Δημιουργία του πρώτου γενετικού χάρτη γυναικείων ελαιώνων στην Ελλάδα

Με ποιον τρόπο μπορούν να συμμετέχουν οι γυναίκες ελαιοπαραγωγοί

Η κοινωνία χρειάζεται ακόμα να διανύσει μεγάλο δρόμο για να φτάσει στην ισότητα των δύο φύλων και στην ίση αντιμετώπιση των γυναικών. Είναι, ωστόσο, ελπιδοφόρο να βλέπει κανείς τις προσπάθειες που γίνονται, με μία από αυτές να προέρχεται από τον αγροτικό τομέα και συγκεκριμένα τον κλάδο του ελαιολάδου.

Μία παγκόσμια προσπάθεια, που επιχειρεί να αναδείξει τη γυναικεία δραστηριότητα στον ελαιοκομικό τομέα, να καταρτίσει τις ελαιοπαραγωγούς, να τις βοηθήσει να μεγαλώσουν το δίκτυό τους και να τις ενημερώσει για την καινοτομία και τις εξελίξεις στο αντικείμενό τους.

Πρόκειται για το Women In Olive Oil, ένα δίκτυο και με ελληνικές διαστάσεις, με ιδρύτριες του Women in Olive Oil Greece τη Χριστίνα Στριμπάκου, συνιδρύτρια στην επιχείρηση παραγωγής ελαιολάδου LIA Premium Olive Oil, και τη Μαριλένα Καραδήμα, συνιδρύτρια στην επιχείρηση αγροτουρισμού Eumelia. Το δίκτυο έχει ξεκινήσει μία φιλόδοξη προσπάθεια δημιουργίας του πρώτου γενετικού χάρτη γυναικείων ελαιώνων στην Ελλάδα.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» η κα Στριμπάκου, «την περασμένη χρονιά κάναμε μια σειρά σεμιναρίων με θέμα την καινοτομία στο ελαιόλαδο. Ένα από τα σεμινάρια της σειράς ήταν “Το DNA αφηγείται την ιστορία του ελαιολάδου”, με εισηγήτρια τη Δρ. Αθανασία Μαρία Δούρου από την BioCos, την ελληνική εταιρεία βιοτεχνολογίας.

Τα μέλη μας έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και έτσι, συζητώντας μαζί τους, γεννήθηκε η σπουδαία ιδέα της δημιουργίας του πρώτου γενετικού χάρτη.

Σκοπός είναι να αναδειχθεί η αξία του ελληνικού ελαιολάδου. Είναι μια συνεργασία που θέτει τις βάσεις για ένα ελαιόλαδο κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμο, ξεκινώντας από την παραγωγό και την γενετική ταυτότητα του ελαιώνα. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο έργο, με σκοπό τη δημιουργία μιας μοναδικής πλατφόρμας αγροτεμαχίων με γενετική ταυτότητα, αλλά και τη διασφάλιση του γενετικού υλικού (DNA) των ποικιλιών ελιάς από όλη την Ελλάδα. Τα οφέλη πολλά, μεταξύ αυτών η διαφάνεια στην ετικέτα, η διαφοροποίηση του τελικού προϊόντος σε ανταγωνιστικές αγορές, η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας ενός brand, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, η ανάδειξη των ελληνικών ποικιλιών».

Το δίκτυο Women In Olive Oil Greece είναι ανοιχτό σε κάθε γυναίκα που ασχολείται με το ελαιόλαδο σε όλο το φάσμα και σήμερα αριθμεί 160 γυναίκες. «Από τη γυναίκα του ελαιολάδου στο χωράφι, τη γυναίκα στην έρευνα, στον ελαιοτουρισμό, στη γευσιγνωσία, στη γαστρονομία.

Τα οφέλη της συμμετοχής στο δίκτυό μας είναι πολλά, κυρίως όμως θα λέγαμε ότι η εκπαίδευση και η ενδυνάμωση, ενώ δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής. Όσον αφορά το παγκόσμιο δίκτυο, συμμετέχουν σε αυτό πάνω από 2.000 μέλη. Επομένως, εάν είστε γυναίκα με ενασχόληση σχετική με το ελαιόλαδο, γίνετε μέλος της ομάδας μας και δικτυωθείτε με την παγκόσμια ομάδα γυναικών από 40 χώρες».

Η εγγραφή μπορεί να γίνει στον σύνδεσμο https://mailchi.mp/d17b1704988b/greek-member-subscription, ενώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δίκτυο μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του Women In Oilve Oil.

Καταλήγοντας, η κα Στριμπάκου επισημαίνει ότι «οι Ελληνίδες-μέλη του δικτύου μας είναι γυναίκες δυνατές, αποφασιστικές που αγαπούν την ελαιοκομία και τον κλάδο του ελαιολάδου. Καλλιεργούν με πάθος και σεβασμό ως προς το περιβάλλον. Εξαιτίας της γεωγραφίας της χώρας μας, οι γυναίκες του δικτύου μας είναι συχνά απομονωμένες και χωρίς πρόσβαση σε εργαλεία εκπαίδευσης και δικτύωσης. Αυτό είναι που προσφέρει ο οργανισμός μας».