Δυνατό ξεκίνημα για τα ακτινίδια, παρά τις ανορθογραφίες με τις πρόωρες κοπές

Με αυξημένες σε σχέση με πέρυσι τιμές παραγωγού άνοιξε η αυλαία της σεζόν για τις πρώιμες ποικιλίες ακτινιδίου, δημιουργώντας εύλογες προσδοκίες για μια καλή εμπορική διαδρομή και για τα Hayward, τα οποία επισήμως συγκομίζονται από τις 15 Οκτωβρίου, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις των 6,2 brix και 15% ξηράς ουσίας.

Ωστόσο, άλλη μια χρονιά επισκιάζεται από την τακτική ορισμένων… βιαστικών εμπόρων, οι οποίοι έσπευσαν να στείλουν φορτία με ανώριμους καρπούς. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας, Κώστας Λεπίδας, «εμείς παίρνουμε συνήθως περί τους 250 τόνους Τσεχελίδη. Φέτος, όμως, πήραμε μόνο 100, αφού κάποιοι παραγωγοί έκοψαν νωρίτερα και τα έδωσαν αλλού. Συγκομίσαμε στις 5 Οκτωβρίου, ωστόσο βρέθηκαν ακτινίδια στο εξωτερικό από τις 28 Αυγούστου. Μετά από αυτό, η τιμή πιέστηκε και μαθαίνουμε ότι έμειναν και ακτινίδια απούλητα». Ο συνεταιρισμός θα πληρώσει τους παραγωγούς 70 λεπτά/κιλό για τα Τσεχελίδη και 80 λεπτά για τις μικρές ποσότητες Green Light που παραλαμβάνει. Ο ίδιος εκτιμά ότι τα Hayward έχουν όλες τις προϋποθέσεις να πάνε στα 80 λεπτά.

O Λάμπρος Καρυπίδης, εκπρόσωπος της AgroHara που εδρεύει στη Νάουσα, αναφέρει ότι η τιμή για τα καλά κτήματα της ποικιλίας Τσεχελίδη διαμορφώθηκε στα 55-60 λεπτά, περίπου 10 λεπτά υψηλότερα από πέρσι, με παραγωγή μειωμένη κατά 30% από μια κανονική των 15.000-20.000 τόνων.

Στα 60-70 λεπτά πληρώθηκαν τα Green Light από τους εμπόρους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού «Νέστος», Γιάννη Πασαλίδη. Όπως σημειώνει, «από τον Αύγουστο γνωρίζαμε ότι κόβονται φρούτα παράνομα και το καταγγείλαμε ως συνεταιρισμός, αλλά και μέσω της Διεπαγγελματικής. Αυτό δημιουργεί τεράστια ζημιά που την επωμίζονται όλες οι ποικιλίες».

Ο Χρήστος Κολιός, γεν. διευθυντής του Ομίλου Κολιού ΑΒΕΕ, αναφέρει ότι στα κιτρινόσαρκα Soreli η παραγωγή είναι αυξημένη κατά 15%-20% στους 700 τόνους, λόγω των νέων φυτεύσεων. Οι τιμές διαμορφώθηκαν από 90 λεπτά έως 1,05 ευρώ το κιλό έναντι 70-80 λεπτών πέρσι, με την εμπορία ουσιαστικά να ξεκινά αυτές τις μέρες. Υπογραμμίζει και αυτός το πρόβλημα που δημιουργεί η διακίνηση των πρώιμων: «Οι προοπτικές φέτος, δεδομένης και της μειωμένης παραγωγής της Ιταλίας, είναι πολύ καλές. Είναι σημαντικό, σε αυτήν τη συγκυρία, να διατηρήσουμε την ποιότητα και τη φήμη του προϊόντος μας».