Δόση σε δύο… δόσεις και οδικός χάρτης για το χρέος

Δόση σε δύο... δόσεις και οδικός χάρτης για το χρέος

Σε συμφωνία για την τμηματική εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ και την ανάληψη δράσεων για τη ρύθμιση του χρέους στο προσεχές μέλλον κατέληξε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες τα ξημερώματα της Τετάρτης 25 Μαϊου.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, με το κλείσιμο της αξιολόγησης δίνεται το πράσινο φως για εκταμίευση της δόσης σε δύο υποδόσεις, μέσα στον Ιούνιο (7,5 δισ. ευρώ) και μετά το καλοκαίρι (2,8 δισ. ευρώ) και εφόσον επιβεβαιωθεί από τους θεσμούς η εκπλήρωση ορισμένων προαπαιτουμένων.

Στο ζήτημα του χρέους ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως υπάρχει επίσης συμφωνία για λύση σε τρεις φάσεις, με βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και με ένα μηχανισμό μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ η εκταμίευση του ποσού θα γίνει τμηματικά. Τα 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, εφόσον έχουν εφαρμοστεί πλήρως όλα τα προαπαιτούμενα, και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους και την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Οι επόμενες εκταμιεύσεις θα πραγματοποιηθούν μετά το καλοκαίρι και θα αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί μια πρόσθετη εκταμίευση για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, υπο την αίρεση ότι θα εκπληρωθούν προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποίησεων, τις διοικήσεις των τραπεζών, την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων και τον τομέα της ενέργειας.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, το Eurogroup χαιρέτισε την πρόθεση της διοίκησης του ΔΝΤ να υποστηρίξει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του την έγκριση ενός νέου προγράμματος με την Ελλάδα, πριν από το τέλος του έτους.

Την ίδια στιγμή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του χρόνου. Θα πρέπει ωστόσο να προηγηθούν δύο βήματα: μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και η αξιολόγηση των μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν σήμερα.

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, εξέφρασε την ικανοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το γεγονός ότι πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Όλοι δέχονται πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της και πως δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο μόνο με τις δικές της προσπάθειες» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι το ΔΝΤ έδειξε «ευελιξία».

Παράλληλα, τόσο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, όσο και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφεραν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την εκταμίευση των δόσεων, αλλά η οριστική έγκριση της αποταμίευσης αυτού θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» σε κάποιες διαστάσεις της ελληνικής νομοθεσίας που ψηφίστηκε τις τελευταίες ημέρες. Ο Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για κάποιες «μικρές διορθώσεις», καθώς τα μέτρα υιοθετήθηκαν με «γοργά βήματα». Ο ίδιος απέφυγε πάντως να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές οι διορθώσεις.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, «διορθώσεις» ζητούνται στο ΕΚΑΣ λόγω της μη αναδρομικής επιστροφής του που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, στις ιδιωτικοποιήσεις και συγκεκριμένα στην άμεση κύρωση της συμφωνίας πώλησης του Ελληνικού, καθώς και στα κόκκινα δάνεια, όπου ζητείται η πώληση και των δανείων που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Νωρίτερα, κυβερνητική πηγή υποστήριξε πως οι εκκρεμότητες αυτές δεν είναι καθοριστικές και θα επιλυθούν με συνοπτικές διαδικασίες.
(Με πληροφορίες από in.gr)