Η Τουρκία πρέπει να ακολουθήσει με τους κανόνες της ΕΕ, εάν ελπίζει να ενισχύσει τις μεταξύ τους αγροτικές σχέσεις και να διασφαλίσει την επισιτιστική της ασφάλεια υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία, όπως τόνισαν τα κράτη-μέλη στο περιθώριο της συνάντησης του επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, με τον Τούρκο υπουργό Γεωργίας, Βαχίτ Κιριστσί. Επρόκειτο για τον πρώτο αγροτικό διάλογο υψηλού επιπέδου μεταξύ τον δύο πλευρών, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 11-12 Μαΐου.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε στη EURACTIV ότι το κύριο θέμα της συνάντησης περιστράφηκε γύρω από την επισιτιστική ασφάλεια και την ενίσχυση των αγρο-εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Αυτή η παράμετρος έχει αποκτήσει βαρύνουσα σημασία υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία, με την ελπίδα να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης της Τουρκίας από τη Ρωσία. Ωστόσο, αρκετά κράτη-μέλη έχουν προειδοποιήσει ότι εάν η Τουρκία ελπίζει να ενισχύσει τους δεσμούς της με την ΕΕ, πρέπει να τηρήσει την ευρωπαϊκή γραμμή.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας (SCA), που προετοίμασε τις εργασίες για το συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας στις 24 Μαΐου, πολλά κράτη-μέλη τόνισαν τη σημασία των συζητήσεων αυτών να εξαρτώνται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας και την ανάγκη να κρατήσει η Κομισιόν σκληρή στάση για την προστασία των συμφερόντων τόσο της ΕΕ όσο και των κρατών-μελών.

Σε αυτή την ώθηση πρωτοστάτησαν κυρίως η Ελλάδα και η Κύπρος, ωστόσο πηγές αναφέρουν ότι και η Πολωνία πήρε την πρωτοβουλία να εκφράσει ορισμένες ανησυχίες σχετικά με τη διασφάλιση της συμμόρφωσης της Τουρκίας με τα πρότυπα της ΕΕ για την πιστοποίηση και τα κτηνιατρικά πρότυπα. Στο παρελθόν, έχουν επίσης διατυπωθεί ενστάσεις σε ζητήματα σχετικά με τις εξαγωγές ζώντων βοοειδών από την ΕΕ στην Τουρκία, καθώς και με τις εξαγωγές βιολογικών και τις επισημάνσεις προϊόντων τουρκικής προέλευσης.

www.euractiv.com