Βαμβάκι: Μείωση του κόστους παραγωγής κατά 15% από την πρώτη χρονιά με το σύστημα gaiasense

Πατώντας ένα κουμπί στο κινητό του τηλέφωνο, ο Θανάσης Παπαβασιλείου, από το χωριό Φύλλο Καρδίτσας, βλέπει την πορεία ανάπτυξης της καλλιέργειάς του, την κατάλληλη περίοδο για τον ψεκασμό και την άρδευσή της, αλλά και το αν κινδυνεύει από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Με αρκετή ευκολία χειρίζεται την εφαρμογή gaiasense app του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense της εταιρείας NEUROPUBLIC, λαμβάνοντας όλες τις κατάλληλες πληροφορίες για την καλλιέργειά του, αξιοποιώντας επιπλέον όλες τις συνηθισμένες πηγές μετεωρολογικών δεδομένων και τα δεδομένα από τον τηλεμετρικό σταθμό που έχει εγκατασταθεί σε αγροτεμάχιό του. «Αναλάβαμε την οικογενειακή εκμετάλλευση βαμβακιού πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, μην έχοντας ιδιαίτερη εμπειρία. Τον Ιούνιο του 2021 πήραμε την απόφαση με τον αδερφό μου να γίνουμε συνδρομητές στο πακέτο υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας gaiasense2, γιατί διαπιστώσαμε ότι τόσο τα πρωτογενή δεδομένα όσο και οι πληροφορίες και οι συμβουλές που θα λαμβάνουμε από το ολοκληρωμένο σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense θα είναι πολύτιμες για εμάς και για το προϊόν μας», αναφέρει στην «ΥΧ» ο κ. Παπαβασιλείου.

Έγκαιρη παρέμβαση στο χωράφι

Ο ίδιος, μέσα από στοχευμένες κινήσεις που οφείλονται στην πληροφόρηση μέσω της εφαρμογής, κατάφερε να παρέμβει καθοριστικά όπου χρειαζόταν, μειώνοντας τις απώλειες σε πόρους, αλλά και το κόστος παραγωγής. «Με την εφαρμογή του gaiasense, έχω την πλήρη εικόνα για τα αγροτεμάχιά μου, αλλά και την πορεία ανάπτυξης της καλλιέργειάς μου, αφού οποιαδήποτε μεταβολή στη βλάστηση εμφανίζεται στην οθόνη μου με διαφορετικό χρώμα από το πράσινο μέχρι το κόκκινο.

Το πράσινο δηλώνει την καλή εξέλιξη της βλάστησης. Όπου έβλεπα διαφορετικό χρωματισμό, όμως, ήμουν σε θέση να γνωρίζω ότι η καλλιέργεια δεν αναπτύσσεται σωστά. Μπορούσα να εντοπίσω το πρόβλημα που υπήρχε. Για παράδειγμα, κάποια σημεία εμφανίζονταν με καφέ χρώμα. Επειδή, λοιπόν, εγώ ποτίζω με σύστημα στάγδην άρδευσης, εντόπισα ότι στα καφέ σημεία το σύστημά μου είχε κάποια διαρροή. Η ένδειξη αυτή μου έδωσε τη δυνατότητα να επέμβω, έχοντας την ευκαιρία να λύσω το πρόβλημα άμεσα χωρίς να χάσω πόρους και συγχρόνως να μην επιβαρύνω την καλλιέργεια και το περιβάλλον. Σε διαφορετική περίπτωση, για να εντοπίσω ένα τέτοιου είδους πρόβλημα, θα έπρεπε να ιχνηλατώ καθημερινά το χωράφι μου», εξηγεί ο κ. Παπαβασιλείου.

Ειδοποίηση για καιρικά φαινόμενα

Εκτός όμως από την πορεία της καλλιέργειας, ο κ. Παπαβασιλείου λάμβανε μέσω της εφαρμογής ειδοποιήσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα, αλλά και την κατάλληλη ώρα για ψεκασμό. Όπως εξηγεί, «ερχόταν μήνυμα στο κινητό μου για τις πιθανότητες εμφάνισης καιρικών φαινομένων όπως χαλάζι, βροχή ή υψηλές θερμοκρασίες. Η πληροφόρηση αυτή δίνει τη δυνατότητα στον αγρότη να προστατέψει την καλλιέργειά του, αλλά και να μειώσει το κόστος, γιατί, αν για παράδειγμα, λάβει ειδοποίηση για βροχή, δεν θα ποτίσει. Επίσης, η εφαρμογή δείχνει τον κατάλληλο χρόνο που πρέπει να γίνει ο ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας με βάση τις καιρικές συνθήκες».

Ο ίδιος εξηγεί ότι όλες οι παραπάνω πληροφορίες είναι πολύτιμες για έναν παραγωγό και μέσω της εφαρμογής του gaiasense μπορεί με εύκολο τρόπο να τις έχει στο κινητό του, καθώς «ένας αγρότης δεν χρειάζεται να έχει ιδιαίτερες γνώσεις για να τη χρησιμοποιήσει και να αξιοποιήσει την πληροφορία».

Μείωση κατά 15% στο κόστος παραγωγής

Αν και η ενεργοποίηση του πακέτου υπηρεσιών gaiasense2 στην καλλιέργεια βαμβακιού του κ. Παπαβασιλείου δεν έγινε από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, ο ίδιος έχει καταγράψει μείωση στο κόστος παραγωγής. «Μπορώ να εκτιμήσω ότι το ποσοστό της μείωσης του κόστους παραγωγής είναι της τάξης του 15%. Από την επόμενη καλλιεργητική περίοδο που θα είναι ολοκληρωμένη και θα λαμβάνουμε από την αρχή τις συμβουλές, η μείωση θα είναι μεγαλύτερη», τονίζει ο ίδιος.

Εκδήλωση στην Καρδίτσα

Η εφαρμογή του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense στην οικογενειακή εκμετάλλευση βαμβακιού του κ. Παπαβασιλείου ήταν ένα από τα παραδείγματα που παρουσιάστηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με το σύστημα και την εφαρμογή του στην καλλιέργεια βαμβακιού, που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα στις 9 Νοεμβρίου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο εμπορικός διευθυντής της NEUROPUBLIC, Γιώργος Παπαδήμας, οι γεωπόνοι της εταιρείας Μηνάς Πελεκάνος και Ανδρέας Συρεγγέλας, καθώς και ο Δρ. Μοχάμεντ Νταράουσε, προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε αναλυτική παρουσίαση του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense με αναφορά στις τέσσερις διαφορετικές πηγές δεδομένων και στον ρόλο των δεδομένων και των επιστημονικών μοντέλων για την έκδοση μιας έγκυρης συμβουλής για την άρδευση, τη λίπανση και τη φυτοπροστασία κάθε καλλιέργειας που υποστηρίζει το gaiasense.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο κ. Παπαδήμας, «διανύουμε ήδη τη χρονική περίοδο μετάβασης του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας στην ψηφιακή εποχή. Η ευφυής γεωργία έχει δεσπόζοντα ρόλο σε αυτήν τη μετάβαση. Ο Έλληνας παραγωγός αρχίζει πλέον να συνειδητοποιεί τα οφέλη από την εφαρμογή του ολοκληρωμένου συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense στην αγροτική του εκμετάλλευση, καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση του εισοδήματός του.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής, της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των κινδύνων, της αύξησης της απόδοσης και της βελτίωσης της ποιότητας, ενώ παράλληλα μειώνεται το περιβαλλοντικό-κλιματικό αποτύπωμα της παραγωγής, διασφαλίζοντας έτσι υψηλότερη αμοιβή από την αγορά λόγω “περιβαλλοντικής ταυτότητας” του προϊόντος».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων, στο πλαίσιο της οποίας απαντήθηκαν ερωτήσεις του κοινού, δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες για το gaiasense, ενώ έγινε αναφορά και στα συνδρομητικά πακέτα υπηρεσιών gaiasense1, gaiasense2 και gaiasense3. Η εκδήλωση είναι διαθέσιμη για κάθε ενδιαφερόμενο στο «Καρδίτσα LiveStreaming» στο Facebook.