Έφη Αχτσίογλου: «Οι συντάξεις των αγροτών δεν θίγονται!»

Τρίτη 1/7 πληρώνει συντάξεις Αυγούστου ο ΟΓΑ

Ανελέητο σφυροκόπημα στη Βουλή από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για λάθη και παραλείψεις στον αγροτικό τομέα και για «4ο μνημόνιο», σε μια προσπάθεια αποδόμησης των αντι-μέτρων και της συμφωνίας με τους Θεσμούς.

Σε μια προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος  έχει κατατεθεί αίτημα από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για ονομαστική ψηφοφορία με πρώτο υπογράφοντα, τον Χρήστο Αντωνίου κι ανάμεσά τους και ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης  ώστε να φανεί και ποιοι βουλευτές και κόμματα θα ψηφίσουν τα ευνοϊκά μέτρα, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο Τσακαλώτου, για την κοινωνία και κυρίως για τους αγρότες.

Η Φωτεινή Αραμπατζή, βουλευτής Σερρών και τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ, έκανε λόγο για μείωση των αγροτικών συντάξεων, από την προσωπική διαφορά και από τη μείωση του αφορολόγητου. Σημείωσε πως η κυβέρνηση κόβει 3 και 4 συντάξεις από τους συνταξιούχους αγρότες και ότι οι συντάξεις των 384 ευρώ μετατίθενται για το 2031.

Η τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό σημείωσε ότι οι νέες περικοπές στους αγρότες, λόγω και της μείωσης του αφορολόγητου είναι στα 1514 ευρώ κι ότι από την αρχή της θητείας της η κυβέρνηση έχει αυξήσει και την προκαταβολή φόρου, έχει φορολογήσει τις επιδοτήσεις και αντί για φτηνό αγροτικό πετρέλαιο, που είχε υποσχεθεί στους αγρότες, έχει προχωρήσει σε σκληρά μέτρα. Υποστήριξε πως το επίδομα θέρμανσης θα είναι μειωμένο από 1/1/2018 και ότι η περικοπή της τωρινής παροχής μειώνεται από τα 210 εκατομμύρια ευρώ στα 58 εκατομμύρια ευρώ.

Η έντονη κριτική κι η αναφορά για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αγροτών προκάλεσε την παρέμβαση της υπουργού Εργασίας, Έφη Αχτσίογλου, η οποία υποστήριξε πως οι συντάξεις των αγροτών δεν θίγονται από το νέο υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών. Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιοι θα ψηφίσουν το μέτρο για τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από 24% στο 13% ωστόσο, φαίνεται ότι συγκεκριμένο άρθρο 70 βρίσκει ευρύτερες συναινέσεις.