Δήλωση του δημάρχου Καρδίτσας για τις καταστροφές στις καλλιέργειες – Δηλώσεις των παραγωγών στους ανταποκριτές ΕΛΓΑ του δήμου Σοφάδων

«Η περιοχή μας χτυπήθηκε το απόγευμα της Κυριακής από ένα έντονο καιρικό φαινόμενο. Δυστυχώς οι αγρότες μας υπέστησαν σε αρκετές περιπτώσεις ολοκληρωτική καταστροφή. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών δεν θα δώσουν ούτε ένα κιλό βαμβάκι, ούτε ένα κιλό καλαμπόκι, παρά το γεγονός ότι οι αγρότες μας και έσπειραν κανονικά και έκαναν σχεδόν το σύνολο των καλλιεργητικών εξόδων».

Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλειος Τσιάκος, μετά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές του δήμου, που «χτυπήθηκαν» από τη χαλαζόπτωση και τους ανέμους, ενώ συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

Και συνεχίζει: «Η πολιτεία θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό τους. Ήδη επικοινώνησα τόσο εγώ, όσο και οι υπόλοιποι θεσμικοί παράγοντες του νομού με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ και την ενημερώσαμε για το μέγεθος της καταστροφής. Συγχρόνως ζητήσαμε την άμεση αποστολή γεωπόνων για να γίνουν εκτιμήσεις και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων.

Επιπλέον θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μέριμνα και για τις ζημιές που έχουν υποστεί αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Είναι μια πραγματικά δύσκολη στιγμή για τους αγρότες μας. Θεωρώ ότι η πολιτεία θα πράξει το χρέος της απέναντι τους».

Δήμος Σοφάδων

Από το δήμο Σοφάδων, σε σχετική ανακοίνωση, τονίζεται πως μετά τις ζημιές που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην επικράτεια του δήμου Σοφάδων από χαλάζι, ανεμοθύελλα/βροχοπτώσεις στις 20/6/2021, από την πλευρά του ο δήμος και κατόπιν αυτοψίας από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ και επικοινωνίας με τις τοπικές κοινότητες, έχουν γίνει αναγγελίες ΕΛΓΑ, για 11 κοινότητες.

Οι παραγωγοί, των οποίων οι εκμεταλλεύσεις τους έχουν πάθει ζημιές, μπορούν να προβούν σε δηλώσεις στους ανταποκριτές ΕΛΓΑ του δήμου Σοφάδων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ