ΕΕ: Μεγαλύτερη ευελιξία για την προστασία από τους λύκους ζητούν οι ευρωβουλευτές

Εισήγηση για υποβάθμιση της νομικής προστασίας των αρπακτικών

Τη χαλάρωση του νομικού καθεστώτος προστασίας του λύκου στην ΕΕ φαίνεται να επιζητούν αρκετοί ευρωβουλευτές, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν περαιτέρω απώλειες στις ευρωπαϊκές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις από τον αυξανόμενο πληθυσμό των αρπακτικών ζώων.

Πριν από μερικές μέρες, η επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AGRI) πραγματοποίησε συζήτηση για το πώς τα ζώα εκτροφής μπορούν να προστατευθούν αποτελεσματικότερα από τους λύκους, ζητώντας αλλαγές στην Οδηγία της ΕΕ για τους οικότοπους (92/43/EEC).

Ο πρόεδρος της ομάδας AGRI, Norbert Lins, συνέταξε το ψήφισμα των ευρωβουλευτών, προτείνοντας να υποβαθμιστεί η νομική προστασία για τους λύκους –από «αυστηρή προστασία» σε «προστατευόμενο είδος»–, ώστε να επιτρέπεται στις περιφερειακές αρχές να λαμβάνουν αποτελεσματικότερα «μέτρα ελέγχου», όπου τα άγρια ζώα προκαλούν ζημιές.

Υπέρ αυτής της θέσης τάσσεται και η πρόεδρος της ομάδας εργασίας των COPA-COGECA για τα πρόβατα, Michele Boudoin, υπό το σκεπτικό ότι «η Οδηγία για τους οικότοπους, η οποία είναι 30 ετών, αφήνει ανθρώπους και κατοικίδια ζώα εκτεθειμένα σε επιθέσεις, ενώ η Κομισιόν παραμένει απαθής».

Η ίδια τοποθετεί το ετήσιο κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους στα 28,5 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκαλούνται στα μέσα διαβίωσης των κτηνοτρόφων, ενώ το μέσο ετήσιο κόστος ανά αρπακτικό ζώο ήταν 2.400 ευρώ για τους λύκους και 1.800 ευρώ για τις αρκούδες μεταξύ 2005 και 2013.