-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Divani Caravel Hotel των Αθηνών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30/5 η παρουσίαση του δίτομου έργου για τα 100 χρόνια λειτουργίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Την παρουσίαση ακολούθησε η προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Με τα τσαπιά και με τα θκέλια», σκηνοθεσίας Γιώργου Λάγδαρη και παραγωγής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, το οποίο αποτυπώνει συνολικά την ιστορική πορεία του συνεταιρισμού στον έναν αιώνα ύπαρξής του. Η ταινία έχει συμπεριληφθεί στο διαγωνιστικό τμήμα δύο διεθνών φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στο Λονδίνο και στο Λος Άντζελες.

Β. Αποστόλου: Τα επιτεύγματα του ΑΣ Ζαγοράς προκαλούν κατά πρώτον έπαινο και κατά δεύτερον ευθύνη

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Στην εκδήλωση παρέστη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος στάθηκε στη βαριά κληρονομιά του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. Αναφερόμενος στα πεπραγμένα 100 και πλέον χρόνων, ο κ. Αποστόλου επεσήμανε ότι το έργο του συνεταιρισμού είναι σπουδαίο, «γιατί κατόρθωσε να συντηρήσει με αξιοπρέπεια τη ζωή εκατοντάδων οικογενειών τριών γενεών», ταυτόχρονα όμως αποτελεί και δύσκολο φορτίο, «γιατί θα πρέπει να μη διαψεύσει και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της τέταρτης, της νέας γενιάς συνεταιριστών παραγωγών». Επιπλέον, ανέφερε ότι η πρόταση επενδυτικού σχεδίου ύψους 5 εκατ. ευρώ που έχει καταθέσει ο συνεταιρισμός της Ζαγοράς για την επέκταση των ψυκτικών χώρων και την αγορά του νέου διαλογητηρίου τελευταίας τεχνολογίας θα δώσει προοπτική στην περιοχή για την επόμενη 30ετία και πληροί όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να χρηματοδοτηθεί.

Εμπνευσμένος από την έννοια του «συνεταιρίζεσθαι», η οποία εκ των πραγμάτων καταλαμβάνει περίοπτη θέση σε μια τέτοια εκδήλωση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απηύθυνε έκκληση σε όλους τους μη οργανωμένους αγρότες: «Δεν μπορεί τη στιγμή που, όχι μόνο υπάρχει μεγάλη ανάγκη για συνεργασία, αλλά και δεκάδες εκατ. ευρώ για τη στήριξή σας από συγκεκριμένο μέτρο του ΠΑΑ και μάλιστα με ευκολία στην υλοποίησή του, εσείς να μην προχωρείτε στην απορρόφησή του». Τέλος, τόνισε με νόημα ότι αναμένει μια Διεπαγγελματική για τη φέτα μέχρι να λήξει η θητεία του.

Ολόκληρη η κληρονομιά του συνεταιρισμού σε ένα δίτομο έργο τιτάνιας δυσκολίας

Για τη δίτομη έκδοση, που υπογράφουν ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΔΠΘ, Αλέξανδρος Καπανιάρης, και ο γενικός διευθυντής του συνεταιρισμού επί τρεις συναπτές δεκαετίες, Διονύσιος Βαλασσάς, μίλησε η Κατερίνα Πολυμέρου-Καμηλάκη, τέως διευθύντρια και επιστημονική συνεργάτις του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, και η Μαρία Γκασούκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Λαογραφίας και Φύλου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι δύο τόμοι της έκδοσης καλύπτουν το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτούργησε η πηλιορείτικη κοινωνία και οικονομία κατά τους τελευταίους αιώνες της τουρκοκρατίας, την ανάπτυξη του συνεταιριστικού πνεύματος και, εν συνεχεία, η ιστορία του Συνεταιρισμού Ζαγοράς από την ίδρυσή του, το 1916, μέχρι σήμερα, μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό.

Όπως τόνισε η κα Γκασούκα, «πρόκειται για ένα κλειδί που ανοίγει διάπλατα την πόρτα της τοπικής ζαγοριανής ιστορίας, αφού μέσα από τα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου και των γενικών συνελεύσεων και εντός του πλαισίου των ρευστών κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών συνθηκών του 20ού αιώνα, παρακολουθούμε την εξέλιξη, τις δυσκολίες, τα πισωγυρίσματα, αλλά κυρίως τις επιτυχίες του συνεταιρισμού. Όσοι γνωρίζουν από επιτόπια -και μάλιστα συνδυαστική- έρευνα, κατανοούμε το μέγεθος της προσπάθειας των συγγραφέων και της ερευνητικής ομάδας».

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, Αντώνης Λάσκος, ανέφερε ότι το δίτομο έργο και η ταινία θεωρούνται εφαλτήριο για τον στόχο της μεταλαμπάδευσης της συνεταιριστικής συνείδησης στις επόμενες γενιές και συνάμα ευρετήριο τεχνογνωσίας για κάθε ενδιαφερόμενο για τη συνεργατική παραγωγική δραστηριότητα.

Παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών ηγεσιών του τόπου

Από το πλήθος εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου που παρευρέθηκαν, απηύθυναν χαιρετισμούς η τομεάρχης αγροτικού της ΝΔ και βουλευτής Φωτεινή Αραμπατζή, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστας Μπαργιώτας, και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, οι οποίοι εκπροσώπησαν τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών παρατάξεών τους, και ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου, Παναγιώτης Κουτσάφτης. Εκτός από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, από πλευράς κυβέρνησης στο βήμα ανέβηκαν η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, και ο βουλευτής Μαγνησίας, Μάκης Μπαλής. Κοινός παρονομαστής των σύντομων ομιλιών τους, η στέρεα πεποίθηση ότι ο συνεταιρισμός της Ζαγοράς συνιστά ένα εξαιρετικό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι το συνεταιριστικό κίνημα στην Ελλάδα μπορεί να στεφθεί από επιτυχία και να αποτελέσει πυρήνα οικονομικής ανάπτυξης. Υπογραμμίζοντας ότι αυτό το καλό παράδειγμα του συνεταιρισμού είναι πηγή έμπνευσης, η κα Παπανάτσιου τόνισε ότι είναι πολιτική βούληση της κυβέρνησης να εξυγιάνει και να στηρίξει τους συνεταιρισμούς της χώρας.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress