Σε δύο ημέρες η ανακοίνωση για το συντονιστικό της ελιάς Καλαμών

Σε δύο ημέρες η ανακοίνωση για το συντονιστικό της ελιάς Καλαμών

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα στην Κόρινθο η σύσκεψη εκπροσώπων παραγωγών ποικιλίας Καλαμών από την Φθιώτιδα Λακωνία και την Αιτωλοακαρνανία. Σύμφωνα με δήλωση του Τάσου Σουλτανόπουλο γεωπόνου και παραγωγού ελιάς από τη Λοκρίδα Φθιώτιδας τα ονόματα του συντονιστικού οργάνου θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

Αναφερόμενος στους βασικούς άξονες της συζήτησης ο κ. Σουλτανόπουλος εστίασε στο μέλλον του προϊόντος το οποίο σήμερα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα. «Η σήμανση του προϊόντος ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) είναι ένα από τα ζητούμενα στο οποίο για να καταλήξουμε αν θα έχει ενιαία πανελλαδική αναφορά ή τοπική θα πρέπει να αξιολογηθεί μέσα από τους επίσημους φορείς της πολιτείας στο οποίο θα συμμετέχει και το δικό μας συντονιστικό».

Σε ότι αφορά την υφιστάμενη κατάσταση ο κ. Σουλτανόπουλος δήλωσε ότι υπάρχουν περίπου 40.000 τόνοι αδιάθετοι χωρίς όμως αυτό να είναι κάπου καταγεγραμμένο. Ερωτηθείς για το θέμα των ελληνοποιήσεων ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί σοβαρά το προϊόν ο ίδιος είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης ώστε να ελέγχεται η παραγωγή της χώρας.

Σε ότι αφορά την απώλεια του εισοδήματος από την πανδημία του κορωνοϊού δήλωσε ότι υπάρχουν κονδύλια πού μπορούνε στηρίξουν μέρος της απώλειας του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών. Τέλος ο κ. Σουλτανόπουλος δήλωσε ότι για την τρέχουσα περίοδο η παραγωγή θα είναι περίπου η ίδια με την περσινή και θα πρέπει να μειωθούν τα αποθέματα.

Διαβάστε αναλυτικά, για όλες τις εξελίξεις που αφορούν την επιτραπέζια ελιά, στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 28 Αυγούστου.