Δυναμικό ξεκίνημα από τους μελισσοκόμους της Λιβαδειάς

Τις δυνάμεις τους αποφάσισαν να ενώσουν οι μελισσοκόμοι της Λιβαδειάς και μέσω της δημιουργίας ενός νέου συλλόγου ξεκίνησαν τις δράσεις τους, με στόχο την ενίσχυση και προβολή του δημιουργικού τους έργου αλλά και των προϊόντων που παράγουν. Το επόμενο βήμα τους ήταν η συμμετοχή στην ομοσπονδία μελισσοκομικών συλλόγων Ελλάδος, ώστε να έχουν στενή σχέση με τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε κεντρικό επίπεδο.

«Σκοπός της ίδρυσης του σωματείου είναι η διασφάλιση των συμφερόντων των μελών της ομάδας μας. Θέλουμε μέσα από τις δράσεις μας να αναδείξουμε όλες εκείνες τις πρακτικές στον τομέα της μελισσοκομίας και τον ρόλο της όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας», τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Παπιώτης.

Ενημέρωση

Εξυφαίνοντας τις επόμενες κινήσεις του νέου συλλογικού σχήματος, ο πρόεδρος κάνει αναφορά στην τρέχουσα περίοδο, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό είναι η πλούσια ανθοφορία, αλλά και στους πολλούς κινδύνους από την αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων από τους αγρότες, κάτι που φυσικά αποκρύπτουν από τους μελισσοκόμους:

«Κάθε χρόνο γινόμαστε και καλύτεροι. Η νέα γενιά των αγροτών κατανοεί καλύτερα τους περιβαλλοντικούς όρους και την αναγκαιότητα παρουσίας των μελισσών στις αγροτικές καλλιέργειες. Μέσα από το σωματείο μας προσπαθούμε να ενημερώσουμε και παράλληλα να προστατεύσουμε τα μελισσοσμήνη μας από αυτές τις αρνητικές πρακτικές».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της εμπορίας του ελληνικού μελιού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τα εισαγόμενα, ο κ. Παπιώτης ήταν ξεκάθαρος: «Τίθεται θέμα επιβίωσης της ελληνικής μελισσοκομίας και ειδικά των επαγγελματιών μελισσοκόμων που ζουν αποκλειστικά από αυτήν τη δραστηριότητα. Αν δεν καταφέρουμε με τους μηχανισμούς της πολιτείας να ελέγξουμε όλο το σύστημα διακίνησης και εμπορίας των προϊόντων μελιού στη χώρα μας, η παραγωγή μας θα συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό».

Τέλος, αναφερόμενος στις δράσεις του σωματείου, κάνει λόγο για μία συνεχή ενημέρωση των μελών μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων. Οι παραγωγοί εκπαιδεύονται στον αποτελεσματικότερο τρόπο διαχείρισης των μελισσών, όπως επίσης και στη δημιουργία συλλογικών σχημάτων, που θα μπορούν με πιο σύγχρονο τρόπο να συμβάλουν στην προώθηση και προβολή του μελιού της περιοχής.

«Η δημιουργία μιας ιστοσελίδας με τις δράσεις του σωματείου μας όπως επίσης και η συνεργασία με άλλους συλλόγους και συνεταιρισμούς μελισσοκόμων θα συμβάλουν σημαντικά στην προοπτική ανάπτυξης της μελισσοκομίας του τόπου μας» καταλήγει ο κ. Παπιώτης.