Δυναμική ανάκαμψη της βιομηχανικής ντομάτας στον Νομό Σερρών

Μέσα από τις στάχτες της φαίνεται να αναγεννιέται, το τελευταίο διάστημα, η καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας στις Σέρρες. Μετά από την πολυετή απαξίωση του προϊόντος, ένεκα κινεζικής απόβασης στην ευρωπαϊκή αγορά, ο κόκκινος χρυσός των Σερρών έρχεται για να μείνει και μάλιστα με καλές απολαβές για τους παραγωγούς.

Η συγκεκριμένη καλλιέργεια, όπως εξηγεί ο Στέργιος Νικολής, πρόεδρος της Ομάδων Παραγωγών «Πελαργός Σερρών», που δραστηριοποιείται στη βιομηχανική ντομάτα τα τελευταία χρόνια και θα επεκταθεί στη συνέχεια και στο βαμβάκι, ανθούσε, ως ιδιαίτερα δυναμική, από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 στον Νομό Σερρών.

Κι ενώ υπήρχαν πέντε βιομηχανίες και το εισόδημα για τους παραγωγούς ήταν ιδιαίτερα καλό, ωστόσο, με την είσοδο της Τουρκίας και πολύ περισσότερο της Κίνας στο παιχνίδι του ανταγωνισμού τη δεκαετία του 2000, η εικόνα άλλαξε άρδην. «Τη συγκεκριμένη καλλιέργεια την είχα από τον πατέρα μου και τη συνέχισα κι εγώ.

Ζήσαμε, όμως, για πολλά χρόνια δύσκολες στιγμές, τα εργοστάσια δεν έπαιρναν το προϊόν ή δεν μπορούσαν να μας πληρώσουν. Αποτέλεσμα ήταν να κλείσουν σχεδόν όλα, να εγκαταλειφθεί η παραγωγή και από εκεί που κάποτε ο Νομός Σερρών ήταν πρώτος στη βιομηχανική ντομάτα έγινε τελικά ουραγός», λέει χαρακτηριστικά. Πάντως, ακόμη και στα πέτρινα χρόνια της απαξίωσης της σερραϊκής ντομάτας, το μικρό χωριό της Άνω Καμήλας και η οικογένεια του κ. Νικολή συνέχισαν την καλλιέργεια σε μικρότερες, όμως, ποσότητες.

Το… κόκκινο ποτάμι του σερραϊκού κάμπου

Η επιμονή φαίνεται πως κέρδισε έδαφος και τα τελευταία χρόνια, βοηθούμενη και από τις διεθνείς συγκυρίες τόσο των ευρωπαϊκών και των προδιαγραφών για τις εισαγωγές του προϊόντος όσο και του πολέμου στην Ουκρανία, η καλλιέργεια επανακάμπτει δυναμικά.

Σήμερα έχουν μπει περισσότερα από 1.500 στρ. με τάσεις αυξητικές, ενώ 16 παραγωγοί, από τους συνολικά 22-25, έχουν δημιουργήσει την «Ομάδα Παραγωγών Πελαργός Σερρών» και έχουν καταφέρει να θέσουν σε λειτουργία δύο εργοστάσια παραγωγής, εκ των οποίων το ένα απορροφά τη μεγαλύτερη παραγωγή, προβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν την ιστορία και την εξωστρέφεια αυτής της πατροπαράδοτης καλλιέργειας στον νομό.

«Μας ευνόησαν οι συγκυρίες εμάς που ήμασταν όλα αυτά τα χρόνια στο παιχνίδι της σάλτσας. Σήμερα κάνουμε συμβολαιακή γεωργία, βρέθηκε επενδυτής που μας πληρώνει στο ακέραιο την παραγωγή μας και μάλιστα τοις μετρητοίς. Έτσι, ξεκινήσαμε να βάζουμε περισσότερα στρέμματα και αποφασίσαμε να οργανωθούμε, ώστε να δείξουμε ότι δεν υπάρχει, αυτήν τη στιγμή, πιο δυναμική καλλιέργεια από τη βιομηχανική ντομάτα. Είναι καλλιέργεια με υψηλές αποδόσεις, αλλά και υψηλό ρίσκο», επισημαίνει ο κ. Νικολής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ντομάτα ευδοκιμεί στον νομό και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της οφείλονται στα καλά χώματα της περιοχής και στην αφθονία του νερού. Η καλλιέργεια ανθεί ιδιαίτερα στις περιοχές της Άνω Καμήλας και της Μαυροθάλασσας. Η σπορά γίνεται Απρίλιο-Μάιο και η βιομηχανική συγκομιδή Αύγουστο-Σεπτέμβριο. Τα έξοδα της καλλιέργειας μπορεί να φτάσουν και στα 450-550 ευρώ, ενώ κάθε στρέμμα αποδίδει από 9 έως 12 τόνους.

Πέρυσι, η τιμή για τη βιομηχανική ντομάτα έπιασε τα 110 ευρώ τον τόνο, ενώ φέτος αναμένεται να φτάσει, με βάση τις εκτιμήσεις του κ. Νικολή, τα 140-150 ευρώ τον τόνο. Οι τιμές, λόγω συμβολαιακής, θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο του 2023. Το μεταποιημένο προϊόν από την εκλεκτή σερραϊκή γη και από τα εργοστάσια των Σερρών διατίθεται σε πελάτες HORECA και σε τοπικά σούπερ μάρκετ.