Δυνατό το ξεκίνημα της βιομηχανικής ντομάτας στην Ηλεία

Mε το δεξί φαίνεται ότι ξεκίνησε η καμπάνια της βιομηχανικής ντομάτας στην Ηλεία, σε μια χρονιά που, εφόσον ο καιρός σταθεί αρωγός, πληροί όλες τις προϋποθέσεις για αυξημένες απολαβές στους παραγωγούς.

Την αυλαία άνοιξε την Τρίτη 20 Ιουλίου το εργοστάσιο Pummaro στη Γαστούνη, το οποίο, μετά την απόφαση της Eλαΐς-Unilever να αποχωρήσει από τον κλάδο των τοματικών προϊόντων και τo ντηλ με την Deca Investments που ακολούθησε, λειτουργεί φέτος για πρώτη φορά υπό την ιδιοκτησία της Mινέρβα. Μια μέρα μετά, την Τετάρτη 21 Ιουλίου, ξεκινήσαν οι παραλαβές και στο εργοστάσιο της Κύκνος στα Σαβάλια.

Αθροιστικά και μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, που αναμένεται να διαρκέσει η συγκομιδή, οι δύο εταιρείες πρόκειται να απορροφήσουν περί τους 100.000 τόνους πρώτης ύλης, νούμερο που σηματοδοτεί μια αύξηση περίπου 10.000 τόνων σε σχέση με πέρυσι. Eξάλλου, ανεβασμένα είναι μεσοσταθμικά και τα τιμολόγια, στοιχείο που αντανακλά, μεταξύ άλλων, και την αυξημένη ζήτηση για το τελικό προϊόν στις διεθνείς αγορές.

Ο καύσωνας επηρέασε τις όψιμες

Οι ακραίες εναλλαγές του καιρού κατά τη φετινή σεζόν φαίνεται ότι άφησαν αλώβητες τις πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες, δεν συνέβη ωστόσο το ίδιο και με τις όψιμες, οι οποίες επηρεάστηκαν από τον παρατεταμένο καύσωνα των προηγούμενων εβδομάδων, χωρίς πάντως να μπορεί να προσδιοριστεί αυτήν τη στιγμή το εύρος των απωλειών.

Σε γενικές γραμμές, η εικόνα φυτειών και καρπών είναι επί του παρόντος αρκετά καλή: «Στα πρώτα φορτία που παραδόθηκαν στο εργοστάσιο της Γαστούνης, η ποιότητα ήταν εξαιρετική», αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος. «Ελπίζουμε οι καιρικές συνθήκες να είναι καλές καθ’ όλη τη διάρκεια της συγκομιδής και να μην έχουμε χαλαζοπτώσεις, ώστε να παραληφθεί όλη η ντομάτα», προσθέτει ο ίδιος.

«Οι πρώιμες είναι σε καλή κατάσταση, στις όψιμες έχουμε κάποια θέματα, λόγω των συνθηκών», σχολιάζει από την πλευρά του ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ηλείας Κήπος», Βασίλης Γκούντουβας, και εξηγεί: «Ο καύσωνας ήταν παρατεταμένος. Μπορεί να μην έφτασε τους 40-42 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο, είχαμε πολλές μέρες με θερμοκρασίες μεταξύ 37 και 39 βαθμών, γι’ αυτό και υπάρχουν κάποια προβλήματα στην πλήρωση της όψιμης ντομάτας, κάποιοι καρποί είναι πιο ‘‘κουφωμένοι’’». O συνεταιρισμός αναμένει να συγκεντρώσει περί τους 25.000 τόνους από 2.500 στρέμματα, οι οποίοι θα παραδοθούν στo εργοστάσιο της Κύκνος.

«Φαίνεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του τελευταίου μήνα έχουν επηρεάσει ελαφρώς τις ντομάτες. Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να αξιολογήσουμε την επίπτωση που θα έχει αυτό στην παραγωγικότητα των όψιμων φυτεύσεων. Το δείγμα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι πολύ μικρό για να εκτιμήσουμε επαρκώς ποιότητες και αποδόσεις, εξακολουθούμε όμως να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πάει καλά η σεζόν», σημειώνει ο Δημήτρης Ευθυμόπουλος, διευθυντής Προμήθειας Ντομάτας και Αειφόρου Γεωργίας του εργοστασίου Pummaro, λίγο μετά την παραλαβή των πρώτων φορτίων από χωριά της Γαστούνης και της Αχαΐας.

Η πρώτη χρονιά λειτουργίας υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν συνοδεύεται από κάποια αλλαγή στρατηγικής και, όπως αναφέρει ο ίδιος, ο στόχος για φέτος είναι να απορροφηθούν περίπου 40.000 τόνοι.

Σημειωτέον ότι η μεταβίβαση του εργοστασίου στη Μινέρβα (σ.σ. ελέγχεται από την Deca Investments, η οποία έχει παρουσία στον κλάδο τοματικών προϊόντων μέσω και της Damavand) ανακοινώθηκε επισήμως τον Μάρτιο και ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα.

Τιμές αγοράς ντομάτας εργοστάσιο Pummaro

Κατηγορία Brix

Τιμή πρώτης ύλης ευρώ/τόνο

6,00 και πάνω

94

5,70-5,99

92

5,40-5,69

89

5,20-5,39

87

5,00-5,19

85

4,80-4,99

83

4,60-4,79

80

4,40-4,59

78

4,20-4,39

75

4,00-4,19

73

 

Έντονη η ζήτηση από τους αγοραστές

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η Κύκνος δεν είχε ξεκινήσει τις παραλαβές ντομάτας, ωστόσο, μιλώντας στην «ΥΧ» η γεωπόνος της εταιρείας, Μαριλένα Παπαθεοδώρου, εκτιμά ότι η ποιότητα θα κινηθεί σε αρκετά καλά επίπεδα.

Διευκρινίζει, βέβαια, ότι η αστάθεια του καιρού επηρέασε έως ένα σημείο την καλλιέργεια. «Σε διάφορα στάδια είχαμε βροχοπτώσεις, συνοδευόμενες από χαλαζόπτωση που ακολουθήθηκαν από μια παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα τα φυτά να στρεσαριστούν σε κάποιον βαθμό. Υπάρχει ένα ποσοστό καρπών που φέρουν ηλιοεγκαύματα, ενώ η εξέλιξη του καιρού ευνόησε και κάποιες εντομολογικές προσβολές.

Επομένως, ενδέχεται και εκεί να έχουμε κάποιο ποσοστό ελαττωματικών καρπών. Όσο προχωράει, βέβαια, η καμπάνια, θα έχουμε και πιο σαφή εικόνα», εξηγεί. Οι ποσότητες που σκοπεύει να παραλάβει φέτος η εταιρεία αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα της περσινής σεζόν, οπότε και είχαν απορροφηθεί 57.000 τόνοι.

Σε εμπορικό επίπεδο, η κα Παπαθεοδώρου τονίζει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους πελάτες της Κύκνος και αυτό δικαιώνει τις στρατηγικές επιλογές της βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια. «Έχουν ανοίξει και νέες αγορές, υπάρχει ζήτηση για το προϊόν ‘‘Κύκνος’’, γιατί έχουν δει οι συνεργάτες μας ότι είμαστε συνυφασμένοι με την ποιότητα και αυτό αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο. Αυτό μας ικανοποιεί και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε, σκοπός της εταιρείας είναι να μεγαλώσει και άλλο», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ανεβασμένα φέτος τα τιμολόγια, αλλά και τα κόστη παραγωγής

Η τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν φέτος αμφότερες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Πελοπόννησο οδηγεί σε αυξήσεις σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, αν και σημαντικό μέρος αυτών θα αντισταθμιστεί, όπως όλα δείχνουν, από την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Το τιμολόγιο της Κύκνος, όπως εξηγεί ο κ. Βαλιανάτος, ακολουθεί τη λογική του υπολογισμού της τιμής της ντομάτας βάσει μονάδας brix, ενισχύει τα ποιοτικά κριτήρια, προβλέπει πριμ για την παράδοση του συνόλου της ποσότητας και, επιπλέον, διαφοροποιεί την τιμή ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση του χωραφιού από το εργοστάσιο.

Η ενδεικτική τιμή βαθμού αφορά 5 brix και η τιμή για την πρώιμη και μεσοπρώιμη ντομάτα (παράδοση έως 31 Αυγούστου) διαμορφώνεται στα 84,75 ευρώ/τόνο για απόσταση έως 20 χλμ. και στα 85,75 ευρώ για απόσταση άνω των 20 χλμ., ενώ τα αντίστοιχα νούμερα για την όψιμη (παράδοση από την 1η έως την 24η Σεπτεμβρίου) είναι 86,75 και 87,75 ευρώ.

H τιμή, με αναλογικότητα βάσει brix-μονάδας ανά χιλιάδα, διαμορφώνεται ως εξής:

✱ Για πρώιμη και μεσοπρώιμη στα 16,95 ευρώ για απόσταση μέχρι 20 χλμ. από το εργοστάσιο και στα 17,15 ευρώ για απόσταση άνω των 20 χλμ.

✱ Για όψιμη στα 17,35 ευρώ για απόσταση μέχρι 20 χλμ. και 17,55 ευρώ για απόσταση άνω των 20 χλμ.

Μεσοσταθμικά, οι αυξήσεις τιμής σε σχέση με πέρυσι φτάνουν από 5% έως 8%.

Στο τιμολόγιο της Μινέρβα η ντομάτα με πάνω από 6 brix πληρώνεται 94 ευρώ/τόνο, ενώ, ενδεικτικά, για τις κατηγορίες 5- 5,19 και 5,2-5,39 οι τιμές είναι 85 και 87 ευρώ αντίστοιχα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι, σε αντίθεση με πέρυσι, τα φορτία με λιγότερα από 4 brix δεν απορρίπτονται, αλλά εφαρμόζεται σε αυτά μείωση τιμής 8%. Κι εδώ οι τιμές σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένες σε σύγκριση με την περσινή σεζόν.

«Οι αυξήσεις που έδωσαν τα εργοστάσια στις αρχές του χρόνου, οπότε και οριστικοποιήθηκαν τα τιμολόγια ήταν αναμφισβήτητα ένα θετικό βήμα», σχολιάζει ο κ. Γκούντουβας. «Ωστόσο, ουσιαστικά απορροφώνται από τις ανατιμήσεις στο κόστος παραγωγής. Το πετρέλαιο έχει ανέβει, τα πλαστικά (όπως αυτό για την εδαφοκάλυψη που χρησιμοποιούμε στην Πελοπόννησο για τη βιομηχανική ντομάτα) το ίδιο, ενώ και τα λιπάσματα έχουν φτάσει… στον Θεό. Στην πράξη, λοιπόν, τις αυξήσεις αυτές δεν θα τις απολαύσει ο παραγωγός», καταλήγει.