Μία δικαίωση της «ΥΧ»

γράφει ο Νίκος Λάππας

Με την επίσημη πρώτη της εφημερίδας αυτής, τον Νοέμβριο του 2015, τέθηκε στο επίκεντρο το «ζήτημα των ζητημάτων» της αγροτικής πολιτικής που απασχολεί κάθε χώρα:

Ο όγκος παραγωγής και η βελτίωση της παραγωγικότητας.

Καθώς τα 3/4 περίπου της αγροτικής ανάπτυξης στις πιο ανεπτυγμένες χώρες προέρχονται, πλέον, από τη βελτίωση του τρόπου αξιοποίησης των εισροών και την αρχή «παράγω περισσότερα με λιγότερα», οι επιλογές και για την Ελλάδα ήταν σε μεγάλο βαθμό δεδομένες: Ευφυής γεωργία, γεωργία της γνώσης, θεσμοί συμβουλευτικής και υποστήριξης.

Οι λύσεις της σύγχρονης τεχνολογίας για το αρδευτικό

Μάλιστα, η «ΥΧ», θέλοντας να αναδείξει τη σημασία των παραπάνω, καθιέρωσε μόνιμες σελίδες για τις εισροές, την καινοτομία, την τεχνολογία, επιλογή που από πολλούς κρίθηκε ως υπερβολική και «αιρετική». Οι τελευταίες εξελίξεις δικαίωσαν τις επιλογές μας.

  1. Τα νομοθετικά κείμενα της ΕΕ που τέθηκαν σε διαβούλευση προβλέπουν ότι η ΚΑΠ μετά το 2020 θα έχει ως βασικό συστατικό την ενσωμάτωση της καινοτομίας τόσο στην παραγωγική διαδικασία όσο και στην παρακολούθηση της εφαρμογής της.
  2. Η τοποθέτηση του προέδρου των Νέων Αγροτών της ΕΕ, J.M., στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας για τους νέους στη Σόφια και την εφημερίδα μας, ότι ψηφιακή γεωργία σημαίνει αύξηση παραγωγικότητας, καλύτερη πρόσβαση στις αγορές, σύνδεση του νέου ανθρώπου με το οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του 21ου αιώνα και παραμονή του στην ύπαιθρο. Συνεπώς, ο ρόλος της είναι αναντικατάστατος.
  3. Η άποψη του διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της ΕΕ, Τάσου Χανιώτη, στη παρουσίαση της νέας ΚΑΠ, ότι το επιστημονικό και επιχειρηματικό δυναμικό που διαθέτει η Ελλάδα σε ζητήματα ευφυούς γεωργίας, καινοτομίας κ.λπ., κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις της ΕΕ. Συνεπώς, μέλημα της Ελλάδας πρέπει πλέον να αποτελέσει η διαχείριση αυτής της πραγματικότητας και η γενικευμένη μεταφορά της τεχνογνωσίας στην παραγωγή. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιό του ότι «όσοι πιστεύουν ότι το αρδευτικό θα λυθεί με ένα κανάλι και όχι με την ευφυή άρδευση, ζουν σε άλλον αιώνα!».