Αυτό το άρθρο είναι 20 μηνών

ΕΕ: Πυρά κατά του νέου κανονισμού για τις αλυσίδες εφοδιασμού «μηδενικής αποψίλωσης»

26/08/2023
3' διάβασμα
ee-pyra-kata-tou-neou-kanonismou-gia-tis-alysides-efodiasmou-midenikis-apopsilosis-299702

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαιτούν από τρίτες χώρες να προσκομίζουν αποδείξεις ότι δεν καλλιεργούν σε αποψιλωμένη γη. Οι πιο πρόσφατες ενστάσεις προέρχονται από τη Βραζιλία, μεγαλύτερη εξαγωγέα καφέ και σόγιας παγκοσμίως, η οποία θεωρεί ότι η επιβολή ενός τέτοιου αυστηρού πλαισίου θα αυξήσει το κόστος παραγωγής τροφίμων της.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, ο υπουργός Γεωργίας της Βραζιλίας, Carlos Favaro, τάχθηκε πρόσφατα κατά της ευρωπαϊκής απαγόρευσης ενάντια σε προϊόντα που σχετίζονται με αποψίλωση των δασών, εγείροντας ερωτήματα για το αν συμμορφώνεται με τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Βραζιλία επιδιώκει να ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις με άλλες χώρες εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας των BRICS, που αποτελείται από την Κίνα, τη Ρωσία, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.

«Η Βραζιλία είναι ήδη προασπίστρια του περιβάλλοντος», δήλωσε ευθαρσώς ο Favaro. «Αν η Ευρώπη δεν θέλει να το καταλάβει, υπάρχουν άλλοι που το αναγνωρίζουν!».

Η συμμόρφωση με τους νέους κανόνες της ΕΕ περιλαμβάνει την εφαρμογή πλήρους ιχνηλασιμότητας σε σύνθετες αλυσίδες παραγωγής, μια εργασία που πολλές φορές είναι περίπλοκη και δαπανηρή. Η απαίτηση θα ισχύει για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, από το κρέας μέχρι το φοινικέλαιο, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής σε μια εποχή που ο πληθωρισμός των τροφίμων αρχίζει και πάλι να αυξάνεται.

Το άρθρο του Bloomberg σημειώνει οι υψηλότερες τιμές δεν θα επηρεάσουν μόνο τους αγοραστές στην Ευρώπη. Δεδομένου ότι η αγορά είναι μεγάλη, οι καλλιεργητές πιθανότατα θα χρειαστεί να υιοθετήσουν τις νέες πρακτικές σε αρκετά ευρύ βαθμό. Για άλλη μια φορά, το τίμημα ενδέχεται να πληρώσουν οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, καθώς οι παραγωγοί αναμένεται να μετακυλίσουν το νέο κόστος σε αυτούς.

Το νέο πλαίσιο για την αποψίλωση των δασών, που τέθηκε σε ισχύ στις 29 Ιουνίου, δίνει στους προμηθευτές 18 έως 24 μήνες για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία ότι το χρονοδιάγραμμα και οι κανόνες θα καταλήξουν να ευνοούν τις πιο ανεπτυγμένες περιοχές που διαθέτουν ήδη πιο προηγμένες τεχνολογίες και πρακτικές, αφήνοντας πίσω τους μικρότερους, πιο ευάλωτους παραγωγούς.

Οι αντιδράσεις κατά της ΕΕ έρχονται σε μια συγκυρία όπου η Βραζιλία, μαζί με τις Βολιβία, Κολομβία, Ισημερινό, Γουιάνα, Περού, Βενεζουέλα και Σουρινάμ, συμφώνησαν στη Διακήρυξη της Μπελέμ, μια συμμαχία με στόχο τη μείωση της αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο. Ωστόσο, οι «8» δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό χρονοδιάγραμμα και σαφείς στόχους για τον τερματισμό της αποψίλωσης και την προστασία των δικαιωμάτων των αυτόχθονων πληθυσμών της περιοχής

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: