Διατηρούν το επίδομα οι άνεργοι που απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες έως 70 μέρες

Διατηρούν το επίδομα οι άνεργοι που απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες έως 70 μέρες
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Υπέρ της διάταξης για το άρθρο 11 για την περιστασιακή απασχόληση εγγεγραμμένων ανέργων, σε γεωργικές εργασίες, σύμφωνα με πληροφορίες τάσσονται παράγοντες της αγοράς.

Στη διάταξη αυτή αναφέρθηκε συνοπτικά, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γρηγόρης Στογιαννίδης, ο οποίος τόνισε ότι έτσι και μεροκάματα δίνονται και δεν υπάρχει λόγος για μαύρη εργασία, που συμβαίνει, όταν αναγκάζονται άνθρωποι που είναι εγγεγραμμένοι να είναι σε μητρώα ανέργων, να χάνουν το επίδομα,  για λίγα μεροκάματα στις γεωργικές εργασίες ενώ βγαίνουν χαμένα και τα ταμεία.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, που περιλαμβάνεται στο μητρώο για τους φορτοεκφορτωτές και έχει κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας, άνεργοι, που δουλεύουν  μέχρι 70 μέρες σε αγροτικές εργασίες κι είναι εγγεγραμμένοι σε μητρώα με κάρτα ανεργίας, δεν χάνουν τα δικαιώματα των ανέργων, αρκεί να έχουν αναγγείλει αυτού του είδους την εργασία στον ΟΑΕΔ.

Ο χρόνος απασχόλησής τους δεν θεωρείται χρόνος ανεργίας και δεν  καταβάλλεται επίδομα ανεργίας για το διάστημα, που διαρκεί αυτή η απασχόληση.

«Με την προτεινόμενη διάταξη επιδιώκεται να ρυθμισθεί το συχνό φαινόμενο όπου κάποιος άνεργος, επιδοτούμενος ή μη, εργάζεται περιστασιακά σε κάποια αγροτική εκμετάλλευση, όπως ενδεικτικά στη συγκομιδή και επεξεργασία αγροτικών προϊόντων, και προτιμά η εργασία του αυτή να μην αναγγελθεί στον ΟΑΕΔ, ώστε να μην απωλέσει τα δικαιώματα που του παρέχει το επίσημο καθεστώς της ανεργίας του, με τα ανεπιθύμητα ωστόσο κοινωνικοοικονομικά αποτελέσματα της διαιώνισης του καθεστώτος ανομίας, της συνήθειας στην αποδοχή της παράνομης πράξης, της απώλειας ασφαλιστικών εσόδων και της στρέβλωσης του ανταγωνισμού μεταξύ των παραγωγών», τονίζεται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η διάταξη θεωρείται ευνοϊκή και για τους παραγωγούς, που έχουν κυρίως οπωροκηπευτικά και δενδροκαλλιέργειες αλλά και για τους ίδιους τους ανέργους, που μπορούν να λάβουν κάποια μεροκάματα, χωρίς να κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα ανεργίας, αν δεν βρουν έπειτα δουλειά.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress