Δίαυλοι επικονίασης γεωργών και μελισσοκόμων

Μπορεί οι πρώτες αμυγδαλιές αυτή την εποχή να μεταφέρουν το μήνυμα της άνοιξης, όμως, παγιδευμένες στις καιρικές συνθήκες, πολλές φορές αποτυγχάνουν στη γονιμοποίηση. Κάθε χρόνο, χιλιάδες αμυγδαλοπαραγωγοί παραμένουν έρμαια των… ορέξεων του καιρού.

Αρωγός στην προσπάθεια καλύτερης διαχείρισης της γονιμοποίησης των ανθών και φυσικός τους σύμμαχος, παραμένει η μέλισσα. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι και σήμερα, σε ένα μεγάλο ποσοστό όχι μόνο στην αμυγδαλοκαλλιέργεια, αλλά στο σύνολο τον επικονιαζόμενων καλλιεργειών, τα αποτελέσματα συνεργασίας γεωργών και μελισσοκόμων είναι σχεδόν μηδαμινά. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής και της άμετρης διαχείρισης του αγροοικολογικού συστήματος είναι η εξαφάνιση χιλιάδων μελισσοσμηνών, με όλες τις αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και στο περιβάλλον.

Η απουσία επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων σε αυτήν τη διαδικασία είναι ένα από τα αρνητικά ζητήματα, τα οποία αν μπορούσαν να λυθούν, θα έφερναν ένα σημαντικό αποτέλεσμα με θετικό πρόσημο σε όλους τους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας.

Έλλειψη εμπιστοσύνης

Στον προβληματισμό αυτόν κατέληξε και ο Νίκος Τοκαλής, γεωπόνος και παραγωγός αμύγδαλου από τη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας. Αξιοποιώντας τις επιστημονικές του γνώσεις, προσπάθησε να έρθει σε επαφή με μελισσοκόμους της ευρύτερης περιοχής, ώστε από κοινού να συνεργαστούν μαζί τους για να κερδίσουν όλοι: «Από την πλευρά μου, για να γίνει μια σωστή γονιμοποίηση, ώστε να πετύχω στο μέγιστο ποσοστό την καλύτερη καρποφορία, θέλω τη μέλισσα για να κάνει τη γονιμοποίηση, αλλά δεν την έχω όταν τη θέλω, γιατί κανένας μελισσοκόμος δεν εμπιστεύεται τους παραγωγούς, λόγω της διαχείρισης των ψεκασμών με τα φυτοφάρμακα. Η κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγού και μελισσοκόμου δημιουργεί ένα αίσθημα ανασφάλειας και εσωστρέφειας, με αποτέλεσμα ο καθένας μας να περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του με τα γνωστά αποτελέσματα».

Η απλή αυτή η σκέψη του κ. Τοκαλή μέχρι σήμερα δεν έχει βρει την εφαρμογή που θα έπρεπε και τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους. «Περιμένουμε από κάποιους άλλους να μας λύσουν το πρόβλημα, ενώ στην ουσία μέρος του προβλήματος είμαστε εμείς οι ίδιοι, όταν δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας», λέει ο ίδιος.

Εξήγησε ότι τα πράγματα είναι απλά όταν υπάρχει διάθεση συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων για ένα καλύτερο αποτέλεσμα: «Αυτό που κάναμε εμείς, ως οικογενειακή εκμετάλλευση, ήταν να έρθουμε σε επαφή με μελισσοκόμους της περιοχής μας, μέσα από έναν δίαυλο επικοινωνίας και να συνεργαστούμε στην περίοδο της ανθοφορίας ώστε και αυτοί, όπως και εμείς, να κερδίσουμε μέσα από αυτήν τη σχέση. Περισσότερο, βέβαια, κερδισμένο δείχνει να είναι το περιβάλλον και η βιοποικιλότητα της περιοχής, διότι με την παρουσία των μελισσών γίνεται καλύτερα η γονιμοποίηση αυτοφυών φυτών της ευρύτερης περιοχής, λόγω της μεγαλύτερης γεωγραφικής κάλυψης επισκέψεων των μελισσών από τις κυψέλες που είναι εγκατεστημένες».

Εφαρμογή νέων τεχνολογιών

Η δυνατότητα χρήσης της νέας τεχνολογίας στον αγροτικό τομέα βρίσκει πολλές εφαρμογές, με απλές διαδικασίες και εύκολες προς τη χρήση των διαχειριστών της. Όπως μας εξηγεί ο ίδιος, δεν είναι δύσκολο, μέσα από τα Google Maps, να καταγράψουν όλες τις περιοχές ή τις ζώνες της αμυγδαλιάς, ώστε να είναι ενήμεροι οι μελισσοκόμοι για το χρονικό διάστημα που θα επισκεφτούν αυτές τις περιοχές με τα μελίσσια τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν προβλήματα από τη χρήση φυτοφάρμακων.

«Μαζί με τους γιους μου, προσπαθούμε να βρούμε μία εφαρμογή μέσω του διαδικτύου, η οποία να είναι εύχρηστη ακόμα και για μελισσοκόμους που δεν διαχειρίζονται αυτού του είδους την τεχνολογία και μέσα από αυτή την πρακτική να έχουμε μία καλύτερη και άμεση επικοινωνία με όλους όσους ενδιαφέρονται να επισκεφτούν όχι μόνο τα δικά μας κτήματα, αλλά και των συναδέλφων παραγωγών που θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα».

Αύξηση προστιθέμενης αξίας του προϊόντος

Δίνοντας μία ακόμη διάσταση των θετικών αποτελεσμάτων αυτής της συνεργασίας, ο κ. Τοκαλής δήλωσε πως «αν εμείς, από την πλευρά μας, όπως και οι μελισσοκόμοι, καταγράψουμε όλη αυτή την πρακτική μέσα από ένα κοινό πλαίσιο συμφωνίας και καταφέρουμε να το πιστοποιήσουμε, ανοίγουμε μία άλλη προοπτική για τα προϊόντα που παράγουμε, είτε αυτό είναι το αμύγδαλο, είτε είναι το μέλι. Η διαδικασία αυτή θα δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να γνωρίζει πώς προέκυψαν τα προϊόντα που παρήχθησαν, σε ποια περιοχή και αν έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα. Η πλατφόρμα αυτή θα μπορεί να αξιοποιηθεί και από άλλους συναδέλφους σε άλλες περιοχές ώστε να βγουν όλοι ωφελημένοι, παραγωγοί, καταναλωτές και, κυρίως το περιβάλλον».

Αριθμοί με σημασία

Η περίοδος ανθοφορίας της αμυγδαλιάς στην περιοχή της Ν. Αγχιάλου ξεκινά στις 20 Φεβρουαρίου περίπου. Στο σχήμα, σύμφωνα με τον κ. Τοκαλή, συμμετέχουν 15-20 μελισσοκόμοι με δυνατότητα εγκατάστασης 3.000 έως 4.000 κυψελών. Οι συνεργαζόμενοι αμυγδαλοπαραγωγοί θα ξεπερνούν τους 50, με πάνω από 5.000 στρέμματα. Η διάρκεια ανθοφορίας θα κρατήσει περίπου 30 με 35 ημέρες.