος, σχολιάζοντας την ανοδική πορεία των τιμών των τελευταίων μηνών, τη χαρακτήρισε περισσότερο «ψυχολογική» παρά «φυσιολογική», απουσία σοβαρών λόγων που να την προκαλούν, όπως το να μην υπάρχει προϊόν ή να βλέπουμε ότι και την επόμενη περίοδο δεν θα υπάρχει προϊόν. «Όλα αυτά επηρέασαν την κατάσταση, όμως σταθεροποιείται και από ό,τι βλέπω θα υπάρχει και μία μικρή υποχώρηση», εκτίμησε.

Κατά τον ίδιο, μάλιστα, η αύξηση των τιμών δεν έχει περάσει στο ράφι και στην Ιταλία και στη Γερμανία, όπου γίνονται μεταπωλήσεις, «και δεν ξέρω αν θα περάσει» πρόσθεσε, αφού και ο καταναλωτής «μιλάει με το σεντ».

Παράλληλα, ως προς τη νέα παραγωγή, με βάση τα όσα λέγονται ακόμη, στη Μεσόγειο αναμένεται περισσότερο προϊόν από ό,τι φέτος.