Εφαρμογή τεχνολογιών γεωπληροφορικής – αυτοματισμών στο πρόγραμμα δακοκτονίας

Βελτιστοποίηση στην αποτελεσματικότητα των δολωματικών δεκασμών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και, κατά συνέπεια, αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του δάκου, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση πόρων, εκτιμάται ότι θα φέρει η εφαρμογή τεχνολογιών γεωπληροφορικής και αυτοματισμών στο πρόγραμμα δακοκτονίας.

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρου Βασιλόπουλου, παρουσιάστηκαν ανάλογα προγράμματα που υλοποιούνται στις περιφέρειες Πελοποννήσου και Κρήτης για τον εκσυγχρονισμό της δακοκτονίας μέσω της βέλτιστης χρήσης των μέσων που χρησιμοποιούνται (συνεργεία ψεκασμών και φυτοπροστατευτικά).

Αποτελέσματα

Με αυτά τα προγράμματα δοκιμάστηκε η λειτουργία των συσκευών (gps, ροόμετρα) που τοποθετήθηκαν στους γεωργικούς ελκυστήρες καταγράφοντας την κίνησή τους σε κάθε αγρόκτημα, αλλά και την ποσότητα του φυτοπροστατευτικού που καταναλώθηκε. Ταυτόχρονα, όλα αυτά τα στοιχεία μεταφέρονται, μέσω κατάλληλου λογισμικού, στον αρμόδιο υπάλληλο, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου της ορθής εφαρμογής του προγράμματος.

Την τηλεδιάσκεψη συντόνισε η γενική διευθύντρια Αγροτικής Έρευνας, Αναστασία Τσαγκαράκου, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης κατά την τοποθέτησή του επεσήμανε ότι με την εφαρμογή των τεχνολογιών αυτών πρωταρχικός σκοπός είναι η παρακολούθηση και ο έλεγχος της ορθής εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών.

Όπως ανέφερε, άμεσα ωφελούμενοι θα είναι όλοι όσοι εμπλέκονται στο πρόγραμμα δακοκτονίας, καθώς και όλοι όσοι δραστηριοποιούνται γύρω από το εθνικό αυτό προϊόν, μέσω της βελτίωσης της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου.