Στον δρόμο για την ΕΕ το ΠΓΕ για το κρητικό ελαιόλαδο

«Πανιά» για την ΕΕ ανοίγει πλέον ο φάκελος καταχώρισης της ονομασίας «ΚΡΗΤΗ» ως ΠΓΕ για το ελαιόλαδο, ώστε να ενταχθεί στο αντίστοιχο Μητρώο, με τους Κρητικούς να αισθάνονται δικαιωμένοι για την τυποποίηση εντός νησιού μετά την απόρριψη της ένστασης του ΣΕΒΙΤΕΛ και την οριστική έγκριση του ΥΠΑΑΤ.

Η διαδικασία έχει ξεκινήσει από το 2018 και εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2020, για να συναντήσει την ένσταση. Πρόκειται για την πρόταση που συνέταξε η Περιφέρεια Κρήτης και υπέβαλαν οι συνεταιρισμοί Χανίων και Μυλοποτάμου, η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Ένωση Ηρακλείου και η ΑΕΣ Κρητικός Αγρός.

Η ένσταση του ΣΕΒΙΤΕΛ είχε να κάνει μόνο με την προϋπόθεση η τυποποίηση να γίνεται εντός της οριοθετημένης ζώνης του νησιού, εξηγεί στην «ΥΧ» ο γεν. διευθυντής του, Γιώργος Οικονόμου. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Συνδέσμου, το ΠΓΕ θα γινόταν πιο δυνατό αν μπορούσε να διακινηθεί από εταιρείες από όλη την Ελλάδα, ενώ δεν θα υπήρχε ο κίνδυνος να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και σε άλλες περιοχές, υποστήριξε, προσθέτοντας ότι ο ΣΕΒΙΤΕΛ είναι υπέρ της έγκρισης και μακροημέρευσης του ΠΓΕ Κρήτης.

Πρώτη νίκη για την περιφέρεια, στόχοι για τυποποίηση της μισής παραγωγής

«Είναι μια πρώτη νίκη που έρχεται για όλη την Κρήτη», δήλωσε ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης. Μετά την απόρριψη της ένστασης, ο φάκελος εγκρίθηκε με τις προϋποθέσεις που έθεταν οι φορείς του νησιού: «Όλη η διαδικασία, η παραγωγή, η ελαιοποίηση και η τυποποίηση να γίνεται στην οριοθετημένη περιοχή που είναι η Κρήτη», εξήγησε στην «ΥΧ» ο Μανόλης Χνάρης, αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, που χειρίστηκε το θέμα του φακέλου, συμπληρώνοντας ότι η πρωτοβουλία έχει τη στήριξη όλων των ελαιοκομικών φορέων του νησιού.

Η προσπάθεια αυτή, κατά τον ίδιο, δεν επιδιώκει τον αποκλεισμό κανενός, καθώς και άλλες εταιρείες μπορούν να μεταβούν στο νησί και να τυποποιήσουν εκεί με το δικό τους brand. Αντίθετα, επιδιώκει έμφαση στην ποιότητα, αλλά και να παρέχεται ευρύτερα η δυνατότητα σε παραγωγούς και τυποποιητές του νησιού να αξιοποιήσουν αυτό το εργαλείο.

Πρόκειται, άλλωστε, για μία προσπάθεια που στοχεύει να περιορίσει το χύμα, την υποβάθμιση, ή ακόμη και νόθευση του προϊόντος, διασφαλίζοντας την πραγματική προστιθέμενη αξία. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι να φτάσει η τυποποίηση τους 40.000-50.000 τόνους, τη μισή περίπου ετήσια παραγωγή της Κρήτης.

«Σίγουρα η έγκριση αυτού του φακέλου θα δώσει τη δυνατότητα να γίνει πιο οργανωμένη η εξαγωγή», συμπλήρωσε ο κ. Χνάρης.