Στον διαγωνισμό για να κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης το Μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι

Σημαντική αναγνώριση για το Μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι, το οποίο επιλέχθηκε να συμμετάσχει στον φετινό διαγωνισμό για το «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς / European Museum of the Year Award (ΕΜΥΑ)», που θα λάβει χώρα στις αρχές Μαΐου στην Πορτογαλία. Υπεύθυνος της διοργάνωσης-θεσμού είναι ο πολιτιστικός οργανισμός European Museum Forum, ο οποίος λειτουργεί υπό την ομπρέλα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, έχουν επιλεγεί μουσεία που πληρούν τα κριτήρια που θέτει το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Μουσείων για την επιλογή του «Μουσείου της Ευρώπης». Το Μουσείο Άλατος Μεσολογγίου πέρασε με επιτυχία το πρώτο στάδιο αυτής της διαδικασία, αφού πρώτα το επισκέφθηκε ο Ολλανδός κριτής Mathieu Viau-Courville, ο οποίος κατέγραψε τα πάντα γύρω από τη λειτουργία του και τα εκθέματα.

Στη συνέχεια, το επισκέφθηκαν ινκόγκνιτο και άλλοι δύο κριτές, προκειμένου να επιβεβαιώσουν την αρχική εκτίμηση και να συντάξουν τον σχετικό φάκελο. Και αυτοί με τη σειρά τους συνηγόρησαν ότι το εν λόγω μουσείο είναι ένα από εκείνα που μπορούν να συμμετέχουν στο τελικό στάδιο. Κάπως έτσι, το Μουσείο Άλατος θα βρεθεί ανάμεσα στα 49 μουσεία που θα συμμετέχουν στην τελική αξιολόγηση, η οποία θα γίνει στην πόλη Portimao της Πορτογαλίας από την 1η έως τις 4 Μαΐου.

Εκθέματα

Στο μουσείο, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μάθει οτιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι, από την πρώτη εμφάνισή του στον πλανήτη μέχρι τις μέρες μας, τη σχέση του με την οικονομία, την υγεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον, τον τουρισμό και τη θρησκεία. Μπορεί, επίσης, να γνωρίσει τα είδη των αλατιών, την ποικιλία των χρωμάτων και της κοκκομετρίας τους. Ακόμη, να εντυπωσιαστεί από τις 14.000 χρήσεις του και να πληροφορηθεί για τις ενεργές και εγκαταλειμμένες αλυκές όλης της χώρας.

Το μουσείο ξεναγεί, επίσης, στην ιστορία της Άσπρης Αλυκής, της Αλυκής Τουρλίδας, αλλά και για την ιστορία της Μαύρης Αλυκής, καθώς και εκείνης της Σκοποβολής, που λειτουργούσαν στο Μεσολόγγι μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1930. Επιπλέον, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει έργα τέχνης καλλιτεχνών εμπνευσμένων από το αλάτι, αλλά και τη μοναδική, γνωστή στην Ελλάδα, συλλογή 1.500 αλατιερών που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας.

Τέλος, ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει από κοντά τη διαδικασία καλλιέργειας και παραγωγής του αλατιού και τα παλιά μηχανήματα συγκομιδής του, ενώ από τον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου δύναται να απολαύσει τη μαγεία της λιμνοθάλασσας και τη ζωή των εκατοντάδων σπάνιων πτηνών που ενδημούν στον εξαιρετικό υδροβιότοπό της.

Επισκεψιμότητα

Με τη σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβαν πριν από λίγα χρόνια σχετικά με τη δημιουργία του Μουσείου Άλατος, ο Νίκος Κορδόσης και η Δέσποινα Κανελλή – Κορδόση είχαν ως στόχο να το κάνουν γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς πρόκειται για έναν χώρο πρωτοποριακό και μοναδικό στο είδος του. Όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, τα έχουν καταφέρει σε σημαντικό βαθμό.

Τον τελευταίο χρόνο, οι ξένοι επισκέπτες του Μουσείου Άλατος ξεπέρασαν τους 1.100, από περίπου 40 χώρες του κόσμου. Σιγά-σιγά, το Μουσείο έχει αρχίσει να γίνεται γνωστό, ενώ οι κριτικές στις πλατφόρμες είναι άριστες. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι έχει καταταχθεί ως ο πρώτος προορισμός ανάμεσα σε 20 στη Δυτική Ελλάδα στο Tripadvisor.