Το ντόμινο του βαμβακιού και η αντικατάστασή του

Το υψηλό κόστος παραγωγής, σε συνάρτηση με τη χαμηλή τιμή πώλησης του βαμβακιού, οδηγεί αναπόφευκτα τους αγρότες σε άλλες καλλιέργειες. Μία, όμως, αλλαγή των καλλιεργειών, όταν δεν γίνεται με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο, έχει συνήθως αρνητικά αποτελέσματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παραγωγή των σιτηρών που, σε ένα μεγάλο ποσοστό, αντικατέστησε το βαμβάκι. Οι αγρότες παρακολουθούν αμήχανα τις εξελίξεις και οι τιμές πώλησης κατρακυλούν χρόνο με τον χρόνο. To επόμενο κομμάτι του ντόμινο είναι το κρεμμύδι, το οποίο έχει πάρει, επίσης, την κατιούσα, γιατί επικράτησε η ίδια λογική. Η καλλιέργεια πεπονιού και καρπουζιού, στην περιοχή της Βοιωτίας, έχει ξεπεράσει το 50% των περσινών καλλιεργουμένων εκτάσεων. Όπως δείχνουν τα πράγματα, αν δεν υπάρξει εξαγωγή, οι παραγωγοί θα έχουν το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα. Ψύχραιμα αντιμετωπίζεται η κατάσταση στα ψυχανθή, ωστόσο αν ανέβουν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, το αποτέλεσμα και εκεί θα είναι μάλλον αρνητικό.

Το ντόμινο του βαμβακιού και η αντικατάστασή του

Βλέποντας αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, οι αγρότες στρέφονται σε εναλλακτικές καλλιέργειες για τη συμπλήρωση του εισοδήματος. Το παράδειγμα της καρυδιάς, ακόμη και σε γόνιμα χωράφια, προσελκύει το ενδιαφέρον των παραγωγών. Αντίστοιχο ενδιαφέρον υπάρχει και για την αχλαδιά. Τέλος, μια πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια είναι αυτή της παυλώνιας, ενός φυτού που προορίζεται για την παραγωγή ξύλου.

  • Το βαμβάκι αποτελεί ένα από τα βασικά εξαγώγιμα αγροτικά προϊόντα
  • Η ζήτηση είναι σταθερή και δεν υπάρχει πρόβλημα διάθεσης
  • Εξάγεται το 90% του εκκοκκισμένου προϊόντος
  • Έχει μεγάλο κόστος παραγωγής και χαμηλή τιμή για τους καλλιεργητές
  • Η στροφή σε άλλες καλλιέργειες επηρεάζει άμεσα και τις τιμές των αγροτικών προϊόντων
  • Μπαίνουν δενδρώδεις καλλιέργειες και αλλάζει η παραγωγική κουλτούρα

Γιάννης Σάρρος