ΔΕΘ – Helexpo: Αφετηρία για την Ολυμπιάδα Ελαιολάδου 2024

Η βράβευση του καθηγητή ΠΑΔΑ Γιώργου Ζακυνθινού

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της έκθεσης Detrοp, την εβδομάδα που πέρασε, πραγματοποιήθηκε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για την ελιά και το ελαιόλαδο. Το Golden Οlive Expo αποτελεί μέρος του διεθνούς διαγωνισμού Ελαιολάδου και Ελιάς σε συνεργασία με τη λέσχη ΦΙΛΑΙΟΣ.

Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η συγκρότηση του Ολυμπιακού Φόρουμ Ελαιολάδου, ως στρατηγική πρωτοβουλία για το εθνικό μας προϊόν και τα παράγωγά του. Μια δράση που αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο, μέσα από μια δυναμική εξωστρέφεια που θα δώσει προστιθέμενη αξία στο ελληνικό προϊόν και θα διεκδικήσει μία καλύτερη θέση στην παγκόσμια αγορά.

Σημείο αναφοράς αποτελεί η επερχόμενη Ολυμπιάδα του 2024 στο Παρίσι και βασικός σκοπός του φόρουμ είναι η ταύτιση του ελληνικού ελαιολάδου, της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η έναρξη των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Ηelexpo παρουσία πολιτικών, επιστημόνων, επιχειρήσεων και πολλών παραγωγών. Την έναρξη κήρυξε ο υπουργός ΑΑΤ, Γ. Γεωργαντάς. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενός σύγχρονου συνεργατισμού ο οποίος, μαζί με την εκπαίδευση, πρέπει να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την αγροτική οικονομία.

Αναφέρθηκε ακόμη στον σημαντικό ρόλο των περιφερειών και στην καταλυτική συμβολή τους στην ανάπτυξη της Ελλάδας, μέσα από την καλύτερη αξιοποίηση των 30 εκατομμυρίων τουριστών, που κάθε χρόνο επισκέπτονται τη χώρα μας και αποτελούν γέφυρα προώθησης των αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο χαιρετισμός του Σταύρου Καλαφάτη, υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης. Είπε ότι η αγροδιατροφή αποτελεί βασικό αναπτυξιακό εργαλείο των περιφερειών και ενίσχυσε τον ρόλο της πιστοποίησης των προϊόντων, υποστηρίζοντας ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία «ανοίγουμε τον δρόμο της ανάπτυξης, δίνοντας προοπτική στα αγροτικά προϊόντα μέσα από τις εξαγωγές, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά, όπως και οι νέες θέσεις εργασίας».

Startups και καινοτομία για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Για τη σημασία της αγροτικής οικονομίας στην περιφέρειά του έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Υποστήριξε ότι η ΠΚΜ παράγει το 1/4 του ΑΕΠ στον πρωτογενή τομέα, με σημαντικά αυξημένα ποσοστά στον τομέα των εξαγωγών. «Για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους, συνεργαζόμαστε με startup επιχειρήσεις, εκμεταλλευόμενοι την καινοτομία και τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα». Αναφερόμενος στο θέμα του ελαιολάδου, υποστήριξε την προσπάθεια για την ανάδειξή του ως ολυμπιακού προϊόντος.

Η βιωσιμότητα του ελαιοκομικού τομέα μέσα σε περιβάλλον ανταγωνιστικότητας

Με σημείο αναφοράς την ελαιοκομία διοργανώθηκε από τη ΔΕΘ-Ηelexpo και τη Λέσχη ΦΙΛΑΙΟΣ η ημερίδα Golden Olive Expo. Μετά την ολοκλήρωσή της απονεμήθηκαν βραβεία και διακρίσεις του διαγωνισμού Olive Oil Trophy και Table Olives Trophy. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας και ο πρόεδρος της ΦΙΛΑΙΟΣ, Γρηγόρης Αντωνιάδης.

Ο κ. Τζήκας μίλησε για τις συνέργειες που μπορούν να προκύψουν μέσα από τη δυναμική της έκθεσης και τους συνεργαζόμενους φορείς και ο κ. Αντωνιάδης αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους της λέσχης από το 1998, έτος ίδρυσής της, μέχρι και σήμερα. Υποστήριξε ότι η λέσχη εστιάζει «στην ανάδειξη της ποιότητας των προϊόντων της ελιάς, στην προβολή της διατροφικής αξίας του ελαιολάδου και στη συμβολή του στην υγιεινή διατροφή μέσα από την αειφορία και τις βιώσιμες πρακτικές. Η γενικότερη προβολή του ιστορικού πολιτιστικού και γαστρονομικού χαρακτήρα των ελληνικών προϊόντων αποτελεί για εμάς την αιχμή του δόρατος για την προώθησή τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», τόνισε.

Στις ομιλίες που ακολούθησαν, οι εισηγητές ανέπτυξαν τις θέσεις και τους προβληματισμούς τους για το μέλλον της ελαιοκομίας στη χώρα μας. Ο Γιώργος Οικονόμου, γενικός διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ και εκτελεστικός διευθυντής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΦΙΛΑΙΟΣ, αναφέρθηκε στην παγκόσμια αγορά και στο τρένο που δεν πρέπει να χάσει το ελαιόλαδο. Μέσα από τη SWOT ανάλυση που παρουσίασε, μίλησε για τα δυνατά σημεία του ελαιολάδου, όπως η ιστορία και ο πολιτισμός του προϊόντος, η πλεονεκτική γεωγραφική θέση της Ελλάδας, η υψηλή του ποιότητα, αλλά και η θετική αντιμετώπιση των Ελλήνων σε θέματα πολιτικών για το ελαιόλαδο.

Εστίασε στις ευκαιρίες που υπάρχουν, αλλά αναφέρθηκε και στα αδύνατα σημεία, όπως είναι η έλλειψη βοήθειας από το κράτος, η απουσία πολιτικής προώθησης και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας στη διεθνή αγορά. Κλείνοντας, μίλησε για τις απειλές που έχουν σχέση με την γραφειοκρατία, τη νομισματική ισορροπία, αλλά και το χαμηλό κόστος του ανταγωνισμού.

Για τη δημιουργία του πρώτου πανεπιστημιακού εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου με την επωνυμία «the Rector» έκανε λόγο ο Δημήτρης Δερβένης, σύμβουλος διαχείρισης και αξιοποίησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσιάζοντας όλη τη διαδικασία ανάδειξης και αναμόρφωσης ενός εγκαταλειμμένου παραδοσιακού ελαιώνα 250 στρεμμάτων στη Μαγνησία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εισήγηση της Κλεοπάτρας Παπλωματά-Σωτηρέλη, χημικού μηχανικού της επιχείρησης Σωτηρέλης. Μίλησε για τη διαδρομή της επιχείρησης στον τομέα της μεταποίησης, εστιάζοντας στην καλύτερη αξιοποίηση του προϊόντος με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και με την αξιοποίηση των υπολειμμάτων της βιομάζας που δημιουργείται.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Θωμάς Μπουρνάρης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας στο ΑΠΘ, ο οποίος μίλησε για τη βιωσιμότητα του ελαιοκομικού τομέα, εστιάζοντας στο τρίπτυχο της βιώσιμης ανάπτυξης «κοινωνία, οικονομία, περιβάλλον».

Στην προσέγγιση της έξυπνης τεχνολογίας και της ψηφιακής μετάβασης στην ελαιοκομική πρακτική αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Κιλτίδης, πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Υπερθεμάτισε την αναγκαιότητα της έξυπνης γεωργίας στον αγροτικό τομέα και αναφέρθηκε στις εφαρμογές στον τομέα της δενδροκομίας, με την καταγραφή του αποτυπώματος του άνθρακα.

Κλείνοντας τον κύκλο των εισηγήσεων, ο Κωνσταντίνος Μαρινάκος, καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, αναφέρθηκε στον «ελαιοτουρισμό» ως μία προσέγγιση βιώσιμης ανάπτυξης. Εκτίμησε ότι υπάρχει ένα ευρύτατο και σημαντικό πεδίο ανάδειξης της ελαιοκομίας με δράσεις που έχουν σχέση με την εκπαίδευση, τη γευσιγνωσία και την επισκεψιμότητα ως χρηστικά εργαλεία βιώσιμης ανάπτυξης.

Στρογγυλό τραπέζι για το μέλλον της ελαιοκομίας

Μαζί με τις παραπάνω εισηγήσεις, ειδικοί του χώρου έθεσαν τους δικούς τους προβληματισμούς για το μέλλον της ελαιοκομίας. Ο Απόστολος Αποστολόπουλος, αναπληρωτής δήμαρχος Γορτυνίας, γεωπόνος και ελαιοπαραγωγός, μίλησε για την αναγκαιότητα ανάδειξης της ποιότητας μέσα από ολοκληρωμένες πρακτικές, φιλικές προς το περιβάλλον, «ώστε να αναδείξουμε τα οφέλη της ελαιοκομίας και τις προστιθέμενες αξίες που μπορούν να καρπωθούν οι παραγωγοί», υποστήριξε.

Για νέες τεχνολογίες ανάλυσης που ενισχύουν την εξωστρέφεια στον ελαιοκομικό τομέα και την προώθηση extra παρθένου ελαιολάδου έκανε λόγο ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Κλείνοντας τον κύκλο πρώτης ενότητας, ο καθηγητής Γιώργος Ζακυνθινός μίλησε για τη βιωσιμότητα του ελαιοκομικού τομέα. Είπε ότι θα πρέπει να έχει σίγουρα κοινωνικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά ερείσματα, αλλά θα πρέπει να σχεδιαστεί αφού εξαντλήσει μέτρα περιορισμού παθογενειών, όπως αυτές αναδείχθηκαν, αλλά και των αδύναμων σημείων του, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, το μη κατάλληλα εκπαιδευμένο δυναμικό, η εξαγωγή χύμα προϊόντος, η πολυδιάσπαση των φορέων και των δραστηριοτήτων τους και η ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής προβολής-προώθησης του ελληνικού ελαιολάδου ως εθνικού προϊόντος.

«Να ευαισθητοποιηθεί», τόνισε ο κ. Ζακυνθινός, «η ελληνική πολιτεία και κοινωνία στο γεγονός ότι η ανταγωνιστικότητα του ελαιοκομικού τομέα είναι υπόθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων». Τέλος, η ανάδειξη του ελαιολάδου σε σοβαρό διατροφικό παράγοντα αποτελεί σημαντικό στόχο, ο οποίος πρέπει να εντυπωθεί στην επικοινωνία και να ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές.

Οι αυτοδιοικητικοί και ο ρόλος της Βούλας Πατουλίδου

Με την ιδιότητα της αντιπεριφερειάρχη Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Βούλα Πατουλίδου έβαλε το δικό της αποτύπωμα σε αυτό το κάλεσμα. «Έχουμε τον μύθο και την ποιότητα και μέσα από αυτήν τη σχέση μπορούμε να αναδείξουμε την ελιά και το ελαιόλαδο ως προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας σε όλο τον κόσμο». Κλείνοντας τη δική της παρέμβαση, μίλησε και για τη σχέση της οικογένειάς της με την ελιά και το ελαιόλαδο, μεταφέροντας παιδικές αναμνήσεις.

Ως τιμώμενη περιφέρεια, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μέσω του εκπροσώπου της, αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταμάτη Δελησταμάτη, υποστήριξε τη δημιουργία του Ολυμπιακού Forum, με το σκεπτικό ότι έρχεται να προσθέσει ένα σημαντικό θετικό πρόσημο στην ελαιοκομία. Στη συνέχεια, ο Θοδωρής Βασιλόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, μίλησε για τα προϊόντα της ελιάς που μπορούν να δώσουν διέξοδο και λύσεις στην οικονομία.

Ο δήμαρχος Γορτυνίας, Ευστάθιος Κούλης, είπε ότι ο δήμος συμμετέχει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια και πιστεύει στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ισχυρού ελαιοκομικού Forum. Κλείνοντας τον κύκλο διοικητικών, ο Παναγιώτης Κούφελος, αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Βορείου Αιγαίου, αναφέρθηκε στο ελαιόλαδο του νησιού της Λέσβου, που αποτελεί έναν πρεσβευτή του εξωτερικού για τον τόπο του.

Ολοκληρώνοντας το δεύτερο στρογγυλό τραπέζι, η Μαρία Βοζίκη, δικηγόρος και αντιπρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, τόνισε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών που μπορεί να υπάρξει για την προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου στη Γαλλία. «Μέχρι σήμερα δεν καλύπτει μεγάλο ποσοστό της γαλλικής αγοράς», ανέφερε και υποστήριξε ότι κατά τη διαδικασία μεταφοράς της φλόγας θα πρέπει να παρουσιαστούν όλες εκείνες οι πτυχές της ελληνικής ελαιοκομίας μέσα από την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση της χώρας μας.

Βραβεύσεις και διακρίσεις

Ολοκληρώνοντας την ημερίδα Golden Olive Expo, πραγματοποιήθηκαν οι βραβεύσεις και διακρίσεις στους διαγωνισμούς Olive Oil Trophy και Table Olives Trophy. Μεταξύ άλλων, έγιναν και ειδικές βραβεύσεις, όπως του καθηγητή ΠΑΔΑ Γιώργου Ζακυνθινού, ο οποίος βραβεύτηκε για τη συμβολή του στον ελαιοκομικό τομέα, με την ίδρυση του μοναδικού προγράμματος σπουδών στην Ελλάδα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με αντικείμενο «την τεχνολογία και την ποιότητα της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου».

Επίσης, βραβεύτηκε η ΠΑΜ-Θ ως αναδυόμενη ελαιοκομική περιοχή. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορίνθου επίσης έλαβε βραβείο ως μία από τις μακροβιότερες ΕΑΣ με αντικείμενο δραστηριότητας το ελαιόλαδο. Ο Δήμος Γορτυνίας βραβεύτηκε για την ιδιαίτερη συμβολή του στη δημιουργία του διεθνούς διαγωνισμού ελιάς και ελαιολάδου και, τέλος, ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Θωμαΐδης, βραβεύτηκε για την ανάδειξη και την προώθηση της εξαιρετικής ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου κάνοντας χρήση σύγχρονων τεχνολογιών ανάλυσης.

Ομπρέλα επιχειρηματικότητας για νέες δράσεις

Με τη θεσμική του ιδιότητα ως προέδρου της ΔΕΘ-Ηelexpo, ο Τάσος Τζήκας αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Οργανισμού μέσα από θεματικές εκθέσεις, όπως είναι η ελιά και το ελαιόλαδο, το κρασί, τα φρούτα και λαχανικά, τα μεταποιημένα τρόφιμα και άλλα. Υποστήριξε επίσης ότι η ανάπλαση της έκθεσης θα συμβάλει σημαντικά στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων και αυτό ακριβώς αποτελεί το επόμενο βήμα. Αναφερόμενος στην έκθεση Detrop, υποστήριξε ότι θα πρέπει το ελαιόλαδο να καθιερωθεί ως εθνικό προϊόν, καθώς πληροί όλες τις προϋποθέσεις.

Ο Παρασκευάς Παρασκευόπουλος

Ολυμπιακό Forum έτους ελαιολάδου 2024

Συντονίζοντας τη δεύτερη ενότητα στο στρογγυλό τραπέζι, ο Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, ειδικός συνεργάτης της ΔΕΘ-Ηelexpo και εμπνευστής του Ολυμπιακού Forum έβαλε το δικό του αποτύπωμα στη συζήτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Υποστήριξε την αναγκαιότητα αυτού του δύσκολου εγχειρήματος ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων το 2024 στο Παρίσι, «με στόχο να δώσουμε ώθηση στην εξωστρέφεια του υγρού χρυσού και να διεκδικήσουμε αποφασιστικά την προστιθέμενη αξία που δικαιούνται το υπέροχο ελληνικό λάδι και η ελιά στην ελληνική και παγκόσμια αγορά».

Ξεδιπλώνοντας όλες τις πτυχές και τις δυνατότητες αυτού του εγχειρήματος, ο κ. Παρασκευόπουλος έκανε λόγο για την αναγκαιότητα της στήριξης από την τοπική αυτοδιοίκηση των ελαιοκομικών περιοχών, έτσι ώστε μέσα από αυτήν τη σχέση να δημιουργηθεί ένα σημαντικό δίκτυο, παραγωγών και επιχειρήσεων, που θα καταστήσει το Forum περισσότερο αποτελεσματικό ως ένα εθνικό project.