Δράση για τη σταφίδα στην Ηλεία

stafili-gia-stafida

Το εφιαλτικό σενάριο που διαβλέπει τον αφανισμό της καλλιέργειας της κορινθιακής σταφίδας από τον Νομό Ηλείας τα επόμενα δύο χρόνια επιχειρούν να αποτρέψουν οι σταφιδοπαραγωγοί, οι οποίοι προχωρούν σε μια σειρά από ενέργειες για τη σωτηρία της.

Σε πρώτη φάση, η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας θα συντάξει μελέτη προκειμένου να καταγραφούν όλα τα δεδομένα γύρω από το θέμα της ξήρανσης της κορινθιακής σταφίδας σε πολλές περιοχές του Νομού Ηλείας, η οποία θα αποσταλεί στους βουλευτές για να ακολουθήσει μία σύσκεψη στο αρμόδιο υπουργείο. Παράλληλα θα ασκηθούν πιέσεις για άμεσες αποζημιώσεις από τα ΠΣΕΑ για το 2016, αλλά και για τις σημαντικές ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες από τον καύσωνα, ενώ τέθηκε και το θέμα της αναμπέλωσης.

Τόσο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών, Χρήστος Βαλιανάτος, όσο και σταφιδοπαραγωγοί του νομού αλλά και τοπικοί βουλευτές, οι οποίοι συμμετείχαν σε πρόσφατη σύσκεψη για το θέμα, περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον νομό σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας, η οποία υπέστη μεγάλες ζημιές από τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα αλλά και από τον καύσωνα. Μάλιστα, σχολίασαν αρνητικά και το γεγονός ότι ακόμη περιμένουν να λάβουν αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστη το προϊόν από τις πλημμύρες τον Σεπτέμβριο του 2016.

«Η κορινθιακή σταφίδα τελειώνει για την Ηλεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλιανάτος, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα και επεσήμανε ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα, η σταφίδα σε δύο χρόνια θα γίνει παρελθόν για τα χωριά του νομού.

«Φτάσαμε στα όριά μας» τόνισαν οι σταφιδοπαραγωγοί και ζήτησαν από τους βουλευτές να δουν από κοινού πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, γιατί τα προβλήματα των αγροτών συμπαρασύρουν ολόκληρη την κοινωνία και την τοπική οικονομία.