Διπλασίασαν τα στρέμματα υδροπονικής οι Πλαστικά Θράκης και Έλαστρον

Διπλασίασαν τα στρέμματα υδροπονικής οι Πλαστικά Θράκης και Έλαστρον

Στην επέκταση του πρότζεκτ υδροπονικής καλλιέργειας για την παραγωγή ντομάτας στο νομό Ξάνθης προχωρούν φέτος οι εταιρείες Πλαστικά Θράκης και Έλαστρον.

Οι δυο εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες έχουν δημιουργήσει για το σκοπό αυτό ξεχωριστές θυγατρικές εταιρείες (Έλαστρον Αγροτική και Θερμοκήπια Θράκης, αντίστοιχα), οι οποίες συνεργάζονται σε διάφορα θέματα (π.χ. διάθεση), εκμεταλλεύονται συνέργειες με τους μητρικούς ομίλους και διευρύνουν το φάσμα εργασιών των τελευταίων με νέες δραστηριότητες.

Όπως αναφέρεται στο euro2day.gr, η Eλαστρον Αγροτική σημείωσε το 2015 κύκλο εργασιών 1,1 εκατ. και καθαρά κέρδη 0,1 εκατ. (έναντι τζίρου 0,6 εκατ. και ζημιών 0,2 εκατ. το 2014) ενώ παράλληλα αύξησε την παραγωγική της δυναμικότητα.

Η θυγατρική των Πλαστικών Θράκης αύξησε τις πωλήσεις της το 2015 από τα 579 χιλ. στο 1,035 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας κέρδη προ φόρων 15 χιλ. έναντι αντίστοιχων ζημιών 243 χιλ. το 2014. Στόχος του θρακιώτικου Ομίλου (η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί μικρό τμήμα των εργασιών του) είναι σε βάθος πενταετίας να αυξήσει τον σχετικό τζίρο γύρω στα πέντε με έξι εκατ. ευρώ.

Άλλωστε, τα πράγματα φέτος εξελίσσονται πολύ καλύτερα από πέρυσι.

Ενδεικτικά, αναφέρει η διοίκηση της Έλαστρον: «Στον αγροτικό τομέα του ομίλου, εντός της τρέχουσας χρήσης τέθηκαν σε λειτουργία 20 επιπλέον στρέμματα θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Ξάνθης, διπλασιάζοντας την παραγωγική δυναμικότητα. Η συνολική επιφάνεια της εγκεκριμένης από αναπτυξιακό νόμο επένδυσης ανέρχεται σήμερα σε 40 στρέμματα ενώ σε πλήρη κάλυψη αναμένεται να ανέλθει σε 85 στρέμματα εγκαταστάσεων παραγωγής οπωροκηπευτικών με την μέθοδο της υδροπονίας και την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Κατά την διάρκεια του α’ εξαμήνου η Eλαστρον Αγροτική πέτυχε τριπλασιασμό της λειτουργικής της κερδοφορίας πιστοποιώντας την επιτυχή αξιολόγηση της επένδυσης καθώς και την δυναμική ανάπτυξης του κλάδου».

Η πρόσφατη επένδυση της Έλαστρον Αγροτικής ανήλθε σε 2,1 εκατ. ευρώ και υπήχθη στις διατάξεις του επενδυτικού Νόμου 3908/2011 (επιδότηση 40%). Το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται σε ευρώ 0,8 χιλ. και έχει ήδη εισπραχθεί.

Ταυτόχρονα, η ίδια εταιρία, έχει ξεκινήσει την υλοποίηση νέου επιχειρηματικού σχεδίου για την επέκταση της υπάρχουσας μονάδας υδροπονικής καλλιέργειας συνολικού ύψους 6 εκατ. ευρώ. Και αυτό το σχέδιο έχει υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 3908/2011, όπου επιδοτείται επίσης με 40% επί του συνολικού κόστους της επένδυσης.