Διπλό όχι από Κατσούλη για Επιμελητήρια και ΕΛΓΑ

Δυναμική παρέμβαση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της ΣΑΣΟΕΕ Γιώργος Κατσούλης, ο οποίος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης κατά την διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου Νόμου που είχε σαν θέμα την «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης».

Ο Γιώργος Κατσούλης κατά τη διάρκεια της συζήτησης ξεκαθάρισε ότι «οι αγρότες είναι αντίθετοι με την δημιουργία αγροτικών τμημάτων αφού η φιλοσοφία και η κουλτούρα των επιμελητηρίων δεν έχει καμία σχέση με την οργάνωση της παραγωγής που μας απασχολεί τώρα. Άλλωστε, ο νομοθέτης έχει προβλέψει γι’ αυτά τα πράγματα τα συνεργατικά σχήματα.

Διαφωνήσαμε επίσης με την δημιουργία νέου αγροτικού μητρώου αφού το υφιστάμενο διασυνδέεται με πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και κατά συνέπεια δεν υπάρχει άλλος λόγος για δημιουργία άλλων εξόδων από τους αγρότες».

Στη συνέχεια ο Γιώργος Κατσούλης εξέφρασε την αντίθεση του και σε ότι είχε σχέση με τον ΕΛΓΑ αφού όπως ανέφερε : «υπήρχε μία διάταξη που έλεγε ότι από τα έσοδα του 2024 θα χρησιμοποιούνται για τις αποζημιώσεις του 2023. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τον Οκτώβρη του 2024 δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν αποζημιώσεις του 2023. Αυτά είναι τα βασικά σημεία στα οποία διαφωνήσαμε».

Τέλος, σε ότι αφορά τις ζώνες υψηλής παραγωγικότητας ο Γιώργος Κατσούλης επεσήμανε ότι «πρέπει να τηρηθεί το όριο του 1% με αυστηρούς ελέγχους σε ότι αφορά την εγκατάσταση των φωτοβολταικών».

Κινητοποιήσεις

Ο ΣΑΣΟΕΕ με αφορμή την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους από τα μπλόκα της χώρας, χαιρετίζει την πρωτοβουλία αυτή, έχοντας ως πάγια άποψη ότι μόνο μέσα από γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο μπορούν να βρεθούν αμοιβαία αποδεκτά βιώσιμες λύσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε) που εκπροσωπεί 100 και πλέον Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της χώρας και αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Συνεταιρισμών Cogeca, είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος για γόνιμο διάλογο με τον πρωθυπουργό της χώρας.