ΔΕΘ: Τι προτείνει η Φ. Γεννηματά για πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση;

Στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Κορωπίου η Φώφη Γεννηματά

Δέκα προτάσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης κατέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της, σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”, στο πλαίσιο της επίσκεψης της στην 81η ΔΕΘ.

Ειδικότερα όσον αφορά την πρωτογενή παραγωγή και την μεταποίηση η κα. Γεννηματά υποσχέθηκε α) Επαναφορά των έμμεσων (και ειδικών) φόρων στην παραγωγή, στο προηγούμενο ύψος τους, προ των αυξήσεων που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Κατά προτεραιότητα στον τουρισμό, στο κρασί, στις ζυθοποιίες, β) κίνητρα σε νέους επιστήμονες, ώστε να εργασθούν στον πρωτογενή τομέα και στήριξή τους με δωρεάν παραχώρηση γης, γ) επιστροφή 5 μονάδων ΦΠΑ σε παραγωγούς που συμμετέχουν σε οργανωμένα συλλογικά σχήματα, με καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου και δ) για κάθε ζευγάρι νέων αγροτών, ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλει μόνο ο ένας εκ των 2, για τα πρώτα 5 χρόνια

Αναλυτικά οι προτάσεις αυτές είναι οι εξής:

Μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% στα επόμενα 3 χρόνια.

2 Επαναφορά των έμμεσων (και ειδικών) φόρων στην παραγωγή, στο προηγούμενο ύψος τους, προ των αυξήσεων που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Κατά προτεραιότητα στον τουρισμό, στο κρασί, στις ζυθοποιίες.

Απαλλαγή για 3 χρόνια από συνταξιοδοτικές εισφορές των νέων που ξεκινούν την δική τους επιχείρηση ή επαγγελματική δραστηριότητα (και αποπληρωμή τους στη διάρκεια του εργασιακού βίου).

4 Καθιέρωση της «δεύτερης ευκαιρίας» για τους έντιμους και ικανούς μικρομεσαίους που «ατύχησαν», ώστε να επιχειρήσουν εκ νέου αξιοποιώντας την εμπειρία τους.

Συμψηφισμός των οφειλών του κράτους με τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αυτό.

5 Άμεση και δίκαιη επίλυση του θέματος των «κόκκινων δανείων» των τραπεζών με σεβασμό στην απασχόληση στις επιχειρήσεις, προστασία της Α΄ κατοικίας των δανειοληπτών ώστε να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση της οικονομίας.

Μείωση των πρόσθετων χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις (και ιδίως τις μικρομεσαίες).

6 Εθνικό Σχέδιο εξαγωγών με έμφαση στο branding και το clustering και υποστήριξη του μικρομεσαίου εξαγωγέα με αναβάθμιση του Enterprise Greece.

Προγράμματα και κίνητρα για υποκατάσταση των εισαγωγών σε τομείς που μπορεί να ανταποκριθεί η Ελληνική οικονομία.

7 Κίνητρα σε νέους επιστήμονες, ώστε να εργασθούν στον πρωτογενή τομέα και στήριξή τους με δωρεάν παραχώρηση γης.

Επιστροφή 5 μονάδων ΦΠΑ σε παραγωγούς που συμμετέχουν σε οργανωμένα συλλογικά σχήματα, με καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου.

Για κάθε ζευγάρι νέων αγροτών, ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλει μόνο ο ένας εκ των 2, για τα πρώτα 5 χρόνια.

8 Ολοκλήρωση του Εθνικού και περιφερειακού – τοπικού χωροταξικού σχεδιασμού, ώστε να υπάρχει ασφάλεια δικαίου και να διευκολύνονται οι επενδύσεις.

9 Επανεκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών αξιοποίησης των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και υποστήριξη του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» με επέκταση στα δημόσια και επαγγελματικά κτίρια με ισχυρά κίνητρα.

10 Πλήρης αποκομματικοποίηση του κράτους. Ανοιχτή διακυβέρνηση με επιλογή θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο με αξιοκρατία και διαφάνεια. Συνεχής αξιολόγηση των Δ.Υ. και σύνδεσή της με την ταχύτερη ανέλιξή τους και τις μισθολογικές απολαβές τους.

Επιλογή των Γενικών Γραμματέων με προκήρυξη και 5ετή θητεία.

Αναφερόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η Φώφη Γεννηματά τον χαρακτήρισε «Τσάβες της Ευρώπης» που “κατέληξε o yes man των πιο συντηρητικών κύκλων”.

“Ένα χρόνο μετά, Τσίπρας και Καμμένος μας βουλιάζουν όλο και περισσότερο μέσα στον βάλτο της στασιμότητας”, είπε και πρόσθεσε πως “το μεγάλο «ριφιφί» του κ. Τσίπρα στην εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού αποκαλύφθηκε”.

Ως προς τη Ν.Δ. και τον πρόεδρο της Κυριάκο επισήμανε: “Η αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ δεν συνιστά καμία επί της ουσίας αλλαγή στο διαχρονικά συντηρητικό ιδεολογικό, πολιτικό και προγραμματικό πρόσημο της. Η νέα ηγεσία της ΝΔ δεν μπορεί να παραγράψει τις πολιτικές ευθύνες, ούτε της καταστροφικής διακυβέρνησης 2004 – 2009, ούτε των Ζαππείων. Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης σε όλα αυτά ήταν εκεί και ούτε μια λέξη αυτοκριτικής έχει ψελλίσει. Σιωπά για το χθες, αρκείται στο να περιγράφει το σήμερα, αδυνατεί να εμπνεύσει για το αύριο, αφήνοντας τον χρόνο να κυλά, περιμένοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει ως «ώριμο φρούτο»″.

Η Φώφη Γεννηματά σημείωσε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για μια άλλη κυβέρνηση και άλλο πρωθυπουργό κι έθεσε ως απαράβατο όρο την εθνική συνεννόηση.

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Τσίπρας – Κυριάκος “όμηροι” Καραμανλή»

Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό “Ρομπέν των αυταπατών που αποδεικνύει πόσο μακριά βρίσκεται από τη σοσιαλδημοκρατική οικογένεια με την οποία τελευταία επιχειρεί να φλερτάρει”.

Για την ομιλία του κ. Τσίπρα στην 81η ΔΕΘ σχολίασε ότι “πήρε οριστικό διαζύγιο με τη λογική”. Παρατήρησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι “όμηροι του Καραμανλή”. Στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ “ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κρύβονται πίσω από τη δικαιοσύνη για να μην αποδώσουν πολιτικές ευθύνες στους πραγματικούς υπαίτιους της μακροχρόνιας κρίσης”.

“Ένιωσα ντροπή και θυμό βλέποντας τον κυνισμό με τον οποίο απάντησε ο πρωθυπουργός της χώρας μου στην εργαζόμενη ιδιωτικού σταθμού όταν τον ρώτησε γιατί την απολύουν. Τα ίδια συναισθήματα που είχα νιώσει όταν με τον ίδιο κυνισμό ο κ. Σαμαράς προχώρησε στο μαύρο της ΕΡΤ”, επισήμανε.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος απάντησε και στο σχόλιο που έκανε ο πρωθυπουργός για τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά και υπογράμμισε: “Τον καλώ να μην προτρέχει και να μην ανησυχεί για τις εξελίξεις στον χώρο μας. Δεν θα του κάνουμε την χάρη, ούτε σε αυτόν ούτε στον κ. Μητσοτάκη. Ισχυρή αυτόνομη κεντροαριστερά, χωρίς αυταπάτες και λαϊκισμό, αλλά με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό θα υπάρξει, με ξεκάθαρη πολιτική και ιδεολογική οριοθέτηση τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη ΝΔ. Θα διεκδικήσουμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών για να μην καθιερωθούν οι συνθήκες ενός αναπαλαιωμένου δικομματισμού, τον οποίο όψιμα υιοθέτησε ο κ. Τσίπρας ξεχνώντας τις πάγιες θέσεις της Αριστεράς. Στην Δημοκρατική Συμπαράταξη κοιτάμε μπροστά. Αποφασίσαμε ότι παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο με όποιον φορέα, κίνηση, ή πρόσωπο του χώρου το επιθυμεί πραγματικά και αποδέχεται τις θεμελιώδεις αρχές και προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση του χώρου. Αν τώρα ορισμένοι δεν θέλουν να συμμετέχουν, είναι δικό τους θέμα”.

Χαιρετισμό εκ μέρους των Κινήσεων Πολιτών απηύθυνε ο Ρούλης Εδιάρογλου.

Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσαν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος.