Η start up που φέρνει την ευφυή γεωργία στην πόρτα των Πορτογάλων παραγωγών (vid)

Ήδη ένας συνεταιρισμός μείωσε κατά 32% τη χρήση νερού και ενέργειας των μελών του

efihs-georgia-agroop

Με στόχο να βοηθήσει τους αγρότες να ανταποκριθούν στη ζήτηση για περισσότερα τρόφιμα, η start up Agroop’s έχει δημιουργήσει ένα σύστημα αισθητήρων που είναι ικανό να δώσει ακριβή δεδομένα για τις καλλιέργειες. Το συγκεκριμένο σύστημα εμπιστεύτηκε και ο συνεταιρισμός Louricoop, ο οποίος είδε αύξηση στην ποσότητα της παραγωγής πατάτας αλλά και ταυτόχρονη μείωση του κόστους. Η Sara Sousa, υπεύθυνη μάρκετινγκ της c, αναφέρει ότι «το 2014, η εταιρεία μας είχε άλλη κατεύθυνση, όταν όμως είδαμε ότι στις ανάγκες της αγοράς βρίσκεται η ευφυής γεωργία, διαφοροποιήσαμε και εμείς το σύστημά μας».

Ποιο είναι το αντικείμενο της Agroops;

Θέλουμε να βοηθήσουμε τους αγρότες να παράγουν πιο υγιεινά τρόφιμα, να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους και να χρησιμοποιούν λιγότερους πόρους. Στόχος μας είναι, επίσης, να βοηθήσουμε τους αγροτικούς συμβούλους να παρέχουν καλύτερη τεχνική υποστήριξη στους αγρότες.

efihs-georgia-agroop2Πώς επιτυγχάνονται τα παραπάνω;

Μέσω της τεχνολογίας του Διαδικτύου των Πραγμάτων που χρησιμοποιούμε. Συγκεκριμένα, η τεχνολογία μας αποτελείται από το Stoock, έναν πολυ-αισθητήρα, καθώς και το λογισμικό Agroop Cooperation.

Το Stoock μετρά δεδομένα σχετικά με τις καλλιέργειες, όπως την υγρασία, τη θερμοκρασία του εδάφους, καθώς και την ηλιακή ακτινοβολία και αποστέλλει τα δεδομένα αυτά στο λογισμικό Agroop Cooperation, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε smartphone, tablet ή υπολογιστή.

Μέσω της τεχνολογίας αυτής, οι αγρότες και οι σύμβουλοι μπορούν να πάρουν αξιόπιστα στοιχεία για τις καλλιέργειές τους, όπου και αν βρίσκονται. Μπορούν να ελέγξουν τις ανάγκες σε νερό και να γνωρίζουν εύκολα πότε πρέπει να ποτίσουν. Μπορούν να αποτρέψουν τους εχθρούς, τις ασθένειες και τους μύκητες, λαμβάνοντας προσαρμοσμένες ειδοποιήσεις που προέρχονται από την ανάλυση των δεδομένων καιρού και της καταγραφής των πεδίων.

Πότε δημιουργήθηκε η Agroops;

Η Agroop δημιουργήθηκε το 2014 στην Πορτογαλία, αλλά το προϊόν μας ήταν διαφορετικό τότε. Ήταν μια εφαρμογή διαχείρισης αγροκτημάτων. Αφού κατανοήσαμε ότι οι ανάγκες της αγοράς ήταν διαφορετικές, αναπτύξαμε την τρέχουσα λύση, στις αρχές του 2018.

Σε ποιες χώρες είναι διαθέσιμη η τεχνολογία σας;

Από πέρυσι, μπορέσαμε να φτάσουμε συνολικά σε 8 χώρες: Την Πορτογαλία, όπου βρισκόμαστε, την Ισπανία, την Ιταλία, την Παραγουάη, τη Χιλή, τη Βραζιλία, την Αυστραλία και την Κολομβία. Φέτος, σχεδιάζουμε να μπούμε και στην αγορά των ΗΠΑ.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του συστήματος στον συνεταιρισμό Louricoop;

Οι αγρότες, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία μας, έχουν πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις καλλιέργειές τους. Εξαιτίας αυτού, πολλοί από αυτούς κατάφεραν να μειώσουν το κόστος της ενέργειας και του νερού και να αποκομίσουν υψηλότερες αποδόσεις. Συγκεκριμένα, η μελέτη περίπτωσης στην καλλιέργεια πατάτας σε συνεργασία με τον πορτογαλικό συνεταιρισμό είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση κατά 32% της χρήσης νερού και ενέργειας, αλλά και την αύξηση της παραγωγής κατά 12,6%.

Από πού έχετε λάβει χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της επιχείρησης;

Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεών μας προέρχεται από τις εκστρατείες crowdfunding (χρηματοδότηση κοινού), αλλά επωφεληθήκαμε επίσης από μια πρωτοβουλία του προγράμματος Horizon 2020, καθώς και από τον «H-Farm», ένα επιταχυντή εκκίνησης για start up.

https://www.facebook.com/Agroop/videos/136358950622510/

Συνέντευξη στη Βικτωρία Αποστολοπούλου