Δυναμώνει στα σιτηρά η Viterra μετά το ντηλ με Gavilon

Ενισχυμένη παρουσία στην παγκόσμια αγορά δημητριακών εξασφαλίζει στη Viterrra η απόκτηση του χαρτοφυλακίου δημητριακών της αμερικανικής Gavilon από τον τωρινό ιδιοκτήτη της, ιαπωνικό οίκο Marubeni, έναντι 1,13 δισ. δολαρίων.

Η επιχείρηση, που ελέγχεται σχεδόν κατά το ήμισυ από την Glencore, εκ των μεγαλύτερων διακινητών αγροτικών εμπορευμάτων παγκοσμίως, εστίαζε μέχρι πρόσφατα στις αγορές του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νότιας Αμερικής, πλέον όμως διευρύνει αρκετά το γεωγραφικό της αποτύπωμα.

Δεν αποκλείεται βέβαια αυτό να την καταστήσει ακόμα πιο θελκτική σε εν δυνάμει επενδυτές, δεδομένου ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Glencore, Gary Nagle, εμμέσως πλην σαφώς άφησε τον Δεκέμβριο ανοικτό το ενδεχόμενο πώλησης του ποσοστού που κατέχει στην εταιρεία.

Επωφελούμενη από την άνοδο των τιμών των περισσότερων αγροτικών εμπορευμάτων, η Viterra κατέγραψε υπερδιπλασιασμό των καθαρών εσόδων της στο εξάμηνο που έληξε τον περασμένο Ιούνιο, ξεπερνώντας τα 400 εκατ. δολάρια, ενώ ο τζίρος της άγγιξε τα 20 δισ. δολάρια.