Η νέα στρατηγική της ΕΕ για το έδαφος, η οποία παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από μερικές μέρες, αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός γενικού πλαισίου πολιτικής για την αξιολόγηση της κατάστασης του ευρωπαϊκού εδάφους, την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων γαιών και την ανάληψη δράσης κατά της υποβάθμισής τους. Παράλληλα, μέσω της πρότασης ενός νέου νόμου για την υγεία του εδάφους έως το 2023, φιλοδοξεί να φέρει το έδαφος στην ίδια νομική βάση με τον αέρα και το νερό.

«Παρότι βασιζόμαστε στο έδαφος για το μεγαλύτερο μέρος της τροφής μας, το 70% των εδαφών της ΕΕ δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της στρατηγικής. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, η στρατηγική θέτει μια σειρά από φιλόδοξους και απαραίτητους στόχους για την αποκατάσταση των εδαφών της ΕΕ, περιλαμβάνοντας έναν νέο ευρωπαϊκό νόμο για την υγεία του εδάφους έως το 2023, με στόχο τη δραματική βελτίωση της κατάστασης του εδάφους έως το 2050. Εάν υποστηριχθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη, θα γίνει ο πρώτος νόμος σε επίπεδο ΕΕ που προστατεύει το έδαφος.

Ο Ολλανδός ευρωβουλευτής των Πρασίνων και αντιπρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μπας Άικχουτ, χαιρέτισε τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι «η πλήρης και νόμιμη προστασία των υγιών εδαφών απαιτείται απεγνωσμένα για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα, την επισιτιστική ασφάλεια και την προστασία του νερού».

www.euractiv.com