Δυσθεώρητα χρηματικά ποσά καλούνται να επιστρέψουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις

Στο δίνη μιας απίστευτης ιστορίας, που ξεκινά από το 1992, έχουν βρεθεί οι 130 εναπομείναντες Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της χώρας – μεταξύ των οποίων και οι πέντε της Μαγνησίας – οι οποίοι καλούνται να επιστρέψουν τεράστια ποσά (από 1 έως 150 εκατομμύρια ευρώ!) που έλαβαν ως δάνεια, λόγω μιας απόφασης των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, την οποία, καταγγέλλεται ότι δεν προσέβαλε εγκαίρως, η ελληνική Πολιτεία.

video: Θεσσαλία Τηλεόραση

Η υπόθεση αφορά σε δύο νόμους, του 1992 (νόμος 2008 επί κυβέρνησης Μητσοτάκη) και του 1994 (νόμος 2237 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ), οι οποίοι προέβλεπαν ευνοϊκούς όρους στην πληρωμή των τόκων δανείων που έλαβαν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί ως αντάλλαγμα για το γεγονός ότι είχαν στηρίξει τους Έλληνες αγρότες, παραλαμβάνοντας τα προϊόντα τους, μετά την πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ, το 1986, κατόπιν σχετικής παρότρυνσης της κυβέρνησης.

Κατά των δύο αυτών νόμων κατατέθηκε προσφυγή στην Ε.Ε. από ιδιώτες επιχειρηματίες και ζητήθηκε η ακύρωσή τους, με το επιχείρημα ότι η έκπτωση 50% στους τόκους δανείων που είχε εκχωρήσει η Αγροτική Τράπεζα στους Συνεταιρισμούς τότε, υπερέβαινε τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού.

Η προσφυγή αυτή τελεσιδίκησε το 2004, οπότε εκδόθηκε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που υποχρέωνε σε επιστροφή των χρημάτων της έκπτωσης (και μάλιστα εντόκως) από τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.

Για το θέμα αυτό, παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι, συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, κ. Νικήτας Πρίντζος, μιλώντας για κίνδυνο λουκέτου των Αγροτικών Συνεταιρισμών και για διαχρονικές πολιτικές ευθύνες τις οποίες καλούνται να πληρώσουν άνθρωποι που δεν φταίνε σε τίποτα.

Όπως εξήγησε, η απόφαση αυτή παρέμεινε στα συρτάρια όλων των κυβερνήσεων (προφανώς λόγω πολιτικού κόστους) μέχρι και πριν ένα χρόνο, οπότε η Ε.Ε. διεμήνυσε για επιβολή προστίμου 300.000 ευρώ την ημέρα, αν δεν εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Πρίντζο, τα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν οι πέντε Συνεταιριστικές Οργανώσεις της Μαγνησίας (Βόλου, Αλμυρού, Αγχιάλου, Πηλίου και Ζαγοράς) κυμαίνονται από 5 έως 10 εκατομμύρια. Αναφερόμενος ειδικά στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου, ο πρόεδρός του δήλωσε πως του έχει καταλογιστεί ποσό 7 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόσθεσε δε, πως σε 30 περίπου Οργανώσεις έχουν ήδη βεβαιωθεί τα ποσά στο Δημόσιο Ταμείο. Μεταξύ αυτών, όπως είπε, είναι και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός του Αλμυρού.

«Πείτε μου, τι φταίω εγώ για κάτι που έγινε το 1992;» δήλωσε με αγανάκτηση ο κ. Πρίντζος, προσθέτοντας πως το θέμα ήταν γνωστό εδώ και ένα χρόνο, κρίθηκε ωστόσο σωστό, να μην το αναδείξουν, καθώς το θεώρησαν τόσο εξωπραγματικό που δεν θα μπορούσε να ευσταθεί μια τέτοια υπόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί πως για το θέμα έχει συσταθεί μια πενταμελής Επιτροπή, που έχει ήδη επισκεφθεί όλα τα κόμματα, ενώ τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως, να επισκεφθούν και τις Βρυξέλλες μαζί με επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να θέσουν το ζήτημα. Η άποψη ωστόσο, συνταγματολόγων και καθηγητών είναι πως μια τελεσίδικη απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου δεν μπορεί να μην εφαρμοστεί.

Σχετικά με το ποιος φταίει που οδηγηθήκαμε σε αυτή την κατάσταση, ο κ. Πρίντζος ήταν κατηγορηματικός ότι οι ευθύνες βαρύνουν όλες τις κυβερνήσεις και συγκεκριμένα:

Πρώτα από όλα, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ – όπως είπε – φταίνε που ψήφισαν τους σχετικούς νόμους, χωρίς προηγουμένως να ζητήσουν την έγκριση της Ε.Ε. Η σημερινή κυβέρνηση, από την άλλη, φέρει επίσης βαρύτατες ευθύνες γιατί δεν κατέθεσε προσφυγή επανεξέτασης της απόφασης παρότι μπορούσε να το πράξει. Ο κ. Πρίντζος αναφέρθηκε συγκεκριμένα, στο γεγονός ότι στην απόφαση υπάρχει ειδική επισήμανση που λέει ότι αν στην χώρα έχουν αλλάξει οι συνθήκες (όπως προφανώς έχουν αλλάξει στην Ελλάδα) μπορεί να γίνει προσφυγή και να επανεξεταστεί το θέμα, κάτι που δεν έπραξε η σημερινή κυβέρνηση.

Πηγή: ΕΡΤ