Πριν από μερικές μέρες, οι 27 Ευρωπαίοι υπουργοί Περιβάλλοντος συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο για να συμφωνήσουν σε μια ενιαία στάση της ΕΕ ενόψει της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP28, στο Ντουμπάι στις 30 Νοεμβρίου.

Αν και αποφάσισαν να τριπλασιαστεί ο στόχος για την παγκόσμια δυναμικότητα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και να διπλασιαστεί αυτός για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030, εντούτοις υπήρξαν σημαντικές υποχωρήσεις αναφορικά με τον στόχο για τη μείωση των εκπομπών και αυτόν της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, σε μια προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί ομόφωνη απόφαση.

Η ΕΕ θα πιέσει για έναν παγκόσμιο ενεργειακό τομέα «κατά κύριο λόγο χωρίς ορυκτά, πολύ πριν από το 2050», ενώ θα προσπαθήσει να φτάσει σε ένα «πλήρως ή κατά κύριο λόγο απαλλαγμένο από τις εκπομπές άνθρακα σύστημα ενέργειας στη δεκαετία του 2030», σύμφωνα με τη διατύπωση που συμφωνήθηκε από τους Ευρωπαίους υπουργούς Περιβάλλοντος.

Παρ’ όλα αυτά, υπήρξαν σημαντικές υποχωρήσεις από τις πιο φιλόδοξες χώρες, οι οποίες αναγκάστηκαν να αποδεχτούν μια πιο αποδυναμωμένη διατύπωση των στόχων της ΕΕ, καθώς η απόφαση έπρεπε να ληφθεί με ομοφωνία. «Θα μπορούσαν [η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ισπανική Προεδρία] να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα; Σίγουρα. Και όμως, ξέρετε, αυτή είναι μια Ένωση που, τελικά, χρειάζεται μια εντολή από 27 χώρες», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα, Wopke Hoekstra, μετά τη συνάντηση.

Για παράδειγμα, η Κομισιόν και η ισπανική Προεδρία, αν και πίεσαν για μια πιο ηχηρή διατύπωση σχετικά με τη μείωση των εκπομπών, αναγκάστηκαν, εντέλει, να υποκύψουν στις πιέσεις των ανατολικών χωρών της ΕΕ. Τελικά, η συμβιβαστική διατύπωση προβλέπει ότι «το πακέτο “Fit for 55”, όταν εφαρμοστεί πλήρως, θα μπορούσε να κάνει την ΕΕ να υπερβεί τον στόχο μείωσης κατά τουλάχιστον 55%» -και όχι κατά 57%-, όπως αναφέρει πηγή της EURACTIV από το υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης της Γαλλίας.