Διχογνωμία στο υπουργείο Οικονομικών «παγώνει» τις αλλαγές στη φορολογία αγροτών

Δεύτερες σκέψεις για την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των αγροτών με έναν τρόπο που θα «παντρεύει» το ισχύον σύστημα των λογιστικών βιβλίων με τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος που ίσχυε μέχρι το 2013 φαίνεται ότι κάνουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Το θέμα, όπως είχε αποκαλύψει τον Ιούνιο σε σχετικό ρεπορτάζ η «ΥΧ», είχε τεθεί επί τάπητος εδώ και αρκετούς μήνες από εκπροσώπους του συνεταιριστικού κινήματος και οργανώσεις παραγωγών, έχοντας μάλιστα τη στήριξη μεγάλης μερίδας του εμπορικού κόσμου και των εξαγωγέων. Η πρόταση που βρίσκεται στα χέρια του οικονομικού επιτελείου προβλέπει την επαναφορά του τεκμαρτού προσδιορισμού με αντικειμενικά κριτήρια, αυτήν τη φορά όμως για το μεικτό (και όχι για το καθαρό) εισόδημα των αγροτών.

Φρένο στη μαύρη διακίνηση

Αυτό θα λειτουργούσε κατ’ αρχάς ως ένα κίνητρο για τους αγρότες, ώστε να ζητούν και να προσκομίζουν παραστατικά αγοράς αγροτικών εφοδίων, αλλά και των υπόλοιπων δαπανών που αφορούν τις εκμεταλλεύσεις τους (π.χ. εργατικά η). Ο βασικός στόχος, ωστόσο, της προτεινόμενης μεταρρύθμισης είναι να χτυπηθεί το φαινόμενο της μαύρης διακίνησης και να στηριχθούν οι συνεταιρισμοί, οι οποίοι θίγονται άμεσα από αυτό.

Όπως είναι γνωστό, από τη στιγμή που άλλαξε το σύστημα φορολόγησης και προκειμένου να αποφύγει τους υψηλούς συντελεστές και τις εξίσου υψηλές ασφαλιστικές εισφορές (οι οποίες κάποια στιγμή έφτασαν το 27% του εισοδήματος), μια μεγάλη μερίδα αγροτών επιδίωξε να εμφανίζει ελάχιστα ή και καθόλου έσοδα.

Χάνουν μέλη και έσοδα οι συνεταιρισμοί

Αυτό, ωστόσο, ήταν κάτι που δεν μπορούσαν να «υποστηρίξουν» οργανωμένα συλλογικά σχήματα, όπως οι συνεταιρισμοί, οι οποίοι εκ του καταστατικού τους αδυνατούσαν να μπουν σε μια διαδικασία υποτιμολογήσεων ή μαύρης διακίνησης.

Το αποτέλεσμα ήταν να βιώνουν μια διαρκή και εντεινόμενη αιμορραγία μελών και εσόδων, έχοντας να αντιμετωπίσουν αθέμιτο ανταγωνισμό εκ μέρους όσων εμπόρων ακολουθούσαν αυτή την πρακτική. Σε παρόμοια θέση βρίσκονται και οι υγιείς εμπορικές επιχειρήσεις που έχουν επιλέξει να λειτουργούν διά της νόμιμης οδού. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στα οπωροκηπευτικά, όπου Βαλκάνιοι, και όχι μόνο, έμποροι προχωρούν σε μαζικές αγορές από το χωράφι των παραγωγών δίχως παραστατικά. Δεν περιορίζεται όμως εκεί, αφού παρόμοια «κρούσματα» έχουν επανειλημμένα εντοπισθεί και σε άλλους κλάδους, όπως στα δημητριακά.

Θετική η πλατεία Βάθη

Η πρόταση των συνεταιριστών φαίνεται ότι έχει τη στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενώ, σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον, ειδώθηκε με… καλό μάτι και από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα, μάλιστα, με το ρεπορτάζ,
ο υφυπουργός και αρμόδιος για τη Φορολογική Πολιτική και τη Δημόσια Περιουσία, Απόστολος Βεσυρόπουλος, ήταν ιδιαίτερα θετικός για την εισαγωγή αυτού του «υβριδικού» συστήματος φορολόγησης, ενώ εξίσου «ζεστός» ήταν και ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

Αμφότεροι εκτιμούσαν ότι μπορεί να συνδυαστεί με την καθιέρωση των ηλεκτρονικών τιμολογίων και των ηλεκτρονικών δελτίων αποστολής, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας απέναντι στη μαύρη διακίνηση.

Οι τελευταίες πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι κάθετα αντίθετος εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος έχει και τον τελευταίο λόγο, σε ό,τι αφορά τη φορολογία και τα δημοσιονομικά. Ως εκ τούτου, το ζήτημα έχει «παγώσει» και το ενδεχόμενο να αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης των αγροτών από το επόμενο κιόλας έτος φαντάζει, τουλάχιστον με τα τωρινά δεδομένα, αρκετά μακρινό.

Πάνε στον πρωθυπουργό οι συνεταιριστές

Ο προσωρινός πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και επικεφαλής της Διεπαγγελματικής Πυρηνόκαρπων, Χρήστος Γιαννακάκης, εμφανίζεται πάντως αποφασισμένος να… κυνηγήσει την υπόθεση μέχρι το τέλος, φέρνοντας το θέμα ακόμα και στον πρωθυπουργό. «Η κατάσταση έχει πλέον φτάσει σε οριακό σημείο. Οι συνεταιρισμοί χάνουν διαρκώς μέλη, την ώρα που τα ‘‘στέκια’’ και η μαύρη διακίνηση κάνουν πάρτι. Θα συνεχίσουμε με εκδηλώσεις, ομιλίες κ.ά. να ενημερώνουμε τους αγρότες και να αναδεικνύουμε την ανάγκη να αλλάξει το σύστημα φορολόγησης», τονίζει στην «ΥΧ».

Ένα πρώτο βήμα έγινε με την ημερίδα που διοργανώθηκε την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου στο «Αιγές Μέλαθρον» της Βέροιας, όπου συμμετείχαν επικεφαλής και στελέχη των συνεταιρισμών της Ημαθίας, τοπικοί βουλευτές και εκπρόσωποι της περιφέρειας.

Άπαντες τάχθηκαν υπέρ της επαναφοράς του τεκμαρτού προσδιορισμού του αγροτικού εισοδήματος, ώστε να στηθεί ένα ανάχωμα στη διακίνηση δίχως παραστατικά.