Αυτό το άρθρο είναι 53 μηνών

Διελκυστίνδα για τα συστήματα επισήμανσης τροφίμων στην ΕΕ

Υιοθέτησε το γαλλικής έμπνευσης Nutri-score η Γερμανία, προς το ιταλικό Nutrinform κλίνει η Σλοβακία
05/12/2020
2' διάβασμα
dielkystinda-gia-ta-systimata-episimansis-trofimon-stin-ee-216030

Εναν ακόμα ισχυρό σύμμαχο στην πορεία προς την ανάδειξή του σε επίσημο σύστημα επισήμανσης τροφίμων της ΕΕ φαίνεται ότι βρίσκει το Nutri-score στο «πρόσωπο» της Γερμανίας, η οποία προχώρησε πρόσφατα στην επίσημη υιοθέτησή του για εθελοντική χρήση.

Αρκετές επιχειρήσεις της χώρας ήδη χρησιμοποιούσαν τη γνωστή πεντάχρωμη ετικέτα με τα πρώτα γράμματα του αγγλικού αλφάβητου στα προϊόντα τους. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Wesen Kurier, που επικαλείται έρευνα του Κέντρου Καταναλωτών του Αμβούργου, την περασμένη άνοιξη 1.000 προϊόντα με το εν λόγω σήμα φιγουράριζαν στα ράφια των γερμανικών σούπερ μάρκετ. Πλέον, η χρήση του Nutri-score αναμένεται να γίνει ευρύτερη, καθώς τη στήριξή τους στο γαλλικής εμπνεύσεως σύστημα εκφράζουν αλυσίδες όπως η Lidl και η Aldi, ενώ την κυβερνητική απόφαση χαιρέτισε και η Ομοσπονδία Καταναλωτικών Ενώσεων, η οποία, μέσω του εκτελεστικού διευθυντή της, Klaus Muller, εκτίμησε ότι θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό για την παραγωγή καλύτερων και πιο υγιεινών τροφίμων.

Η ίδια η υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας, Τζούλια Κλόκνερ, χαρακτήρισε την υιοθέτηση του συστήματος ως ένα από τα «σημαντικότερα προγράμματα διατροφικής πολιτικής», προσθέτοντας ότι αναμένεται να προσφέρει στους καταναλωτές έναν εύκολο και κατανοητό τρόπο σύγκρισης των τροφίμων στα ράφια. Πρόσθεσε ότι αποτελεί απάντηση στο χρόνιο ερώτημα αναγνώρισης των ποσοτήτων ζάχαρης, αλατιού και λιπαρών που περιέχουν τα τρόφιμα.

«Βιαστική επιλογή»

Η γερμανική απόφαση, πάντως, συνάντησε και αντιδράσεις, με τον Ivan Vacondio, επικεφαλής της Federalimentare (Ιταλικός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Τροφίμων) να εκφράζει απογοήτευση για μια «βιαστική επιλογή, που δεν φαίνεται απολύτως κατάλληλη για τη γερμανική παραδοσιακή διατροφή».

Ο ίδιος μάλιστα προειδοποίησε ότι συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο υιοθέτησης (που παραπέμπει στον «κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων», δηλαδή «μια υπηρεσία που συνδέεται με το γαλλικό υπουργείο Υγείας») δεν επιτρέπει στις αρχές να προβούν σε τροποποιήσεις προσαρμογής στις εθνικές κατευθυντήριες γραμμές. Οι ιταλικές επιχειρήσεις, που έχουν δημιουργήσει τη δική τους διατροφική ετικέτα (Nutrinform Battery), διατυπώνουν ενστάσεις κυρίως για την ταξινόμηση παραδοσιακών τροφίμων, όπως το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, που στο πλαίσιο του Nutri-score «λαμβάνει» χαμηλή βαθμολογία.

Στη λίστα των χωρών που «κλίνουν» προς το ιταλικής έμπνευσης σύστημα φαίνεται ότι μπαίνει και η Σλοβακία η οποία, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου Γεωργίας της, δεν θεωρεί το Nutri-score ως κατάλληλο εργαλείο επισήμανσης.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: