ΕΑΣ Λεχαινών: Σύγχρονο ξηραντήριο καλαμποκιού στη διάθεση των παραγωγών

Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του ξηραντηρίου καλαμποκιού της ΕΑΣ Λεχαινών συγκεντρώνεται κάθε χρόνο το μεγαλύτερο μέρος από τις καλλιεργούμενες ποσότητες καλαμποκιού στην περιοχή. Πρόκειται για εγκαταστάσεις με ιδιόκτητα σιλό, χωρητικότητας 15.000 τόνων.

Αφού υποστεί όλες τις απαραίτητες επεξεργασίες, το τελικό προϊόν διατίθεται στην αγορά είτε χύμα, είτε συσκευασμένο. Φέτος, κάνοντας μια πρόβλεψη, ο νέος πρόεδρος της ΕΑΣ, Παναγιώτης Κοτσέτας, εκτιμά ότι η τιμή του καλαμποκιού θα βρίσκεται στα 19 λεπτά το κιλό, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το εισαγόμενο προϊόν, που έρχεται από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Την περασμένη χρονιά, που ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για το καλαμπόκι, η ΕΑΣ Λεχαινών έδωσε στους παραγωγούς της 20 λεπτά, που αποτελεί μία από τις υψηλότερες τιμές στη χώρα. «Περισσότεροι από 200 παραγωγοί εμπιστεύονται το καλαμπόκι τους στην Ένωση η οποία πιστώνεται και αγοράζει το προϊόν σε καλές για αυτούς τιμές», τονίζει στην «ΥΧ» ο κ. Κοτσέτας. Σήμερα η ΕΑΣ εξυπηρετεί αγρότες και κτηνοτρόφους από την Ανδραβίδα μέχρι το Βαρθολομιό, την Κυλλήνη και τη Βάρδα, ενώ έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της ακόμα και στα Καλάβρυτα.

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Μεγάλο αγκάθι για τη διάθεση του προϊόντος αποτελεί η ίδια η κτηνοτροφία, δεδομένου ότι λόγω των συγκυριών και της χαμηλής τιμής στο γάλα, στέκεται τροχοπέδη στην ανάπτυξη του εν λόγω κλάδου. Σύμφωνα με τον κ. Κοτσέτα, οι κτηνοτρόφοι δεν δίνουν πλέον μεγάλη σημασία στην ποιότητα της πρώτης ύλης και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η τελική τιμή αγοράς. Από την άλλη πλευρά, «το κράτος δεν παρεμβαίνει στις περιπτώσεις αθέμιτου ανταγωνισμού και επιτρέπουν εισαγωγές καλαμποκιού αμφιβόλου ποιότητας από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον καταναλωτή», τονίζει ο ίδιος.

«Ήρθε πριν λίγους μήνες ένα καράβι ξεφόρτωσε στην Κυλλήνη εκατοντάδες τόνους καλαμποκιού από τη Βουλγαρία, οι οποίοι πωλήθηκαν για 17 λεπτά το κιλό, ενώ η Ένωση δίνει στον παραγωγό της 20 λεπτά το κιλό. Αυτό είναι εξοργιστικό και εγκληματικό», αναφέρει ο κ. Κοτσέτας, ο οποίος ετοιμάζεται να υποβάλλει σχετικό υπόμνημα στον αρμόδιο υπουργείο για την κατάσταση που επικρατεί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.