Δυτική Αχαΐα: Βασική προϋπόθεση ανάπτυξης η επέκταση του φράγματος Πηνειού

Δυτική Αχαΐα: Βασική προϋπόθεση ανάπτυξης η επέκταση του φράγματος Πηνειού

Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του αγροτικού της τομέα έχει η Δυτική Αχαΐα, η οποία, παρά τη δυναμική της σε παραδοσιακές και νέες καλλιέργειες, αντιμετωπίζει ουσιαστικό πρόβλημα, κυρίως με την ελλιπή άρδευση, που στέκεται τροχοπέδη στην εξέλιξή της.

Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας είναι κατά κύριο λόγο γεωργικός. Αποτελείται από 354.000 στρέμματα γεωργικής γης, με το 26% του μόνιμου πληθυσμού του να ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Παράλληλα, μεγάλο μέρος του υπόλοιπου πληθυσμού ασχολείται με την τυποποίηση, μεταποίηση, εμπορία, μεταφορές και άλλες δραστηριότητες που έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα.

Οι κυριότερες καλλιέργειες είναι ελαιώνες, αμπέλια, οπωροκηπευτικά, δημητριακά, κτηνοτροφικά φυτά και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες. Επίσης, έχει σημαντικό αριθμό εκτρεφόμενων αιγοπροβάτων, καθώς και ένα φυσικό ιχθυοτροφείο.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης και επαγγελματία αγρότη, Γιώργο Παλαιολόγο, τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση του αγροτικού τομέα, με την επέκταση των καλλιεργειών, τη διατήρηση των παραδοσιακών αλλά και την εύρεση νέων, όπου κρίνεται αναγκαίο.

Επίσης, σχεδιάζεται η προώθηση των πρώιμων θερμοκηπιακών καλλιεργειών οπωροκηπευτικών (φράουλα, πατάτα, φυλλώδη λαχανικά, καρπούζι), προϊόντων ποιοτικών, με εξαγωγική κατεύθυνση και που ο κάμπος της Δυτικής Αχαΐας προσφέρεται για τέτοιες καλλιέργειες.

Προβλήματα

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Παλαιολόγος, «εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης νερού με την επέκταση του φράγματος Πηνειού, που αποτελεί ένα αίτημα χρόνων, τότε ο αγροτικός τομέας είναι καταδικασμένος σε θάνατο.

Ο εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην περιοχή αυξάνει συνεχώς τις απαιτήσεις σε αρδευτικό νερό, με άμεση συνέπεια την ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από τη λειτουργία των υφιστάμενων γεωτρήσεων, η συνεχής υποβάθμιση της γονιμότητας των εδαφών από τη χρήση χαμηλής ποιότητας αρδευτικού νερού, αλλά και η υφαλμύρινση του υδροφόρου ορίζοντα της χαμηλής πεδινής περιοχής, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη κατασκευής του φράγματος για τη διασφάλιση του γεωργικού εισοδήματος της περιοχής και την αειφορία των φυσικών της πόρων», τόνισε ο κ. Παλαιολόγος και πρόσθεσε: «Η μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και η αναδιάρθρωση καλλιεργειών δεν μπορεί να συμβεί εάν δεν γίνει το συγκεκριμένο έργο».

Άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δυτική Αχαΐα είναι η ύπαρξη μικρού κλήρου και μικρών εκμεταλλεύσεων με μικρές δυνατότητες εκσυγχρονισμού, το
μεγάλο κόστος παραγωγής και η έλλειψη μεταποιητικών μονάδων στην περιοχή, που θα διευκολύνουν την εμπορία και θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στα γεωργικά προϊόντα.

Επίσης, δυσχέρειες στην αγροτική δραστηριότητα προκαλεί η μη διευθέτηση του θέματος με τους εργάτες γης και το υφιστάμενο ασφαλιστικό και φορολογικό πλαίσιο εις βάρος των αγροτών.

Ομάδες Παραγωγών

Στην περιοχή, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σαγέικων, με έδρα το χωρίο Σαγέικα Αχαΐας, δραστηριοποιείται από το 1916. Η κύρια δραστηριότητα του συνεταιρισμού είναι η προμήθεια σπόρων, λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων τόσο στα μέλη του συνεταιρισμού, όσο και στους αγρότες της ευρύτερης περιοχής, με σεβασμό και υπευθυνότητα προς τον αγρότη και τον καταναλωτή. Ωστόσο, όπως μας λέει ο κ. Παλαιολόγος και ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός πέρασε από χιλιάδες κύματα, λόγω των παθογενειών που επικράτησαν όλα αυτά τα χρόνια. Παρά τις δυσκολίες, γίνονται προσπάθειες για την εύρυθμη λειτουργία του. Πάντως, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης, κυρίαρχο ρόλο καλούνται να παίξουν οι ομάδες παραγωγών, οι οποίες πρέπει να δημιουργηθούν στην περιοχή και προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται.

Την ανάγκη δημιουργίας ομάδων παραγωγών ομοειδών προϊόντων, με κύριο σκοπό την τυποποίηση και εμπορία των παραγόμενων προϊόντων, τονίζει και ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της περιφέρειας, Σταύρος Βέρρας.