Δραματικές οι επιπτώσεις από πιθανή «τυφλή» φορολόγηση της μπίρας

Δραματικές οι επιπτώσεις από πιθανή «τυφλή» φορολόγηση της μπίρας

Τον κώδωνα του κινδύνου για δραματικές επιπτώσεις σε καταναλωτές, επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και την ίδια την οικονομία, από πιθανή «τυφλή» φορολόγηση στον Ειδικό Φόρο κατανάλωσης στην μπίρα, κρούει η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών.

Η Ένωση απευθύνει έκκληση προς τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο Υπουργό για διαβούλευση επί του θέματος, προειδοποιώντας ότι η η φημολογούμενη «τυφλή» αύξηση κατά 100% στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Ζύθου θα οδηγήσει σε 20% η αύξηση της τελικής τιμής της μπύρας. Κάνοντας λόγο για πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας και αναστολή επενδυτικών πλάνων, ζητά άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού, όχι  «τυφλή» φορολόγηση και ουσιαστική διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς ώστε οι αποφάσεις που θα ληφθούν να μην έχουν ολέθριες επιπτώσεις στον κλάδο.

«Σε συνέχεια των ανεπιτυχών και αλλεπάλληλων προσπαθειών την Ένωσης για διαβούλευση και συζήτηση με τον Υπουργό Οικονομικών, η Ένωση απηύθυνε σήμερα επείγουσα επιστολή ζητώντας την παρέμβαση του Πρωθυπουργού» αναφέρει η Ένωση των Ζυθοποιών.

Όπως τονίζουν τα μέλη της, «επικείμενη νομοθέτηση της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 100% στο ζύθο, θα πλήξει καίρια έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με ισχυρή παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα και θα έχει αλλεπάλληλες δυσμενείς συνέπειες σε θέματα κατανάλωσης, απασχόλησης και επενδύσεων. Εξίσου αρνητικές θα είναι οι επιπτώσεις και για τα προϋπολογισθέντα κρατικά έσοδα από τη μείωση της κατανάλωσης». 

Ως ενδεικτική των επιπτώσεων, που θα έχει η αύξηση του ΕΦΚ, αναφέρουν την τελική τιμή των προϊόντων μπύρας, που δύναται να επιβαρυνθεί με ποσοστό 20%.

Η Ένωση τονίζει ότι στηρίζει την ελληνική οικονομία με: 200 εκατ. € φορολογικές εισφορές σε ετήσια βάση, 2.500 άμεσες και 70.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, 5.000 χιλιάδες άμεσους προμηθευτές, 100 εκαρ. € προγραμματισμένες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια και 3.200 αγρότες συμβολαιακής καλλιέργειας.