Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας: Η μεγάλη γιορτή του σινεμά με πρωταγωνιστές τα παιδιά και τους νέους

Με προβολές και εκδηλώσεις σε πόλεις του Νομού Ηλείας, φτάνοντας ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα χωριά της υπαίθρου, ξεκινά στις 2 Δεκεμβρίου η μεγάλη γιορτή του παιδικού και νεανικού κινηματογράφου.

Για 26η χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους δίνει την ευκαιρία σε όλους τους μαθητές να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό και να «ταξιδέψουν» σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, να διαπιστώσουν πώς ζουν οι συνομήλικοί τους, πώς σκέφτονται και τι ονειρεύονται και, παράλληλα, να αποπειραθούν να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες.

Πέρα από τον Πύργο και την Αμαλιάδα, κινηματογραφικά εργαστήρια και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν φέτος σε περισσότερους από 80 χώρους σε 23 πόλεις και χωριά της Ηλείας και συγκεκριμένα σε Αρχαία Ολυμπία, Αυγείο, Βαρβάσαινα, Βαρθολομιό, Βούναργο, Γαστούνη, Επιτάλιο, Ζαχάρω, Κακόβατο, Καλλίκωμο, Καρδαμά, Λάλα, Λαμπεία, Λεχαινά, Μακρίσια, Μουζάκι, Νέα Φιγαλία, Πελόπιο, Πλατιάνα, Σαβάλια, Σκουρoχώρι, Χάβαρι και Ώλενα.

Το 26ο φεστιβάλ

Στα διαγωνιστικά προγράμματα θα προβληθούν 73 ταινίες, από 39 χώρες, σε τέσσερα τμήματα: Μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, μυθοπλασίας μικρού μήκους, animation μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ για παιδιά (Kids & Docs). Οι ταινίες που θα διαγωνιστούν είναι παραγωγής 2022 και 2023. Τα τρία πρώτα διαγωνιστικά προγράμματα προβάλλονται στον Πύργο, ενώ το Kids & Docs είναι αυτοτελές τμήμα του φεστιβάλ, με ξεχωριστή διεθνή κριτική επιτροπή και έδρα την Αμαλιάδα.

Εκτός από τις ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος, θα προβληθούν ακόμη περίπου 60 ταινίες σε αφιερώματα και ειδικές προβολές. Πέραν της ζωντανής παρουσίας και αξιοποιώντας τα νέα μέσα, το φεστιβάλ φτάνει με την ψηφιακή πλατφόρμα προβολής ταινιών σε όλες τις περιοχές της χώρας, προσφέροντας δωρεάν σε όλους ταινίες από τα φετινά διαγωνιστικά προγράμματα.

Η Camera Zizanio

Στις προβολές της 23ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Ζizanio παρουσιάζονται δημιουργίες μικρού μήκους παιδιών και νέων από όλο τον κόσμο, που έχουν πραγματοποιηθεί είτε στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων, είτε είναι αποτέλεσμα ατομικών πρωτοβουλιών.

Οι ταινίες διακρίνονται σε τρία διαγωνιστικά τμήματα: ελληνικό, ευρωπαϊκό (στο οποίο συμμετέχουν και ελληνικές) και διεθνές. Διαγωνίζονται σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες: α) Έως 12 ετών, β) από 13 έως 16 ετών και γ) από 17 έως 20 ετών. Στα τρία διαγωνιστικά τμήματα, θα παρουσιαστούν περίπου 215 ταινίες από 48 χώρες!

Εκπαιδευτικές δράσεις

Και φέτος, μέσα από την εκπαιδευτική του διάσταση, το 26ο Φεστιβάλ παρουσιάζει ένα πλήθος καινοτόμων προγραμμάτων και πρωτοποριακών κινηματογραφικών εργαστηρίων και αφιερωμάτων με προβολές ταινιών, απλώνοντας τις δράσεις του σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.

Παράλληλα, συνεργάζεται με δημόσιους φορείς, διεθνείς οργανισμούς, πανεπιστήμια και σχολεία, προωθεί προγράμματα για κοινωνικές ομάδες με περιορισμένη πρόσβαση στην τέχνη, έχοντας ως στόχο διαχρονικά να εντάξει την κινηματογραφική και οπτικοακουστική παιδεία στο δημόσιο σχολείο.