Ευφυής Γεωργία και Αγροτική Πολιτική στο επίκεντρο της 7ης ετήσιας ημερίδας στα Τρίκαλα Ημαθίας

Δύο πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα και του ευρύτερου αγροδιατροφικού κλάδου και της προσαρμογής τους στις εξελίξεις που επιβάλλει τόσο η ψηφιακή εποχή όσο και η νέα αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών της 7ης ημερίδας που διοργάνωσαν εκπρόσωποι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και συλλόγων στα Τρίκαλα Ημαθίας. Η φετινή ημερίδα, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην περιοχή, ήταν αφιερωμένη σε δύο θεματικές: την Ευφυή Γεωργία και την Αγροτική Πολιτική.
Ένας μεγάλος αριθμός ομιλητών, ειδικευμένων στα παραπάνω ζητήματα, παρουσίασαν στο πολυπληθές κοινό τις σύγχρονες απόψεις και διεθνείς τάσεις στη γεωργία, στην αγροδιατροφή, στο αγροτικό management, στην περιφερειακή ανάπτυξη και στη νέα αγροτική πολιτική της ΕΕ, ενώ αναφέρθηκαν και στις δράσεις και ενέργειες που υλοποιούνται από τα πανεπιστήμια μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και στα εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί στον τομέα της ευφυούς γεωργίας για τη μέγιστη απόδοση της παραγωγικής δραστηριότητας και τη μείωση του κόστους εισροών.
Σκοπός της φετινής ημερίδας, σύμφωνα με τον εμπνευστή και συνδιοργανωτή της εκδήλωσης, καθηγητή στο Γεωργικό Πανεπιστήμιο Σουηδίας (SLU), Κώστα Καραντινινή, ήταν να υπάρξει αμφίδρομη επικοινωνία με τον κόσμο της παραγωγής και ευρύτερα του αγροδιατροφικού κλάδου, αλλά και με αυτούς που χαράσσουν πολιτικές. «Στόχος μας ήταν να ενημερώσουμε αλλά και να ενημερωθούμε για ένα θέμα για το οποίο γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση και είναι η ευφυής γεωργία. Οι εξιδεικευμένοι ομιλητές κάλυψαν όλα τα πεδία των ζητημάτων, από τη δημιουργία έργων, την παροχή υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας και ψηφιακών εργαλείων έως την εφαρμογή των συστημάτων της λεγόμενης έξυπνης γεωργίας στο χωράφι», τόνισε στην «ΥΧ» ο κ. Καραντινινής.
Αγροτική πολιτική
Κύριος ομιλητής στο πρώτο σκέλος της ημερίδας που αφορούσε την αγροτική πολιτική ήταν ο διευθυντής Στρατηγικής και Αναλύσεων Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης στην ΕΕ, Τάσος Χανιώτης. Μίλησε, μεταξύ άλλων, για τις αποφάσεις της ΕΕ και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες στη διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ. Αναφέρθηκε στο ύψος του κοινοτικού αγροτικού προϋπολογισμού και πώς αυτός εξελίχθηκε διαχρονικά, στις εισοδηματικές ενισχύσεις και στις επιδοτήσεις, στη στήριξη των τιμών και στη στροφή προς τον παραγωγό, στα μέτρα του δεύτερου πυλώνα για την ανάπτυξη της υπαίθρου, αλλά και στη στροφή προς την ευέλικτη στοχευμένη στήριξη, χωρίς την παρουσία της Μ. Βρετανίας.
Ειδικότερα για το θέμα αυτό, όπως σημείωσε, η πρόταση της Κομισιόν, λόγω Brexit, έχει ως συνέπεια τη μείωση του προϋπολογισμού της αγροτικής πολιτικής, κατά 15% στον δεύτερο πυλώνα και κατά 5% στον πρώτο πυλώνα και στις άμεσες ενισχύσεις, πόροι που θα δοθούν για τη στήριξη άλλων τομέων. Σημείωσε ακόμη πως η απόφαση για μείωση ή μη του προϋπολογισμού θα ληφθεί με τη σύνθεση του νέου Ευρωκοινωβουλίου και αφού οι αρχηγοί των κρατών-μελών αποφασίσουν ποιο θα είναι το όριο του μελλοντικού κοινοτικού προϋπολογισμού. Επισήμανε ακόμη το νέο μοντέλο υλοποίηση της ΚΑΠ και τις αλλαγές που θα επιφέρει στο εσωτερικό των κρατών-μελών, τα οποία θα προσδιορίζουν τα ίδια τον τρόπο με τον οποίο θα κατανέμουν τα χρήματα στους παραγωγούς. «Υπάρχουν αβεβαιότητες για το μέλλον, όχι μόνον στον αγροτικό τομέα, αλλά και σε άλλους τομείς, που θα κυριαρχήσουν για μεγάλο διάστημα», είπε ο κ. Χανιώτης και τόνισε ότι όποτε και εάν ληφθούν αποφάσεις, αργά ή γρήγορα η ΚΑΠ θα στραφεί προς μια νέα κατεύθυνση, που θα είναι σε φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις και θα στοχεύει στις κλιματικές δράσεις και στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο κ. Χανιώτης δεν παρέλειψε, τέλος, να αναφέρει ότι η παγκόσμια γεωργία βρίσκεται σε φάση τρομακτικής αλλαγής και επανάστασης, η οποία λέγεται, όπως είπε, Γεωργία 4.0 ή αλλιώς Ευφυής Γεωργία, που απαιτεί τη σύνδεση της γνώσης με την παραγωγή.
Ευφυής Γεωργία
Στο σημαντικό αυτό ζήτημα τις απαντήσεις έδωσε ο πρόεδρος της NEUROPUBLIC, Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense και τις ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται και οι οποίες είναι η νέα προσέγγιση στη διαχείριση της παραγωγής στο χωράφι, στοχευμένη στη μεγιστοποίηση του οικονομικού κέρδους, την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με τον συνδυασμό και την αξιοποίηση της διαθέσιμης επιστημονικής γνώσης.
Από πλευράς εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, για την Ευφυή Γεωργία και την ελληνική πραγματικότητα, όσο και για τα ευρωπαϊκά έργα που έχει αναλάβει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μίλησε ο καθηγητής, Σπύρος Φουντάς. Αντίστοιχα, ο αν. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, Νίκος Κούτσιας, αναφέρθηκε στη γεωργία ακριβείας και στην τηλεπισκόπηση, ενώ ο διευθυντής των στρατηγικών προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Φ. Παπαδόπουλος, επικεντρώθηκε στην ψηφιακή γεωργία και τη σύνδεσή της με την περιφερειακή ανάπτυξη.
Στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας διαμορφώθηκαν ειδικά πάνελ ομιλητών, όπου οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θέσουν τις ερωτήσεις τους για τα υπό συζήτηση θέματα και να λάβουν διεξοδικές απαντήσεις στους όποιους προβληματισμούς. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Μαριάνας Οικονόμου «Όταν οι ντομάτες συνάντησαν τον Βάγκνερ».