Δυναμώνει στους σπόρους ο Ευθυμιάδης μετά το ντηλ με τη Σπύρος Ανδριώτης

Ισχυρά σήματα προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό του ο όμιλος

Ισχυρή παρουσία στην αγορά των σπόρων με ένα σαφώς αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων, που «κουμπώνει» ιδανικά με την υφιστάμενη γκάμα του, εξασφαλίζει στον όμιλο Ευθυμιάδη η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Σπύρος Ανδριώτης ΑΕ.

Το ντηλ, που γνωστοποιήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, είναι το αποτέλεσμα συζητήσεων, που κράτησαν αρκετούς μήνες, κορυφώθηκαν, ωστόσο, στις αρχές του καλοκαιριού. Αποτελεί, δε, το πιο πρόσφατο επεισόδιο στον κύκλο συγκέντρωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια στον κλάδο, με πρωταγωνιστές, κατά κύριο λόγο, τις μεγάλες ξένες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται σε αυτόν.

Η καλή χημεία και οι άριστες προσωπικές σχέσεις μεταξύ των δύο οικογενειών, η κάθε μια από τις οποίες έχει γράψει τη δική της ιστορία στον κλάδο των αγροτικών εφοδίων, σαφέστατα έπαιξαν ρόλο. Ακόμα πιο σημαντικές, ωστόσο, ήταν οι επιχειρηματικές και οικονομικές παράμετροι της συμφωνίας, όπως φυσικά και το σωστό timing.

Νέα σελίδα για τον Βασίλη Ανδριώτη

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», την αφορμή έδωσε η απόφαση του Βασίλη Ανδριώτη, διευθύνοντος συμβούλου της Σπ. Ανδριώτης ΑΕ, να αποχωρήσει από την αγορά των εισροών, χωρίς να αντιμετωπίζει κάποιο οικονομικό πρόβλημα, αλλά προκειμένου να κάνει ένα νέο ξεκίνημα σε δραστηριότητες, οι οποίες δεν σχετίζονται με τον αγροδιατροφικό τομέα.

Σε αυτήν τη βάση, ξεκίνησαν προ μηνών κάποιες άτυπες διερευνητικές επαφές με την πλευρά Ευθυμιάδη, οι οποίες εντάθηκαν στα τέλη του Ιουνίου. «Τότε ήταν που αμφότεροι αρχίσαμε να βλέπουμε το ζήτημα πιο σοβαρά», επιβεβαιώνει στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος Κ&Ν Ευθυμιάδης ΜΑΒΕΕ, Βάσος Ευθυμιάδης.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, το σκεπτικό της εξαγοράς ήταν στρατηγικό, με την έννοια ότι «η Σπύρος Ανδριώτης ήταν πολύ δυνατή σε κομμάτια της αγοράς πολλαπλασιαστικού υλικού, στα οποία εμείς είχαμε μεν παρουσία, δεν ήμασταν ωστόσο το ίδιο ισχυροί. Μιλάω, φυσικά, για το βαμβάκι (ποικιλίες Deltapine της Bayer), αλλά όχι μόνο γι’ αυτό.

Η Σπ. Ανδριώτης είχε σημαντική θέση επίσης στον ηλίανθο (με τα υβρίδια της Lidea Seeds), στο σκληρό σιτάρι (με τις ποικιλίες PSB της Syngenta) και στα λειμώνια φυτά (με τις ποικιλίες και τα μείγματα της Βarenburg), δηλαδή με πολύ δυνατές αντιπροσωπείες και ισχυρά brand names, τα οποία ήταν συμπληρωματικά με το δικό μας χαρτοφυλάκιο». Για τον Βασίλη Ανδριώτη, η επιλογή της Κ&Ν Ευθυμιάδης εξασφαλίζει όχι μόνο την απρόσκοπτη συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρείας του, αλλά και τη διατήρηση των απαραίτητων ισορροπιών μεταξύ των διεθνών οίκων-συνεργατών του. Με λίγα λόγια, την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα».

«Υπήρχαν και κάποιες άλλες εναλλακτικές, όμως προτεραιότητά μας ήταν να βρούμε μια λύση που θα μπορούσε να απορροφήσει ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο της Σπύρος Ανδριώτης, ώστε να προστατευτούν τα συμφέροντα των συνεργατών μας και να μην υπάρξουν τριβές», υπογραμμίζει στην «ΥΧ».

«Εκτιμώ ότι, πέρα από το βαμβάκι, η Κ&Ν Ευθυμιάδης αποκτά πλέον πολύ ισχυρή παρουσία και στα σιτηρά ενδυναμώνοντας το χαρτοφυλάκιο που ήδη είχε. Στον δε ηλίανθο και, ειδικότερα, στη σπεσιαλιτέ αγορά των hi-oleic που έχει δημιουργηθεί νομίζω ότι θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Τέλος, και στα λειμώνια φυτά η δουλειά που κάναμε την τελευταία δεκαετία θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική», συμπληρώνει ο κ. Ανδριώτης.

Το προσύμφωνο μεταξύ των δύο εταιρειών υπογράφηκε την περασμένη Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου και το οριστικό συμβόλαιο αναμένεται να υπογραφεί το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με τον κ. Ευθυμιάδη, η επίσπευση των διαδικασιών κρίθηκε απαραίτητη, καθώς «οι αγορές σε σιτάρι και λειμώνια φυτά ενόψει της νέας καλλιεργητικής σεζόν ανοίγουν πολύ σύντομα».

Προ των πυλών νέα συμφωνία στο εξωτερικό

Ο κ. Ευθυμιάδης σημειώνει ότι η συμφωνία με τη Σπ. Ανδριώτης «ακουμπάει» και στην ευρύτερη μεσοπρόθεσμη στρατηγική, που διαχρονικά ακολουθεί η Κ&Ν Ευθυμιάδης. «Ψάχνουμε ευκαιρίες ανάπτυξης είτε αφ’ εαυτού, είτε αγοράζοντας κάποιο market share. Βασική προϋπόθεση είναι να έχουμε έναν προμηθευτή που να είναι αξιόπιστος, να έχει τεχνογνωσία της καλλιέργειας και εμείς να μπορούμε να δώσουμε στη δραστηριότητα κάποια τοπική προστιθέμενη αξία», τονίζει.

Ο ίδιος αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για νέες εξαγορές εντός του ελλαδικού χώρου, σπεύδει ωστόσο να συμπληρώσει ότι, αυτήν τη στιγμή, οι μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης για την εταιρεία διαφαίνονται στο εξωτερικό. «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις για κάποιες συνεργασίες ή/και εξαγορές με τις οποίες θα μπούμε πιο δυναμικά στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίες εκτιμώ ότι θα τελεσφορήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου», αποκαλύπτει.