Αυτό το άρθρο είναι 43 μηνών

Για διπλασιασμό εισκομίσεων στο αιγοπρόβειο πάει η ΜΕΒΓΑΛ

21/09/2021
4' διάβασμα
gia-diplasiasmo-eiskomiseon-sto-aigoproveio-paei-i-mevgal-241709

Χείρα βοηθείας πρωτίστως σε νέους, αλλά και σε παλαιότερους κτηνοτρόφους, που επιθυμούν είτε να ξεκινήσουν, είτε να μεγαλώσουν την αιγοπροβατοτροφική τους εκμετάλλευση, παρέχει η ΜΕΒΓΑΛ, μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα χορηγήσεων για την αγορά ζωικού κεφαλαίου και του απαραίτητου εξοπλισμού.

Το πρόγραμμα βρίσκεται σε ισχύ εδώ και αρκετά χρόνια, φέτος ωστόσο εντάθηκε και ενεργοποιήθηκε σε ευρύτερη κλίμακα, με πρωτοβουλία της Μαίρης Χατζάκου, η οποία από τα τέλη Ιουλίου έχει στην κατοχή της την πλειοψηφία των μετοχών της μακεδονίτικης γαλακτοβιομηχανίας.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο προϊστάμενος Ζώνης Γάλακτος της ΜΕΒΓΑΛ, Λευτέρης Παύλου, πρόκειται επί της ουσίας για μια επιδότηση η οποία παρέχεται υπό τη μορφή άτοκου δανείου σε αιγοπροβατοτρόφους «που θέλουν είτε να πολλαπλασιάσουν το κεφάλαιό τους, είτε να ξεκινήσουν εκ νέου ή εξαρχής μια εκμετάλλευση».

Στην πράξη η εταιρεία «επιδοτεί ένα μεγάλο μέρος ή και εξ ολοκλήρου την αγορά ζωικού κεφαλαίου ή/και εξοπλισμού, προκειμένου ο αιγοπροβατοτρόφος να βελτιώσει τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά την παραγωγή του και, στο τέλος της ημέρας, να αυξήσει το εισόδημά του».

Η αποπληρωμή του ποσού γίνεται κατά κανόνα σε διάστημα διετίας ή τριετίας, ενώ μπορεί να φτάσει ακόμα και την πενταετία, μέσω της παραγωγής που προσκομίζει στη βιομηχανία ο παραγωγός με τον οποίο συνάπτεται και σχετικό συμβόλαιο.

«Το χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής το συμφωνούμε εξαρχής με τον κτηνοτρόφο, ο οποίος, σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται να ανησυχεί. Ακόμα κι αν προκύψει κάποιο πρόβλημα ή αδυναμία, η εταιρεία θα σταθεί στο πλευρό του και θα τον βοηθήσει οικονομικά, ώστε να μην πάει πίσω η εκμετάλλευσή του και να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του», τονίζει ο κ. Παύλου.

Πάνω από 300.000 ευρώ οι χορηγήσεις

Όπως προσθέτει ο ίδιος, η ανταπόκριση των παραγωγών στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ήταν μεγάλη και είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσά που έχουν χορηγηθεί φέτος από τη βιομηχανία στο πλαίσιο του προγράμματος ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ και αυξάνονται συνεχώς.

Όπως εξηγεί το στέλεχος της ΜΕΒΓΑΛ, «ο κλάδος του αιγοπρόβειου πέρασε το προηγούμενο διάστημα μια πολύ μεγάλη κρίση, λόγω της πτώσης των τιμών και της ανόδου των τιμών των ζωοτροφών, με αποτέλεσμα πολλά κοπάδια να αποδεκατιστούν. Προκειμένου, λοιπόν, να επανέλθουν στο επάγγελμα οι νέοι άνθρωποι και να έχουν μια προοπτική, η εταιρεία μας πήρε την απόφαση να τους ενισχύσει, ώστε να έχουν ένα ζωικό κεφάλαιο που θα είναι αξιοπρεπές και παραγωγικό. Παράλληλα, ως Ζώνη Γάλακτος εποπτεύουμε διαρκώς τις μονάδες τους και είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να τους συμβουλέψουμε σε ζωοτεχνικά ζητήματα».

Συμπληρώνει ότι αντίστοιχη στήριξη παρέχεται διαχρονικά και στους αγελαδοτρόφους, με τη διαφορά ότι «δεδομένου ότι λειτουργούν με ένα διαφορετικό μοντέλο και βρίσκονται διαρκώς σε μια φάση αντικατάστασης ή ανανέωσης των ζώων τους, εκεί πρόκειται για μια διαδικασία ρουτίνας».

Επενδύσεις 23,6 εκατ. ευρώ την ερχόμενη πενταετία

Η ΜΕΒΓΑΛ αυτήν τη στιγμή απορροφά περί τους 13.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος και, όπως αποκαλύπτει ο κ. Παύλου, στόχος της είναι τον επόμενο χρόνο να διπλασιάσει αυτές τις ποσότητες, κάτι που σαφώς συνδυάζεται και με τη νέα γραμμή παραγωγής φέτας, η οποία αποτελεί μέρος του ύψους 23,6 εκατ. ευρώ επενδυτικού προγράμματος που υλοποιεί η εταιρεία σε ορίζοντα πενταετίας.

Όπως τονίστηκε και στη διάρκεια της επίσκεψης του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Στύλιου, στις εγκαταστάσεις της ΜΕΒΓΑΛ στα Κουφάλια τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, οι επενδύσεις αφορούν όλους τους παραγωγικούς τομείς (γάλα, γιαούρτια, τυροκομικά), με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκσυγχρονισμό με νέες τεχνολογίες.

Σήμερα, η εταιρεία συνεργάζεται με 504 φάρμες για την εισκόμιση αγελαδινού, πρόβειου και γίδινου γάλακτος, ενώ παράγει περισσότερους από 400 κωδικούς. Οι εξαγωγές εκτείνονται σε 35 χώρες και αποτελούν το 35% του συνολικού κύκλου εργασιών της, ο οποίος το 2020 διαμορφώθηκε σε 116,847 εκατ. ευρώ.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: