«Θέλαμε να αλλάξουμε τις λανθασμένες πρακτικές του παρελθόντος»

Η εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας σε εσπεριδοειδή στην Αργολίδα

Έναν τόπο εύφορο στην παραγωγή εσπεριδοειδών με ανθρώπους που προσπαθούν να εφαρμόσουν τις καλύτερες πρακτικές για τη μέγιστη ποιότητα και το καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα για τους ίδιους τους παραγωγούς αποτελεί η Αργολίδα. Για την περιοχή, η στροφή στη χρήση της νέας τεχνολογίας για την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων είναι μονόδρομος, όπως πρόσφατα είχε δηλώσει στην «ΥΧ» ο Σπύρος Αντωνόπουλος, πρόεδρος της ΕΑΣ Αργολίδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ευφυής γεωργία είναι σε θέση «να περιορίσει το κόστος παραγωγής, να αντιμετωπίσει έγκαιρα και έγκυρα τις προσβολές από έντομα και ασθένειες, αλλά και να δώσει το μέγιστο ποιοτικό αποτέλεσμα». Τα παραπάνω οφέλη ήταν ανάμεσα στους λόγους εγκατάστασης δύο τηλεμετρικών σταθμών gaiasense της εταιρείας NEUROPUBLIC στην περιοχή του Άργους.

Ένας από τους παραγωγούς που ωφελείται από την απόφαση της ΕΑΣ Αργολίδας να εφαρμόσει το σύστημα gaiasense είναι ο Γιώργος Δανούσης, ο οποίος καλλιεργεί συνολικά 25 στρέμματα εσπεριδοειδών. Όπως ο ίδιος αναφέρει, «από τα 25 στρέμματα τα 10 είναι ενταγμένα στο σύστημα ευφυούς γεωργίας μέσω της εγκατάστασης του τηλεμετρικού σταθμού, που πραγματοποιήθηκε μετά την προτροπή της ΕΑΣ Αργολίδας στην οποία είμαι μέλος».

«Θέλαμε να δούμε τι κάνουμε λάθος»

Για τον κ. Δανούση, η θεωρία από την πράξη απέχει αρκετά. «Το σύστημα gaiasense είναι ένας τρόπος για να δούμε πώς εφαρμόζεται η ευφυής γεωργία και να ελέγξουμε τις καλλιεργητικές πρακτικές και, κυρίως, την άρδευση που εφαρμόζαμε τόσο καιρό, καθώς κάποιες πρακτικές έρχονται από το παρελθόν. Αν, δηλαδή, τις πραγματοποιούσαμε σωστά και τι μπορούμε να αλλάξουμε πρακτικά, ώστε να κάνουμε εξοικονόμηση πόρων και χρημάτων», αναφέρει στην «ΥΧ» ο κ. Δανούσης. Ο ίδιος ήταν αρκετά πρόθυμος να ενταχθεί στο σύστημα gaiasense, «καθώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε τα πράγματα πιο σωστά για την καλλιέργειά μας».

Πρακτική διαδικασία

Οι τηλεμετρικοί σταθμοί που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή της Αργολίδας περίπου έναν χρόνο είναι σε θέση να συλλέξουν τα κατάλληλα περιβαλλοντικά δεδομένα, αλλά και δεδομένα από το ίδιο το φυτό, τα οποία μετά από ένα συγκεκριμένο διάστημα θα δίνουν αξιόπιστες συμβουλές για τις ποσότητες των αγροεφοδίων, που πρέπει να χρησιμοποιηθούν στην καλλιέργεια, αλλά και τον χρόνο που αυτές πρέπει να εφαρμοστούν. Ο κ. Δανούσης μας ενημερώνει ότι η διαδικασία που ακολουθείται τη δεδομένη στιγμή είναι αρκετά εύκολη για τον παραγωγό, καθώς «καταγράφω τα στοιχεία σχετικά με την καλλιέργεια, όπως τον χρόνο και την ποσότητα του νερού που χρησιμοποιώ, τον εντοπισμό κάποιας ασθένειας και εφόσον ξεκινήσω να κάνω κάποια λίπανση θα τους ενημερώσω για την πορεία της λίπανσης, ώστε το σύστημα να έχει όλα τα κατάλληλα δεδομένα που χρειάζονται για να ξεκινήσει η παροχή των συμβουλών».