Μια δεύτερη ανάγνωση των Προγραμματικών

Μια δεύτερη ανάγνωση των όσων ειπώθηκαν για την αγροδιατροφή κατά τις προγραμματικές δηλώσεις από τα κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης οδηγεί στα εξής:

Πρώτον, ο πρωθυπουργός επικεντρώθηκε στη διαχείριση των υδάτων, στον ενημερωμένο και εξωστρεφή αγρότη που πρέπει να αξιοποιεί την τεχνολογία, «στις ψηφιακές εκτροφές, καθώς και στους αισθητήρες και τα drones πάνω στα χωράφια», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ελληνικές εταιρείες που επενδύουν σε αυτές τις τεχνολογίες. Με άλλα λόγια, εστίασε στον πυρήνα της λεγόμενης Πράσινης και Ψηφιακής Μετάβασης του πρωτογενούς τομέα, κάτι που μάλλον γίνεται για πρώτη φορά από πρωθυπουργό.

Δεύτερον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του υπουργού Οικονομίας. Ο Κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η επίτευξη του πρωταρχικού στόχου της νέας κυβέρνησης για «ανάπτυξη-δουλειές-εισόδημα» θα στηριχθεί στη βελτίωση του ανταγωνισμού και της εξωστρέφειας δύο κλάδων, της αγροδιατροφής και της φαρμακοβιομηχανίας. Αποτελεί μάλλον εξαίρεση ο πρώτος τη τάξει υπουργός να εκτιμά ότι η παραγωγική βάση και η «βαριά βιομηχανία» της χώρας δεν είναι οι υπηρεσίες του τουρισμού, αλλά δύο πράγματι βιομηχανικοί κλάδοι, με πρώτο την αγροδιατροφή.

Τρίτον, ενδιαφέρον βέβαια είχε και η τοποθέτηση του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο Λ. Αυγενάκης ιεράρχησε τις προτεραιότητες κάτω από τους τίτλους: ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, νέοι αγρότες, Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ, διαχείριση υδάτων, επαγγελματική εκπροσώπηση, έλεγχος τροφίμων, ψηφιακή γεωργία, λειτουργία ΥΠΑΑΤ.

Σε κάθε περίπτωση, οι παρεμβάσεις των τριών κυβερνητικών στελεχών έδειξαν να χαρακτηρίζονται από συνέχεια και συμπληρωματικότητα. Ένα βέβαια είναι το μεγάλο ζητούμενο από το οποίο συχνά πάσχουμε: Να εφαρμοστούν στην ώρα τους και στην ολότητά τους. Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της νέας κυβέρνησης.